Afbeelding

Binnenstad van Leeuwarden is ook dit jaar het strijdtoneel van ‘ t Liwwadster Rondje

Sport

LEEUWARDEN – Forse sloepen, immense strijd en overtuigende sensatie: het spektakel van ’t Liwwadster Rondje keert terug. Op zaterdag 28 oktober 2023 vindt alweer de 8e editie van ‘t Liwwadster Rondje plaats. Laat je meeslepen door het geluid van knarsend hout, zegevierende roeiers, luidkeelse stuurlui en nog veel meer.

’t Liwwadster Rondje is de succesvolle sloeproeiwedstrijd in en door de mooie hoofdstad van Friesland! Als jaarlijks terugkerend evenement is ’t Liwwadster Rondje een mooie aanvulling op de andere sloeproei evenementen in de omgeving en de rest van Nederland.

In 2021 is de route last minute aangepast in verband met de hoge waterstand. Deze route is zo goed bevallen dat er voortaan een compleet rondje binnenstad geroeid wordt. Hiermee doet ‘t LiwwadSTER Rondje eindelijk zijn naam eer aan!

De wedstrijd start op de Wide Greons, tussen de Greunsbrug en de Froskepolle in, via ’t Van Harinxmakanaal en het Alddeel naar de legendarische Bonkevaart. Hierna volgt de Dokkumer Ee, om door een mooi stukje binnenstad te roeien. Vervolgens zetten de sloepen koers over de Tynje richting de finish. Kijk voor de route op de bijgevoegde kaart, met daarop de doorkomsttijden op de verschillende punten in het parcours.


De race is binnen de Federatie Sloeproeien Nederland genomineerd voor de Dames en Heren 1e en 2e klasse en is te volgen via sportvolgen.nl. Daarnaast wordt de Grachtencup en voor het eerst de Fryslan cup uitgereikt.

Informatie sloeproeien

In Nederland wordt sinds 1975 in wedstrijdverband geroeid in roeisloepen. Hoewel het een redelijk onbekende sport is, wordt deze beoefend door naar schatting 5.000 roeiers. Omdat er naast authentieke (houten) sloepen ook wordt geroeid in nieuwbouw sloepen van polyester en aluminium, groeit de sport nog steeds. Er wordt in verschillende klassen geroeid met teams van 6 tot 12 roeiers.

Binnen de Federatie Sloeproeien Nederland, de overkoepelende landelijke organisatie, worden jaarlijks, door het hele land, tientallen sloeproei-races georganiseerd. In april vindt de eerste wedstrijd in Weesp plaats en in november de laatste wedstrijd in Muiden. Aan het einde van het seizoen worden, bij de afsluitende wedstrijd Muiden-Pampus-Muiden, nadat door het hele land (van Maastricht tot Terschelling en van Rotterdam tot Deventer) door sloeproei-teams uit het hele land zo’n 30 officiële wedstrijden zijn geroeid, in de verschillende klassen de kampioenen bekend gemaakt.

Voor meer informatie: www.federatiesloeproeien.nl 

Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00