Afbeelding
Foto: Pexels - Cottonbro

Begroting 2024 gemeente Leeuwarden: Toekomstgericht en veerkrachtig

Politiek

LEEUWARDEN - Burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden bieden de gemeenteraad een structureel en reëel sluitende ontwerpbegroting 2024 met meerjarenraming aan. Hierin worden de plannen en investeringen voor 2024 toegelicht. In de begroting staat hoe wij ons toekomstgericht inzetten voor een betere, groenere, gezondere en meer gelijkwaardige wereld, en hoe wij invulling geven aan onze overheidstaken en financiële verantwoordelijkheid.

Gemiddeld gaat het best goed met Leeuwarden. Toch is er onzekerheid over de toekomst. Hoewel de gemeente financieel gezond is, is het voeren van een stabiel begrotingsbeleid in deze onzekere tijden een hele uitdaging. De energiekosten fluctueren, de inflatie is hoog en de arbeidsmarkt is krap. De oorlog in Oekraïne en opvang van vluchtelingen blijft naar verwachting nog lang een bepalende factor. Daarnaast lopen er discussies met het Rijk over de financiële positie van gemeenten. Ook zijn de onzekerheden toegenomen door het aftreden van het kabinet-Rutte IV. In een tussentijdse evaluatie (midterm review) van het in 2022 gesloten coalitieakkoord ‘Nu investeren in de toekomst’ gaan we ons beraden op mogelijke maatregelen om de stabiliteit van de financiële positie te borgen. Tegelijkertijd kijken we daarbij naar eventuele versnelling of bijstelling van beleidsvoornemens uit het coalitieakkoord. Dit, om te kunnen blijven investeren in de toekomst van Leeuwarden.

Op dit moment is sprake van een structureel overschot in de gemeentelijke begroting van € 114.000 in 2027. De incidentele begrotingspositie is solide. De laagste stand van de Algemene Reserve (AR) bedraagt € 18,3 mln in de jaarschijf 2023. Recent hebben wij aanvullend afspraken gemaakt over knelpunten op het gebied van ondermijning, kunstgrasvelden, dienstverlening en bewonersinitiatieven (Mienskipsfonds). Deze knelpunten zijn voor in totaal € 955.000 verwerkt in een voorstel tot begrotingswijziging dat tegelijk met de begroting 2024 aan de raad wordt aangeboden. De stand van de Algemene Reserve van de gemeente wordt daarmee in 2024 € 17,4 mln. Dit blijft ruim boven de vastgestelde minimumgrens van € 15 mln.

De belastingtarieven hebben we stabiel kunnen houden. De gemiddelde woonlasten liggen lager dan het landelijk gemiddelde, en stijgen in 2024 met een inflatiecorrectie van 7,3% (% is ontleend aan meest recente CBS-cijfers). De afvalstoffenheffing die gezinnen betalen is gebaseerd op de werkelijke hoeveelheid aangeboden restafval per huishouden. Een deel van het bedrag wordt na afloop betaald. Hoe minder men ‘vervuilt’, des te minder men betaalt. Er komt een nieuwe heffingsmethodiek voor de bekostiging van de rioolvervanging en de klimaatopgave. De raad besluit eind 2023 over de definitieve heffingsmethodiek en de bijbehorende tarieven.

Speerpunten uit deze begroting zijn bestaanszekerheid, armoedebestrijding, betaalbaar wonen en de verduurzamingsopgave. Enkele voorbeelden zijn:

Mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt aan werk helpen, zoals met de pilot basisbanen en door verhoging van de ruimte om bij te verdienen in de bijstand Meer toekomstperspectief bieden aan jongeren, in het bijzonder in Leeuwarden Oost, met projecten als ‘Jongeren uit de bijstand’ en ‘Jongeren uit armoede’ De aanpak van de woningnood en het versnellen van de bouw van sociale huur-, studentenwoningen en woningen in de dorpen Werken aan een hogere tevredenheid van inwoners over de lokale leefbaarheid en veiligheid, door de aanpak van overlast De verduurzamingsopgave met maatregelen voor energiebesparing, waterbergingsprojecten, circulair en biobased bouwen

We blijven ons inzetten voor transparantie en vragen bij alle voorgenomen plannen steun, hulp en veerkracht van onze inwoners, ondernemers en organisaties. We moedigen iedereen van onze gemeente aan om zijn ideeën met ons te blijven delen.

Behandeling en besluitvorming

De gemeenteraad debatteert over de begroting naar verwachting op 8 november. Inwoners en geïnteresseerden kunnen dit debat volgen. Op 13 november volgt de besluitvorming. Voor een actuele agenda kunt u https://ris2.ibabs.eu/Leeuwarden raadplegen. De digitale versie van de begroting 2024 is vanaf 10 oktober op www.leeuwarden.nl beschikbaar.

Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 14 minuten geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 2 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 20 uur geleden
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 23 uur geleden