Zorg kost Nederland miljarden euro's, waar gaat dat heen?
Zorg kost Nederland miljarden euro's, waar gaat dat heen?

Hoe duur is de zorg in Leeuwarden?

Gezondheid

LEEUWARDEN - We staan er lang niet altijd bij stil, maar zorg is ontzettend duur. De rekeningen die jij soms moet betalen voor medicijnen, hulpmiddelen of behandelingen die niet worden vergoed, vallen in het niets als je het vergelijkt met de kosten die jouw zorgverzekering voor jou vergoed. Daarnaast besteed het Rijk en de gemeente ook nog eens heel veel geld uit aan zorg. RondOm Leeuwarden duikt de cijfers in, op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe duur is onze zorg?

Om een goed beeld te krijgen van hoeveel de zorg kost, is het goed om eerst uit te zoomen, en dan stukje bij beetje verder in te zoomen. Laten we dus beginnen bij Nederland. Volgens cijfers van het CBS gaf Nederland in 2020 116,2 miljard euro uit aan zorg. Dat is 6 660 euro per persoon wat het Rijk jaarlijks kwijt is aan de zorg. Dit is uiteraard een gemiddelde, want de ene persoon heeft veel meer zorg nodig dan de andere en is dus duurder of juist goedkoper voor de overheid. Het meeste geld gaat naar overige zorgaanbieders en daarna (ook een bedrag van ruim 31 miljard euro) gaat naar ziekenhuizen en specialistische zorg. 

Jaarlijks stijgen de zorgkosten voor de overheid. In 2001 waren zorgkosten nog maar 10,5% van het BBP, nu is dat al 14,5%. Er zijn een aantal redenen waarom de zorg steeds duurder wordt: Vergrijzing, een tekort aan zorgpersoneel, meer vraag naar jeugd- een GGZ-zorg en een verslechterende leefstijl onder bepaalde bevolkingsgroepen zijn een aantal van die redenen. 

De gemeente

Sinds 2015 moet de gemeente zaken als jeugdzorg, GGZ en WMO zelf regelen. Hiervoor krijgen ze geld van het Rijk, in de vorm van het Gemeentefonds. Universiteit Groningen doet elk jaar onderzoek hoeveel geld er naar de gemeente gaat. In 2019 kreeg Leeuwarden 1.743 euro per bewoner van het rijk. Het Gemeentefonds is echter niet alleen voor de zorg, maar voor alles wat de gemeente doet, denk dus dan ook aan het bouwen van woningen, het subsidiëren van kunstprojecten en het onderhouden van openbaar groen. 

Om te zien hoeveel geld de gemeente begroot en daadwerkelijk uitgeeft aan iets, kun je naar de website www.openspending.nl gaan. Hier vind je van alle Nederlandse gemeenten hun begroting en de realisatie daarvan. Hier zien we dat gemeente Leeuwarden voor 2022 592.258.000 euro heeft begroot. Ze verwachten dus zoveel geld uit te geven. Dit bedrag wordt dan weer onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo zien we dat de gemeente Leeuwarden aan het sociaal domein (bijvoorbeeld voor de WMO en jeugdzorg, maar ook voor wijkteams en buurtparticipatie) dit jaar 319.838.000 miljoen wil uitgeven aan de zorg. Dat is enorm veel geld! 

Hoeveel geef jij uit aan zorg?

Het is moeilijk om precies in te schatten hoeveel jij de gemeente of het Rijk kost. Wel moet jouw zorgverzekering open zijn over de kosten die jij maakt voor zorg en die zij voor jou vergoeden. Bij bijna alle zorgverzekeringen kun je online inloggen met DigID om jouw ziektekosten in te zien. Hier kun je precies zien welke kosten zij vergoeden, waarvoor je eigen risico betaalt, of voor welke kosten jij helemaal zelf moet opdraaien. Naast zorgkosten maak je natuurlijk ook andere kosten die nergens in officiële cijfers worden opgenomen, zoals medicijnen die je in de drogist koopt (neusspray, paracetamol of een covid-zelftest bijvoorbeeld), maar ook preventieve zorg (gezond eten of sportabonnementen).

Een precieze inschatting maken over hoe duur de zorg is, is vrijwel onmogelijk omdat niet alle cijfers worden bijgehouden via de officiële instanties. Hoe dan ook weten we wel dat de zorgkosten enorm hoog zijn en dat ze ook steeds hoger worden.

Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 5 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur gisteren
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17