Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Leeuwarden heeft een hoog aandeel huishoudens met een laag inkomen. Hoe willen jullie daar een einde aan maken?

Verkiezingen

LEEUWARDEN - Er is in Leeuwarden al jarenlang sprake van armoede. Sterker nog, Leeuwarden staat al jaren in de top 10 gemeenten met de meeste armoede van Nederland. Een op de vijf huishoudens kampt met een (langdurig) laag inkomen. En dat zorgt voor problemen. Mensen raken in de schulden en dat veroorzaakt stress, gezondheidsproblemen en eenzaamheid. Hoog tijd om deze problemen aan te pakken dus, maar hoe? 

Leeuwarden werkt al jaren aan de aanpak van armoede in de gemeente, maar als we kijken wat dit concreet heeft opgeleverd, dan zien we dat er nog heel wat werk te verzetten is. Met name in de wijken Heechterp-Schieringen, de Vrijheidswijk en Bilgaard wonen relatief veel huishoudens die onder het wettelijk sociaal minimum inkomen zitten. Deze aantallen zijn de afgelopen jaren min of meer stabiel gebleven en dat is aanleiding voor wethouder Hein Keuken (armoede- en schuldhulpverlening) om een nieuwe weg in te slaan.

De gemeente heeft nieuwe concrete plannen in de visie ‘Armoede en Schuldhulp’ opgesteld. In deze visie wordt het werken aan persoonlijke doelen gestimuleerd, middels het wegvallen van schulden en stress. De schulden en stress worden vaak gezien als factoren waardoor mensen in een vicieuze cirkel blijven hangen. Met deze oplossing wil de gemeente de maatschappelijke kosten van schulden terugdringen. 

Wat voor ideeën hebben de gemeentelijke partijen in Leeuwarden hierover? Hoe willen partijen een einde maken aan de negatieve tendens en vormt dit een blijvende oplossing voor het probleem?

CDA: “Armoede is een probleem wat vaak niet op zichzelf staat. Het gaat veelal gepaard met andere problemen. Voor ons is werk het belangrijkste middel om uit armoede te komen. Het hebben van een baan geeft inkomen, zorgt voor een gevoel van participeren en geeft structuur. De stap naar werk kan groot zijn en daarom is het van belang om te zorgen voor een goede begeleiding. De gemeente dient een schild te zijn voor de zwakkeren. Daarom moeten we ook zorgen voor de kinderen die hiermee opgroeien, zij zijn het grootste slachtoffer van de situatie. Hulpverlening en signalering binnen kinderopvang en onderwijs is daarom van groot belang wat het CDA betreft. Zet daar professionals op in zodat het probleem niet van generatie op generatie wordt doorgegeven.”

VVD: “We moeten vol inzetten op meer banen. Werk is van groot belang voor de mens en de samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving. Om dit te bereiken moeten we ruimte geven aan ondernemers. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Dus: minder regels, lage lasten en een gemeente die faciliteert.”

Gemeentebelangen Leeuwarden: “Wij zouden willen inzetten op scholing, scholing en scholing. Want scholing geeft een betere kans op werk, voorkomt onjuiste beslissingen waardoor mensen in problemen kunnen komen, zorgt dat mensen beter met geld kunnen omgaan, bevordert een gezonder leefgedrag, etc. Hiertoe moet samenwerking worden gezocht met ROC’s en andere scholen welke dicht tegen de arbeidsmarkt zitten.”

PvdA: “ De afgelopen jaren heeft de gemeente Leeuwarden tientallen miljoenen moeten bezuinigen. Maar de PvdA heeft het armoedebeleid daarbij altijd geheel ontzien. Armoede is iets waar we ons nooit bij neerleggen. Daarom kiezen voor:
- een gemeente die naast mensen staat en er niet tegenover. We kiezen voor de mens in plaats van het systeem.
- Inzet van ervaringsdeskundigheid is daarbij cruciaal.
- We experimenteren met kwijtschelden van schulden.
- We vinden dat het Rijk de uitkeringen en het minimumloon MOET verhogen, zeker nu de energieprijzen en de inflatie de pan uit rijst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00