Zonnepanelen: waar moet je op letten
Zonnepanelen: waar moet je op letten Foto: Stockfoto

Waarvan is het financieel rendement van zonnepanelen afhankelijk?

Duurzaamheid

LEEUWARDEN - Zonnepanelen zijn hot! Een zonnesysteem zorgt er immers voor dat jij op een duurzame manier energie opwekt. Daarmee druk je flink de energierekening, zeker als die energieprijzen bij het reguliere energienet almaar door blijven stijgen. Maar het ene zonnesysteem is het andere niet: de opbrengst is van meerdere factoren afhankelijk. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Kiezen voor de meest goedkope zonnepanelen is zeker niet altijd de voordeligste keuze. Beter is het om te kiezen voor kwaliteitspanelen, die veel energie opwekken. Zo heb je minder panelen nodig om jouw huis van energie te voorzien. Zo adviseert aanbieder Sungevity om de keuze voor bepaalde zonnepanelen af te laten hangen van jouw dak, je verbruik en je eigen wensen.

Kwaliteit van de zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? Om een indicatie te krijgen kun je alvast een Dakscan doen bij deze aanbieder, zodat je inzicht krijgt in de geschatte kosten van een kwalitatief zonnesysteem. Hierbij is overigens niet alleen de kwaliteit van de panelen zelf van belang, maar ook de kwaliteit van het totaalpakket. Hoe zit dat met de garantie? Wordt er een passende omvormer gebruikt die aansluit bij het wattpiek vermogen van de zonnepanelen? Een goede installateur houdt hier rekening mee en adviseert op basis hiervan de beste prijs-kwaliteit zonnesysteem voor jou.

De ligging en hellingshoek van het dak

Hoe je dak erbij ligt heeft invloed op het rendement van het zonnesysteem. Zo zal de ligging op een bepaalde windrichting al een grote pijler zijn voor de opbrengst. In de schaduw leveren panelen immers minder op. Zijn er obstakels als dakramen of een schoorsteen? Hiermee moet rekening gehouden worden bij de aanleg van het systeem.

Bovendien kunnen zonnepanelen het beste in een bepaalde hellingshoek geplaatst worden, wat soms lastig is bij huizen met hele steile daken. Zonnepanelen op plat dak zijn daarentegen juist erg interessant, omdat hier tot in detail de juiste hoek en richting bepaald kunnen worden. Daarnaast is er op een plat dak geen schaduwzijde. Zo heb je minder panelen nodig dan bij een schuin dak waarvan de ligging ongunstig is, waardoor het zonnesysteem voordeliger uitkomt.

Terugverdientijd van zonnesysteem

Een gemiddeld zonnesysteem verdient zich terug binnen zes tot acht jaar. De gemiddelde investering is €3.500 tot €5.000, maar uiteraard is dit afhankelijk van je verbruik en het rendement. Een goed bedrijf zal altijd kijken naar jouw huidige verbruik en zoekt op basis hiervan de meest geschikte oplossing. Zo sluit de opbrengst van de panelen zo goed mogelijk aan bij wat je nodig hebt.

Als je momenteel niet het geld hebt om te investeren in zonnepanelen, dan zou je kunnen overwegen om een groene lening af te sluiten. Dit is een speciale lening die bedoeld is om te verduurzamen. De voorwaarden zijn vaak gunstig, denk aan rente van 3,5% tot 4% en boetevrij tussentijds aflossen. Door een lening te nemen zal de terugverdientijd wat langer worden, maar toch heb je in de meeste gevallen alsnog financieel voordeel bij zonnepanelen ten opzichte van bij het reguliere energienet aangesloten blijven.

Wat ook nog leuk is om te weten: uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen gemiddeld zo’n €7.000 meer waard worden bij verkoop wanneer er zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Bovendien gaan de zonnepanelen van tegenwoordig zeker 20 tot 25 mee!

Subsidies in jouw gemeente

Wie voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft die maakt gebruik van de 21% btw-teruggave op zonnepanelen. Dit kan via De Belastingdienst binnen zes maanden na het jaar waarin ze aangeschaft zijn. Deze regeling is ingesteld om particulieren te stimuleren om te verduurzamen. Naar verwachting wordt de btw op zonnepanelen overigens in 2023 voor particulieren helemaal afgeschaft.

Maar dat is nog niet alles, want veel gemeenten hanteren extra subsidies om het zonnesysteem te bekostigen. Wil je weten wat de regelingen zijn in jouw gemeente? Check het in de Energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid of raadpleeg de website van de gemeente.

Dring je verbruik terug

Naast duurzaam en goedkoper energie opwekken kun je natuurlijk ook nog van de andere kant ervoor zorgen dat je minder geld kwijt bent aan energie. Namelijk door minder energie te verbruiken! Zet de verwarming bijvoorbeeld wat lager, douche korter en zorg voor goede isolatie in huis. Wil je tips om energie te besparen? Dan kun je hulp inschakelen van een Energiecoach in Súdwest-Fryslân, die inwoners begeleiden in inspireren om duurzamer om te gaan met energie.

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 10 minuten geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 8 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00