Afbeelding

Filmwerf sluit seizoen af met ‘Oppenheimer’

Cultuur

OOSTERWOLDE – Filmwerf, een onderdeel van de Stichting Kunstwerf, sluit het seizoen op zaterdagavond 20 april af met een biografisch karakterdrama over de natuurkundige J. Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’. De filmavond vindt plaats in De Miente in Oosterwolde.

Bij de Oscaruitreiking in maart was Oppenheimer de grote winnaar met zeven Oscars, waaronder die voor beste film, beste regie en de beste hoofdrol voor Cillian Murphy. Hoyte van Hoytema won als eerste Nederlander de Oscar voor beste cinematografie.

Oppenheimer wordt geportretteerd als een haast mythische figuur, voorgoed gekweld, geliefd en geketend door zijn uitvinding. ‘Prometheus stal het vuur van de goden, en gaf het aan de mens. Voor straf werd hij vastgeketend aan een rots.’ Oppenheimer gaf de vernietiging aan de mens. Voor straf werd hij voorgoed gekweld door de schuldvraag.

Filmauteur Christopher Nolan (Interstellar, Dunkirk, Tenet) ontleedt Oppenheimer met trouw aan historische details als held, redder en vernietiger ineen. De film kan gezien worden als een biografie, maar heeft tegelijk weinig te maken met de geijkte ‘biopic’. Het is misschien wel Nolans meest volmaakte film: een schitterend vormgegeven epos over een man waar we geen oordeel over kunnen vellen, ook niet met alle kennis die we over hem hebben.

De film is gemaakt in de onmiskenbare filmtaal van Nolan, heen en weer dansend in de tijd, herhalend, spelend met een breed scala aan filmische stijlmiddelen en een uit zijn voegen barstende soundtrack van Ludwig Göransson. De drie uur vullen zich als vanzelf en uiteindelijk valt alles op zijn plek.

Kaarten voor deze film kosten € 8,-, jongeren betalen € 5,-. Tickets zijn enkel verkrijgbaar via www.kunstwerf.com. De inloop is vanaf 19.30 uur, de start is om 20.00 uur. In september hoopt Filmwerf iedereen weer te zien voor een nieuw filmseizoen.

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt gisteren
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00