Afbeelding

Tentoonstelling Fries Museum genomineerd voor Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023

Cultuur

LEEUWARDEN - Tien tentoonstellingen maken dit jaar wederom kans op de prijs. Een vakjury stelde de top 10 samen, het publiek bepaalt de winnaar. De tentoonstelling ‘Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden’ liet aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, de eigenzinnige, verdwenen wereld van het Friesland tussen 1067en 1567 zien.

Het is vanaf 1 september 2023 mogelijk om te stemmen op www.tentoonstellingsprijs.nl. Stemmers maken daarbij kans op een kunstreis voor twee personen, een VriendenLoterij VIP arrangement en andere mooie prijzen. De winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 wordt op woensdag 4 oktober bekendgemaakt in het Drents Museum in Assen en ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. 

Stemprocedure

Stemmen kan van 1 tot en met 17 september 2023 op www.tentoonstellingsprijs.nl.

Genomineerden

De tien genomineerden voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 zijn:

  • ‘Kees van Dongen. De weg naar succes’, Singer Laren
  • ‘Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden’, Fries Museum, Leeuwarden
  • ‘Brave New World – 16 schilders voor de 21ste eeuw’, Museum de Fundatie, Zwolle
  • ‘Het Vermeer-project’, zowel ‘Vermeer’, Rijksmuseum, Amsterdam als ‘Het Delft van Vermeer’, Museum Prinsenhof Delft
  • ‘Sofonisba Anguissola. Portrettist van de Renaissance’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
  • ‘Naïef Realisme | Van Rousseau tot Grandma Moses’, Museum More, Gorssel
  • ‘Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven’, Museum Van Loon, Amsterdam
  • ‘Henry Moore – Vorm en Materiaal’, Museum Beelden aan Zee, Den Haag
  • ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
  • ‘Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden’, Van Gogh Museum, Amsterdam

Prijsuitreiking

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 wordt op woensdag 4 oktober uitgereikt in het Drents Museum in Assen. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de prijs van 10.000 euro aan het winnende museum overhandigen.

Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Dit jaar is het de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Een vakjury bepaalt de tien genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Net als bij vorige edities krijgt het winnende museum een geldbedrag van 10.000 euro.

Vakjury

De vakjury bestaat uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

Partners

De verkiezing is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en het Drents Museum.

Over Museumtijdschrift

Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland, verschijnt 8x per jaar en biedt een unieke mix uit het tentoonstellingsaanbod, van kunst tot erfgoed en design. Bij elk nummer verschijnt als bijlage de meest complete tentoonstellingsagenda van Nederland. 

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat gebeurt met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. 

Over de Vrije Academie

De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst en cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. 

Over SRC Reizen

SRC Reizen is al bijna 40 jaar dé reisorganisatie voor culturele reizen. Vakanties worden begeleid door de beste reisleiders en plaatselijke gidsen. 

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij is de loterij voor behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen: bij de VriendenLoterij speelt u mee voor wat u raakt. In 2021 werd de BankGiro Loterij met de VriendenLoterij samengevoegd, wat ervoor zorgde dat de nieuwe VriendenLoterij over 2021 bijna 134 miljoen euro aan goede doelen kon schenken.

Over Drents Museum

Het Drents Museum in Assen staat in Nederland en daarbuiten bekend om zijn grote nationale en internationale tentoonstellingen op het gebied van archeologie, kunst en geschiedenis. Met een veelzijdig en innovatief tentoonstellingsprogramma zorgt het museum ervoor dat bezoekers altijd verrast worden.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00