Afbeelding
Foto: David Vroom

Grutte Pier Brouwerij maakt speciaal bier bij middeleeuwententoonstelling Fries Museum

Evenement

LEEUWARDEN - De bekroonde Grutte Pier Brouwerij heeft een speciaal bier ontwikkeld voor de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur in het Fries Museum: Skerne Wiebe. De brouwers uit Bartlehiem maakten het bier op een bijzondere middeleeuwse manier, met een kruid genaamd gagel. De officiële lancering van het bier vindt plaats op donderdag 1 september vanaf 20.00 uur in het proeflokaal van Grutte Pier brouwerij in Bartlehiem. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Skerne Wiebe is op een bijzondere wijze gebrouwen. Brouwers in de middeleeuwen gebruikten een kruid genaamd gagel, om bier houdbaar te maken en op smaak te brengen. Pas later ontdekte men hop en werd dat de standaard. Skerne Wiebe is gemaakt met gagel én hop. Een middeleeuws biertje met een moderne twist. Naast deze bijzondere brouwtechniek verwijst het bier ook naar een verhaal uit de tentoonstelling: Skerne Wiebe was een kasteelheer uit Engelum. Zijn portret uit de 15de eeuw is te zien in de tentoonstelling.

Geslaagde samenwerking

Dit is niet de eerste keer dat het Fries Museum met de brouwers samenwerkt. In 2019 maakte de brouwerij een bijpassend bier bij de succesvolle tentoonstelling over de Vikingen. Rodulf de Viking werd in 2020 zelfs tot Bier van het Jaar gekroond door Mitra.

De Friese vrijheid

Vanaf 10 september presenteert het Fries Museum de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. Een verhaal over vrouwen met een overdaad aan schitterende juwelen, krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar. Een landschap bomvol kloosters en kastelen. In Tota Frisia gaat het er net even anders aan toe dan elders in Europa. Dat komt doordat de Friese landen nooit een centrale bestuursvorm krijgen. De Friezen worden niet bestuurd door een graaf of hertog, maar besturen zichzelf. Dit wordt wel ‘de Friese vrijheid’ genoemd. Iedere Fries met eigen grond is een ‘vrije Fries’, zoals Wiebe van Grovestins, een vooraanstaand kasteelheer uit Engelum. Hij heeft zijn haar laten opscheren naar oude, Friese traditie. Skerne Wiebe, geschoren Wiebe. Hiermee draagt hij uit dat hij een adellijke, vrije Fries is.

Land van Ons

Een gedeelte van de winst van de verkoop van het bier gaat naar Land van Ons. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond en herstelt het de biodiversiteit. Bij Land van Ons werkt het, net als in Tota Frisia, net iets anders. Er is geen directeur, maar een bestuur dat verantwoording aflegt aan alle deelnemers. Iedereen kan meedoen aan Land van Ons, want landschap is van ons allemaal.

Aanmelden voor de officiële lancering kan via www.gruttepierbrouwerij.nl/aanmelden-skerne-wiebe 

Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 20 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 23 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00