Afbeelding
Foto: David Vroom

Grutte Pier Brouwerij maakt speciaal bier bij middeleeuwententoonstelling Fries Museum

Evenement

LEEUWARDEN - De bekroonde Grutte Pier Brouwerij heeft een speciaal bier ontwikkeld voor de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur in het Fries Museum: Skerne Wiebe. De brouwers uit Bartlehiem maakten het bier op een bijzondere middeleeuwse manier, met een kruid genaamd gagel. De officiële lancering van het bier vindt plaats op donderdag 1 september vanaf 20.00 uur in het proeflokaal van Grutte Pier brouwerij in Bartlehiem. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Skerne Wiebe is op een bijzondere wijze gebrouwen. Brouwers in de middeleeuwen gebruikten een kruid genaamd gagel, om bier houdbaar te maken en op smaak te brengen. Pas later ontdekte men hop en werd dat de standaard. Skerne Wiebe is gemaakt met gagel én hop. Een middeleeuws biertje met een moderne twist. Naast deze bijzondere brouwtechniek verwijst het bier ook naar een verhaal uit de tentoonstelling: Skerne Wiebe was een kasteelheer uit Engelum. Zijn portret uit de 15de eeuw is te zien in de tentoonstelling.

Geslaagde samenwerking

Dit is niet de eerste keer dat het Fries Museum met de brouwers samenwerkt. In 2019 maakte de brouwerij een bijpassend bier bij de succesvolle tentoonstelling over de Vikingen. Rodulf de Viking werd in 2020 zelfs tot Bier van het Jaar gekroond door Mitra.

De Friese vrijheid

Vanaf 10 september presenteert het Fries Museum de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. Een verhaal over vrouwen met een overdaad aan schitterende juwelen, krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar. Een landschap bomvol kloosters en kastelen. In Tota Frisia gaat het er net even anders aan toe dan elders in Europa. Dat komt doordat de Friese landen nooit een centrale bestuursvorm krijgen. De Friezen worden niet bestuurd door een graaf of hertog, maar besturen zichzelf. Dit wordt wel ‘de Friese vrijheid’ genoemd. Iedere Fries met eigen grond is een ‘vrije Fries’, zoals Wiebe van Grovestins, een vooraanstaand kasteelheer uit Engelum. Hij heeft zijn haar laten opscheren naar oude, Friese traditie. Skerne Wiebe, geschoren Wiebe. Hiermee draagt hij uit dat hij een adellijke, vrije Fries is.

Land van Ons

Een gedeelte van de winst van de verkoop van het bier gaat naar Land van Ons. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond en herstelt het de biodiversiteit. Bij Land van Ons werkt het, net als in Tota Frisia, net iets anders. Er is geen directeur, maar een bestuur dat verantwoording aflegt aan alle deelnemers. Iedereen kan meedoen aan Land van Ons, want landschap is van ons allemaal.

Aanmelden voor de officiële lancering kan via www.gruttepierbrouwerij.nl/aanmelden-skerne-wiebe 

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 3 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 13 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00