De kinderdirectie, van links naar rechts: Jaimy (groep 7), Luna (groep 7), Indy (groep 5), Lente (groep 8), Eline (groep 8), Joël (groep 5), Loïs (groep 6), Anouk (groep 6).
De kinderdirectie, van links naar rechts: Jaimy (groep 7), Luna (groep 7), Indy (groep 5), Lente (groep 8), Eline (groep 8), Joël (groep 5), Loïs (groep 6), Anouk (groep 6). Foto: Marieke Balk Fotografie

Fries Museum verwelkomt nieuwe kinderdirectie

Cultuur

LEEUWARDEN - Op donderdag 19 mei mocht het Fries Museum de nieuwe kinderdirectie ontvangen. Acht leerlingen van de Albertine Agnesschool in Leeuwarden mogen het komende jaar ‘hun’ museum eindeloos adviseren en bestoken met vragen. Ze denken onder andere mee over de onderwijsprogramma’s en familiesporen. De kinderen kregen een speedtour langs alle tentoonstellingen en een kijkje achter de schermen door Inge Hekman en Mariska de Boer, medewerkers educatie van het museum. Daarna mochten ze Kris Callens, directeur-bestuurder van het Fries Museum, het hemd van het lijf vragen en - gevraagd en ongevraagd - voorzien van advies in een directievergadering.

De kinderdirectie van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof bestaat uit acht kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de Albertine Agnesschool, tevens de leerlingenraad van de school. De kinderen zijn verkozen door campagne te voeren in hun eigen klas. Met verkiezingen werden uiteindelijk twee leerlingen per klas gekozen. De gekozen kinderen geven het komende jaar input voor de programmering van de musea. Daarmee spelen ze een belangrijke rol: de input die de kinderen geven is essentieel voor het toegankelijk en interessant maken van de musea voor leeftijdsgenoten.

Het Fries Museum begon in 2015 met een kinderdirectieteam. Een jaar eerder had het museum één kinderdirecteur, Kees Tromp, die het museum gevraagd en ongevraagd van advies voorzag. Op zijn advies is er een team bestaande uit meer kinderen gekomen.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de VriendenLoterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

Afbeelding
Zo geef jij je vakantiegeld verstandig uit! Financieel 27 mei, 08:00
Afbeelding
Op Pinkstermaandag is het eindelijk weer zover: de Fietselfstedentocht gaat van start Evenement 26 mei, 18:00
Afbeelding
VIDEO: Jumbo Kooistra Dokkum op feestelijke wijze heropend Zakelijk 26 mei, 17:00
Afbeelding
Opruimevenement Skjin Wetter 2023 vindt plaats in negen Friese gemeenten Samenleving 26 mei, 15:00
Afbeelding
Boekentips voor kids met gescheiden ouders Boek van de week 26 mei, 12:00
Afbeelding
Extra ontwikkeltijd nu op alle IKC's van Leeuwarden Oost Educatie 26 mei, 10:00
Afbeelding
De mooiste plekjes in- en rondom Leeuwarden Recreatie & Ontspanning 26 mei, 08:00
Afbeelding
50.000e bezoeker T. rex in Town Natuur 25 mei, 20:00