Afbeelding
Foto: Ruben van Vliet

Kindercolleges over iconen in het Fries Museum

Algemeen

LEEUWARDEN -  Dit najaar staat de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) in het teken van de grote tentoonstelling Icons. Vanaf 9 oktober geven experts vier colleges over iconische personen, speciaal voor kinderen. Zo vertelt burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma, meer over de dappere stadhouder Willem Lodewijk. Maar dat is niet alles, in deze editie van de MJU in het Fries Museum komen kinderen alles te weten over de iconische prinses Diana, ook de eerste westerse vrouw in Japan Titia Bergsma komt aan bod, net als de zeevaarder Peter Stuyvesant. De colleges beginnen op 9 oktober en zijn geschikt voor nieuwsgierige kinderen van 7 tot 13 jaar. Als speciale actie mogen kinderen hun beste vriend of vriendin, zusje of broertje of buurkind gratis meenemen naar de collegereeks. Aanmelden kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

 De lezingenreeks van de MuseumJeugdUniversiteit staat in het teken van de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery, van 11 september tot en met 9 januari te zien in het Fries Museum. Hierin worden schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen getoond van wereldberoemde iconen, gemaakt door bijzondere kunstenaars. Een aantal van deze iconen komen terug in de colleges en worden gegeven door deskundigen. Zo vertelt de burgermeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma, meer over zijn held: de stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg. Als legeraanvoerder speelde Willem Lodewijk in de Tachtigjarige Oorlog een grote rol bij het bevrijden van Noord-Nederland. En staat het bewogen leven van Prinses Diana centraal in het college van mediadeskundige Auke Zeldenrust.

Dat iconen niet altijd geliefd blijven, komt aan bod in het college van hoogleraar geschiedenis Barbara Henkes over de zeevaarder Peter Stuyvesant. Lang vonden we hem een held, maar door zijn rol in de slavenhandel van Nederland reist de vraag of we hem nog wel als held moeten zien. Conservator Aziatische Keramiek bij Keramiekmuseum Princessehof Eline van den Berg vertelt over het bijzondere verhaal van Titia Bergsma. Titia is in 1817 de eerste westerse vrouw in Japan en haar beeltenis is zelfs nu nog te zien op duizenden souvenirs uit het land.

museumjeugduniversiteit 

De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden in samenwerking met de Universiteit Leiden. Inmiddels worden er jaarlijks in meer dan 50 musea kindercolleges gegeven. De lessen in Friesland worden georganiseerd door het Fries Museum, in samenwerking met het Princessehof, Tresoar en sinds dit jaar ook dbieb. De colleges worden op wisselende locaties in de stad gehouden. Kinderen die zich aanmelden voor de collegereeks mogen eenmalig gratis een ander kind opgeven om mee te gaan. Kijk voor meer informatie op de website van het Fries Museum.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 38 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 19 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen gisteren