Afbeelding

Theaterproductie “Slappe Douwe” op 28 oktober in première

Cultuur

LEEUWARDEN - Na twee keer corona-uitstel gaat de theaterproductie “Slappe Douwe” op 28 oktober in première bij theater De Bres in Leeuwarden. De voorstelling vertelt over het leven van de Leeuwarder straatartiest Douwe Andries Bijlsma alias Kapitein Nero de Friesche Fakir. In de volksmond beter bekend als Slappe Douwe. Ritsko van Vliet speelt de rol van Douwe Bijlsma en zal ook een aantal van zijn acts uitvoeren. Erik Baas zal hem als “hampelman” assisteren. Sietse de Vries, de schrijver van het stuk, is de verteller van het levensverhaal. Theo van der Geest speelt de rol van straatmuzikant Hoempa. Zijn dochter Maaike van der Geest is de regisseur. 

Van Vliet: “Geweldig om deze rol te spelen. Ik kwam als kind met mijn vader bij Bijlsma op bezoek. Een imponerende man met een rauwe stem waarmee hij in het Liwwadders iedereen op zijn plek zette. Als vader van tien kinderen, maar ook als artiest.” Douwe Andries Bijlsma staat hoog in de lijst “markante Leeuwarder aller tijden”. Hij trad in Friesland op tijdens markten en kermissen. Hij liep een sabelladder op, lag op een spijkerbed en bevrijdde zich uit kettingen. Veel oudere Leeuwarders zagen hem in de jaren vijftig naast De Waag optreden. Van Vliet: ”Als er dan te weinig geld op het kleed lag, riep hij “Daar laat ik mien ouwe moer nog niet eens foor krupe”.” 

De naam ‘Slappe Douwe’

De naam “Slappe Douwe” ligt bij sommige familieleden van de straatartiest erg gevoelig. Bijlsma kreeg deze naam omdat hij zo lenig was. Vertaald in het Liwwadders als ‘slap’. Kinderen plaagden hem zo erg met die naam dat hij het woord “Slappe” doorkraste als hij het ergens zag. Van Vliet: “Zelfs bij de krantenknipsels in zijn plakboeken. Toch wilden wij de voorstelling deze naam geven, want niemand kent hem als Kapitein Nero. Na een gesprek met de familie hebben we nieuwe posters en flyers gemaakt met een streep door “Slappe”. Dit uit respect voor deze unieke artiest.” Voor de Bijlsma’s is ook een gratis avond gepland.

Zet dit in je agenda

Tussen 28 oktober en 6 november vinden er in Theater De Bres zeven voorstellingen plaats, waarvan twee matinees op de zondag. Historisch Centrum Leeuwarden organiseert 9 oktober vanaf 14 uur een “Slappe Douwe”-middag. Ritsko van Vliet geeft een korte lezing en Sietse de Vries interviewt achterkleindochter Mila Heijmeriks (schrijfster van “Kapitein Nero lééft”) en kleinzoon Dries Bijlsma. Ook lanceert het HCL deze middag een digitale presentatie over de artiest Douwe Andries Bijlsma, die daarna op de website te zien is.

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00