Afbeelding
Foto: Maritieme Academie Harlingen

Fabian Meijer volgt een opleiding in de zeevaart: “Op zee is er altijd wel avontuur te beleven”

Persoonlijke verhalen

HARLINGEN - Op 25 juni werd in de hele wereld de ‘dag van de zeevaarder’ gevierd. Op deze dag, in het leven geroepen door het International Maritime Organization, wordt de onmisbare rol van de zeevaarder gevierd en wordt er ook aandacht gevraagd voor hun werk. Jaarlijks kiezen honderden jongens voor een opleiding in de zeevaart. Fabian Meijer, 15 jaar, zit op de Maritieme Academie in Harlingen. Voor hem is het duidelijk; hij gaat later de zee op.

“Sinds november 2021 zit ik nu op de Maritieme Academie in Harlingen,” vertelt Fabian ons. “Ik heb de eerste twee klassen gedaan op een reguliere middelbare school, maar kon daar niet aarden. Nu zit ik op de Maritieme Academie en dat past heel goed bij mij. De vakken zijn erg praktisch en we gaan vaak het water op. We leren alles wat te maken heeft met de vaart. Zelfs de vakken zijn anders, we hebben bijvoorbeeld Maritieme Techniek en leren bij het vak Beroepsoriëntatie hoe we kunnen varen en roeien.”

Maritieme Academie

Voordelen van de Maritieme Academie weet Fabian genoeg: “Je doet praktische ervaring op, leert mensen kennen die dezelfde passie hebben als ik en als je klaar bent heb je gelijk een Matrozendiploma. Als je dan verder wilt studeren scheelt dat weer werk.” Fabian slaapt met zijn klasgenoten in de huisvesting van de Maritieme Academie: “Op een schip slaap je ook met je crew, dus zo kun je alvast wennen aan een tijd van huis te zijn.”

De zee

Fabian groeide op in Noord-Holland en woonde daar altijd vlakbij de zee. Zijn vader zat bij de marine. Het is dan ook niet gek dat Fabian kiest voor de zeevaart: “Ik hou ervan om te varen en om op zee te zijn. Ik kan genieten van dat oneindige vergezicht dat je op zee hebt en er is altijd wel avontuur te beleven. Ik vind het ook leuk dat je op een schip weer nieuwe mensen leert kennen.” De zeevaart betekent natuurlijk ook dat je vaak en lang van huis bent, vindt Fabian dat niet erg? “Nee, op een schip maak je nieuwe vrienden, dus je bent nooit alleen.”

De jonge student van de Maritieme Academie heeft zijn toekomst al aardig uitgestippeld. Hij zit nu in het derde jaar van zijn opleiding en mag volgend jaar afstuderen: “Dan zou ik graag bij de marine willen, in de technische dienst. Daar onderhoud je onder andere machines en wapens. Dat lijkt me mooi.” Hij hoopt bij de marine wat rangen te kunnen klimmen, zodat hij misschien wel officier wordt: “Rond de vijftig ga je als marinier vaak met pensioen, maar ik wil daarna nog geen afscheid nemen van het werk. Wellicht ga ik dan werken in de koopvaardij.”

Zeevaart of binnenvaart

Niet al zijn klasgenoten bij de Maritieme Academie in Harlingen kiezen overigens voor de zeevaart: “Het is best wel goed verdeeld; de ene helft wil de binnenvaart op, de andere de zeevaart in, en er zijn ook een aantal klasgenoten die voor scheepsbouw willen kiezen.”

Voor nu is hij nog druk met de opleiding, waar hij veel meemaakt: “Eén van de mooiste momenten hier was de weekvaart met een tweemaster: “Tijdens zo’n vaart leer je hoe je met zo’n schip kan varen. Er gaat een crew mee die veel ervaring heeft met het schip en van hen leer je de fijne kneepjes van het vak.”

Het zal niet de laatste keer zijn dat Fabian en zijn klasgenoten gaan varen. Hij kijkt nu al uit naar de The Tall Ships Races in Harlingen, waar zijn school aan mee doet: “Onder mijn klasgenoten is er een goede sfeer, het is altijd gezellig.” 9 juli vertrekken ze met een bus naar Esbjerg in Denemarken. Daar stappen ze op een tallship en zeilen ze naar Harlingen. 14 juli komen ze met de Sail In Parade Harlingen weer binnenvaren.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00