Afbeelding

Verrezen sporen van Fryslân in het Groningse Zuidbroek

Samenleving

FRIESLAND - De wisselexpositie ‘Kriskras door Friesland’ is nu te bezichtigen in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. De expositie kenschetst het beeld van de geschiedenis van de Noord-Friesche Locaalspoorweg Maatschappij (NFLS) en de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM). Beide ondernemingen zagen medio 1900 het  levenslicht en speelden een belangrijke rol in het Noord-Nederlandse (goederen)vervoer. 

Een uniek verhaal 

Wie kent nog de oude lijntjes Tzummarum-Franeker, Minnertsga-Mooie Paal en Beetgumermolen-Leeuwarden? Net zoals alle andere bekende railroutes van toen, van Harlingen-Haven tot en met Nieuwe Schans (nu Bad Nieuweschans), zijn ze te herontdekken in het pittoreske Zuidbroekster museum. Elk Lokaaltsje heeft een eigen uniek verhaal. Datzelfde geldt voor de aloude sporen van de Drachtser tram. Kriskras door Friesland brengt de sporen zorgvuldig in beeld. 

De legende van twee muizen  

Regelmatig vinden er in het NNTTM in Zuidbroek boeiende en verrassende exposities plaats. In het museum zelf is ook volop te ontdekken. Zo is er natuurlijk de vaste expositie van het Noord-Nederlandse verleden van treinen en trams, ijzer en stoom, sporen en rijtuigen te zien. Bezoekers worden actief en interactief betrokken. Kinderen kunnen zich vermaken met de speurtocht van de muizen Treinie en Trammie, die vroeger in het station hebben gewoond. Ook is er een treinsimulator en een grote modelbaan. In het gezellige Museumcafé is gelegenheid voor een hapje en drankje. 

Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatsstation 3e klasse uit 1865. In het station bevindt zich het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Het museum is iedere zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en daarnaast voor groepen op afspraak. 

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 7 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 13 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00