De Tegentijd
De Tegentijd Foto: Sebastiaan de Groot

Wandeling door Leeuwarden als uitweg uit kortetermijndenken

Cultuur

LEEUWARDEN - Hoe groot is de tijd? Die vraag kan helpen om onze plek in het grote geheel, het web van het leven, te bepalen. En als je je plek kent, dan kun je je ook voorstellen wat jouw rol kan zijn voor toekomstige generaties. In geluidswandeling De Tegentijd, gemaakt door o.a. componist Merlijn Twaalfhoven, ervaar je hoe groot de tijd is, van de oerknal tot honderd jaar de toekomst in. Wandelend door Leeuwarden word je uitgenodigd om jezelf te zien als voorouder. 

Dit idee van voorouderschap is een belangrijk thema in het randprogramma van BOSK, het wandelende bos dat zich de komende weken door Leeuwarden beweegt, deel van festival Arcadia. In het project De Tegentijd werkten kunstenaars en wetenschappers samen om een verhaal te vertellen waarin onze plek in de grote tijd voelbaar wordt. In een wandeling van een uur maken deelnemers een muzikale, poëtische reis, vanuit de diepe tijd naar het heden. Onderweg ontdek je hoezeer wij erfgenamen zijn van een immens lange geschiedenis, en hoe ons handelen gevolgen heeft voor wat er voor ons ligt. In verbeelding ontmoet je een kind uit het jaar 2021 en maak je aan haar een belofte. En de kunstenaars helpen je vervolgens deze belofte te vertalen in actie.

Zo wil het project mensen helpen zich te verzetten tegen het kortetermijndenken dat aan de basis staat van zoveel van de grote uitdagingen waar we nu voor staan.

De wandeling start bij OBE op het Olderhoofsterkerkhof. Daar beklim je de Oldehove, de grote toren op het plein en speel je een videobestand af. Buiten openingstijden kun je het videobestand onderaan de toren afspelen. Vervolgens wordt je gegidst door een audiobestand op je eigen telefoon. 

Club Nel maakte voor Arcadia/BOSK een verkorte versie van De Tegentijd, speciaal voor kinderen: De Tsjintiidkuier. Deze wandeling kun je in je eigen omgeving lopen.

Op 17 juni om 13:15 uur en op 22 juni om 17:00 uur zal Merlijn Twaalfhoven de Tegentijd-wandeling in Leeuwarden gidsen met een inleiding en nagesprek. Verzamelen bij OBE / de VVV op het Oldehoofsterkerkhof. Gratis. Neem smartphone met oordopjes mee.

Het scenario van De Tegentijd is geschreven door Merlijn Twaalfhoven en Jasper Visser. Het script is ingesproken door Merlijn Twaalfhoven, Laura Mentink en Ami Kane met muziek van Merlijn Twaalfhoven.

Meer informatie op de website van Arcadia 

De kinderversie is hier te horen.

Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00
Afbeelding
Nieuwe Rechtsback voor Cambuur: Sai is terug! Sport 10 aug, 11:40
Afbeelding
Grutte Pier Brouwerij maakt speciaal bier bij middeleeuwententoonstelling Fries Museum Evenement 9 aug, 18:00
Afbeelding
Auto’s in de kreukels na botsing in flauwe bocht in Leeuwarden Politie 9 aug, 15:59
Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00