Afbeelding

Vellinga Optiek uit Leeuwarden schaft de hypermoderne Vision R 800 phoropter aan

Bedrijf in beeld

LEEUWARDEN - Oogmetingen worden al tientallen jaren op dezelfde manier gedaan. Hoe dat moet, weten ze bij Vellinga Optiek als de beste. Toch houden ze ook nauwlettend de ontwikkelingen in de gaten en gaan ze mee met de tijd. Begin deze maand werd er bij hen een gloednieuw meetapparaat geïnstalleerd. De Vision R 800 Phoropter kan voor een groot deel geautomatiseerd oogmetingen doen. Het is sneller, nauwkeuriger en, ook niet onbelangrijk in deze tijd, zorgt ervoor dat de opticien meer afstand kan houden. 

Akko Vellinga, eigenaar van en optometrist bij Vellinga Optiek in Leeuwarden maakte voor het eerst kennis met het apparaat op een beurs, ergens begin dit jaar. Hij had natuurlijk al vaker dit soort automatische phoropters gezien, maar nog nooit was hij zo’n hypermoderne uitvoering tegengekomen: “Ik was gelijk getriggerd, maar het installeren en invoeren van zo’n apparaat kost tijd en geld. Je moet op een hele andere manier leren werken. Toen brak de coronacrisis uit en zag ik dat er in mijn werkveld veel vraag is naar een manier om op afstand toch nauwkeurige metingen uit te kunnen voeren. Ik dacht gelijk weer terug aan de phoropter die ik tegen was gekomen op de beurs en dacht; die moeten wij hier nu toch wel hebben.”

Bij traditionele oogmetingen wordt de oogsterkte gemeten door steeds opnieuw een andere lens voor het oog te plaatsen. De persoon die getest wordt kijkt door de lens naar een letter of vorm. Wanneer de letter niet te lezen is voor de klant of vaag is, weet de opticien; deze lens is niet geschikt, de sterkte en de lens passen niet bij elkaar. Een nieuwe lens wordt voor het oog geschoven. Door het stellen van vragen en eigen inzicht en ervaring kan de opticien inschatten welke lens het zicht van de klant op de beste manier gaat verbeteren. Deze traditionele manier valt of staat door drie verschillende aspecten; de precisie van het meetinstrument, de bekwaamheid van de opticien en de manier waarop de klant antwoorden geeft. Het bedrijf achter de Vision R 800 is met deze kennis aan de slag gegaan en heeft die drie punten op revolutionaire manier gecombineerd waardoor metingen nauwkeuriger, sneller en vooral comfortabeler zijn. 

De nauwkeurigheid van het apparaat

Traditionele phoropters meten op 1/25 dioptrie, wat betekent dat ze de sterkte van de lens met 1/25 per keer kunnen veranderen. De Vision R 800 meet veel nauwkeuriger, namelijk met 1/100 dioptrie. Dit kan doordat het apparaat niet met verschillende lenzen werkt, maar met één lens die de computer kan vervormen (zoals het normaal ook in het menselijk oog gaat). 

De vraag is natuurlijk of een menselijk oog die subtiele verschillen kan waarnemen. Vellinga: “Ik denk niet dat je het verschil van 1/100 kan merken, maar momenteel is het ook nog niet mogelijk om lenzen of brillenglazen zo precies te slijpen. Tijdens een traditionele oogmeting moeten we de resultaten naar boven of beneden afronden naar een sterkte die ‘maakbaar’ is. De Vision R 800 geeft ons zulke nauwkeurige resultaten dat we veel beter kunnen inschatten hoe we moeten afronden, en dat merk je wel.”

De deskundigheid van de opticien

Het werken met een traditionele phoropter vraagt veel kennis en ervaring. Als opticien moet je precies weten welke dioptrie, welk probleem gaat oplossen. Daarnaast moet een opticien erg kundig zijn in het interpreteren van de antwoorden van zijn of haar klant. Als je wel eens bij de opticien bent geweest, weet je hoe ingewikkeld, vermoeiend en langdurig een oogtest kan zijn. Het is moeilijk om duidelijk aan te geven wat je ziet en de verschillen tussen lenzen zijn soms zo subtiel dat je geen verschil ziet. Een opticien is constant bezig met wat de klant zegt en welke kennis hij of zij hieraan kan verbinden.

De moderne Vision R 800 verandert de rol van de opticien behoorlijk. Het is nu niet de opticien meer die de lenzen verandert, maar de computer. Het apparaat stelt zelf vragen aan degene die hij test, de opticien voert de antwoorden in en de computer verandert de lenssterkte. Hierdoor zijn de antwoorden van de klant én de interpretatie van de opticien veel minder subjectief en krijg je een objectiever en nauwkeuriger beeld. 

Vellinga is echter niet bang dat zijn nieuwgekochte machine zijn baan gaat overnemen: “Er blijft altijd een stukje feeling en ervaring bij kijken. Het werk wordt wel een stuk makkelijker, zeker als we de nieuwe phoropter goed onder de knie hebben.” Eind mei is de machine geïnstalleerd bij de opticien in Leeuwarden en hebben de opticiens en optometristen een training gehad. Vellinga verwacht deze maand de eerste klanten op deze nieuwe manier te meten. 

De antwoorden van de klant

Zoals eerder beschreven zijn de antwoorden van de klant essentieel bij het bepalen van de sterkte van lenzen, maar we weten ook dat het als klant moeilijk is om de opticien duidelijk en efficiënt te vertellen wat je ziet. Doordat de Vision R 800 gestructureerde vragen stelt wordt dit al een stuk makkelijker. Bovendien, en brillen- en lenzendragers zullen dit herkennen, duurt zo’n oogmeting ook altijd net wat te lang. Op een gegeven moment zie je geen echt verschil meer en wil je gewoon naar huis. De nieuwe phoropter van Vellinga werkt veel sneller doordat de lenzen sneller van sterkte veranderen. Daarnaast is het blikveld groter, waardoor de situatie door het apparaat veel meer lijkt op het echte leven. Het is zelfs mogelijk om een situatie van virtual reality te simuleren.

Vellinga Optiek is één van de eerste opticiens in het noorden van het land die gaat werken met de Vision R 800 phoropter. Naast dat de metingen die de opticiens van Vellinga kunnen verrichten met deze phoropter veel nauwkeuriger zijn, heeft het nog een ander belangrijk voordeel. De opticien kan veel meer afstand houden van de klant en dat is in deze tijden ook een fijn idee. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je alleen in een kamertje wordt achtergelaten met een machine. De opticien blijft uiteraard altijd bij u zitten en vult uw antwoorden, op gepaste afstand, in de machine in. 

Akko Vellinga verwacht ook niet dat de Vision R 800 alle oogmetingen van hem en zijn collega’s gaat overnemen: “Het apparaat is niet altijd de beste oplossing. Ook voor klanten vraagt het een bepaald inzicht in technische hulpmiddelen. Ik begrijp heel goed dat je het fijner vindt als de meting op de traditionele manier wordt gedaan. Dat blijven we dan ook zeker doen.”

Het is al mogelijk om bij Vellinga Optiek uw ogen op te laten meten door de Vision R 800. Neem contact op voor meer informatie. 

Vellinga Optiek | Naauw 13, 8911 HW Leeuwarden | 058 216 2124 | info@vellingaoptiek.nl | http://vellingaoptiek.nl

Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 20 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 23 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00