Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Crimineel gedrag niet bestraft

Column

Afgelopen week informeerde ik bij de politie naar de voortgang van een aangifte die ik namens mijn bedrijf vorig jaar september had gedaan. Niets gehoord en dus nieuwsgierig in hoeverre ze al iets hadden gedaan met de aangifte. Tot mijn verbazing was de zaak al afgelegd en men ging niet over tot een strafrechtelijke vervolging. Maar even ingelogd op mijnslachtofferhulp.nl en inderdaad “het onderzoek stopt, er is geen verdachte”.

Ik had een uitgebreide aangifte gedaan en op verzoek van de politie vele documenten aangeleverd. Daarnaast is de dader bekend en is de gevolgschade enorm. Dan zakt je broek toch wel even af als je hoort dat er niets mee gedaan wordt. Een beetje informerend bij anderen hoor je dat dit veel vaker voorkomt en dat de politie allerlei zaken op deze manier afdoet. Er is gewoon te weinig personeel om alle dossiers op een fatsoenlijke manier af te handelen.

Je kunt dus gerust crimineel gedrag gaan vertonen. Zolang er geen geweld gebruikt wordt, wordt je er toch niet op aangesproken. Eigenlijk wordt er op deze manier de basis gelegd voor zwaardere criminaliteit. De startende crimineel zal geleidelijk aan meer durven aangezien er toch niet opgetreden wordt. Waarvoor doe je eigenlijk nog aangifte? Ja, als de schade is verzekerd dan moet je wel, maar anders, voor de statistieken. Ik vind geen aangifte doen geen optie maar ben wel zwaar teleurgesteld.

Nu ben ik blij om in een rechtstaat te wonen en wijs met de politie en justitie. Zorg er voor dat ze genoeg middelen en personeel krijgen om alle misstanden in de maatschappij aan te pakken. Als we dit niet doen dan glijden we af naar een maatschappij waarin we zijn overgeleverd aan de crimineel. Laten we ons mooie landje leefbaar houden en mensen die dit tegenwerken, straffen.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 19 apr, 12:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00