De vos van Rikie Hamer viel meermaals in de prijzen, zowel de jury als de bezoekers van het Natuurmuseum waren onder de indruk van de opgezette vos.
De vos van Rikie Hamer viel meermaals in de prijzen, zowel de jury als de bezoekers van het Natuurmuseum waren onder de indruk van de opgezette vos.

Winnaars NK Prepareren bekend

Algemeen

LEEUWARDEN - Na vijf lange jaren wachten was het eindelijk weer zover: het Nederlands Kampioenschap Prepareren werd georganiseerd, traditiegetrouw in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Door corona kon het een aantal keer niet doorgaan. Dit jaar waren er dan ook extra veel inzendingen: een bonte stoet aan vogels en zoogdieren uit binnen- en buitenland. Twee intensieve dagen was de jury bezig alle inzendingen te beoordelen, waarna de preparaten een plaats kregen in de tentoonstelling Zet ‘m op! Zaterdag 6 april vond de prijsuitreiking plaats.

Maar liefst 57 professionele en beginnende preparateurs uit Nederland en België hebben deelgenomen aan het kampioenschap, met in totaal 155 preparaten. Volgens een puntensystem worden in verschillende categorieën prijzen uitgereikt aan de hoogst scorende preparaten. Categorieën zijn bijvoorbeeld kleine en grote vogels, kleine en grote zoogdieren, skeletten en biologische groepen (meerdere preparaten die samen één geheel vormen). Gelet wordt op het complete plaatje, maar ook op de kleinste details. Zo is de stand van het gehele preparaat belangrijk, de anatomie en spieropbouw, de houding, het voetstuk en de moeilijkheidsgraad. Een ree opzetten met de bek open is bijvoorbeeld een stuk moeilijker dan met gesloten bek.


Er werden per categorie eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt, maar ook eervolle vermeldingen. Rikie Hamer werd ‘Beste allround preparateur’ (hoogste aantal punten met inzendingen in drie verschillende categorieën) met een wasbeer, hazelhoen en vos. Lucas Boer werd ‘Best of show’ (hoogst aantal punten van iedereen) met Jan van Genten. Na dit weekend zijn de prijswinnende preparaten voorzien van een rozet, zodat iedereen kan zien welke vogels en zoogdieren het mooiste zijn opgezet. Een blauw rozet betekent eerste prijs, rood rozet tweede en geel rozet derde.

Het Natuurmuseum heeft zelf de publieksprijs in het leven geroepen: bezoekers konden tot en met 5 april een stem uitbrengen op hun favoriete object. Bijna 1800 mensen vulden het stembriefje in. Winnaar van de publieksprijs werd opnieuw Rikie Hamer, haar vos kreeg de meeste stemmen. Op de tweede plaats de hond van Daphne Plugers-Horstink en op de derde de steenarend van J.H.A. Lier.

Over Zet ‘m op!

In Zet ‘m op! zijn alle inzendingen van het NK Prepareren te zien. Dieren dichtbij huis zoals eksters, wasberen en reeën, maar ook van verder weg zoals de Kaapse bosbok, een Amerikaanse nerts en een Nevadaroodvos. Ook onder de vogels zijn veel exotische en kleurrijke inzendingen: Goulds amadines bijvoorbeeld, Bichenows astrild en de Livingstone toerako.

De preparateurs hebben hun best gedaan hun preparaat zo levensecht mogelijk weer te geven. Dwaal langs de parade van vogels en zoogdieren en verwonder je over de zwemmende muskusrat en de mollen die in hun gangenstelsel aan het graven zijn. Over de dwergmangoest die zich uitrekt, de kokmeeuw die een frietje pikt en het steenuiltje dat een worm uit de grond trekt. Zet ’m op! is in die zin dan ook een ode aan de natuur.

De tentoonstelling  Zet ‘m op is mede mogelijk gemaakt door de Provinsje Fryslân. De expositie is te zien t/m 2 juni 2024.


Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00