Broekster Boys was dichtbij promotie naar de Vierde Divisie.
Broekster Boys was dichtbij promotie naar de Vierde Divisie. Foto: Jacqueline Jongsma

Trainer Patrick Zwart: “Als je er zo dichtbij bent, dan wil je die prijs ook pakken”

Sport

DAMWOUDE - Het weekend van zaterdag 27 mei zal voor altijd de boeken in gaan als één van de meeste spannende ontknopingen van het noordelijke amateurvoetbal. Slechts één duel scheidde dorpsclub Broekster Boys van de titel in de Eerste klasse F. Tegenstander VV Winsum gooide echter roet in het eten, waardoor Pelikaan-S uiteindelijk met het kampioenschap aan de haal ging. Ondanks de enorm knappe prestatie van de rood-zwarte formatie uit Damwoude, baalt trainer Patrick Zwart nog altijd. “Als je er zo dichtbij bent, dan wil je die prijs ook pakken.” RondOm Leeuwarden blikt terug op het unieke seizoen met de succesvolle hoofdtrainer uit Leeuwarden. 

Vijf ploegen die bij aanvang van de laatste speelronde nog kans maken op het kampioenschap; het was een bizarre ontknoping van de Eerste klasse F in het district Noord. De teams die kans maakten op het kampioenschap, waren respectievelijk: Broekster Boys, Pelikaan-S, ONS Sneek, Oranje Nassau en Blauw Wit ‘34. Broekster Boys en Pelikaan-S hadden beide 45 punten in bezit en de naaste belagers 44. Vanwege een beter doelsaldo, zou Broekster Boys bij een overwinning op VV Winsum kampioen zijn. Het liep anders (2-0 verlies), waardoor het sprookje van Broekster Boys (voorlopig) eindigde. Inmiddels is duidelijk dat ook via de nacompetitie Broekster Boys zich niet heeft weten te promoveren en dus volgend seizoen weer in de eerste klasse uit zal komen. 

Een sportman wil altijd winnen

“We hebben een super seizoen, maar je bent sportman, dus als de kans zich aandient om kampioen te worden, wil je ook winnen”, legt Patrick uit. De fanatieke trainer uit Leeuwarden is echter ook reëel. “Wie vooraf had gezegd dat wij om het kampioenschap mee zouden spelen, zou voor gek worden verklaard. Broekster Boys is een club van zo’n 350 leden en we doen het met eigen jongens. Ons eerste doel was handhaving, vanwege de versterkte degradatieregeling. Dat je je dan uiteindelijk kan meten met de grotere ploegen uit onze competitie, is ontzettend leerzaam.” 


Foto: Jacqueline Jongsma

Enorme leerwinst voor de jonge ploeg

Zeker op mentaal vlak kan het jonge team van Broekster Boys een enorme leerwinst bijschrijven. “Op het gebied van mentale weerbaarheid is dit een fantastische les voor de jonge spelers. Het hele dorp was bijna mee naar Winsum, zo’n 1500 mensen. Ze zijn zo trots op wat het team heeft laten zien. Een geweldige beleving, maar dat brengt natuurlijk ook een hele hoop spanning met zich mee. Die spanning heeft ons misschien wel wat genekt.” 

Zesde seizoen als hoofdtrainer

Daarom overheerst vooral de trots. Patrick is inmiddels alweer bezig aan zijn vijfde jaar als hoofdtrainer en plakt er nog een jaar aan vast. Hij heeft het naar zijn zin bij de hechte dorpsvereniging. “Als je ziet wat voor ontwikkeling deze club doormaakt, dan ben ik daar enorm trots op. Ons doel toen ik hier kwam, was om een stabiele eersteklasser te worden. De eerste twee jaar hadden we het moeilijk en handhaafden we ons ternauwernood, maar daarna hebben we grote stappen gemaakt. Als je kijkt waar we nu staan, met hoofdzakelijk eigen jongens (op keeper Sander de Boer uit Menaam en Jan Sijtsma uit Anjum na), dan is dat gewoon fantastisch.”

Het begint er mee dat je voor elkaar door het vuur gaat.

Plezier en eenheid

Volgens Patrick is dat laatste een belangrijk onderdeel van het succes. “Het is echt een vriendenploeg”, licht hij toe. “Het begint er mee dat je voor elkaar door het vuur gaat. Maar dat is heus niet het enige, want met alleen hard werken red je het ook niet. In de groep zit heel veel drive en kwaliteit. Vooral in de omschakeling zijn we levensgevaarlijk en kunnen we het heel veel ploegen lastig maken.”  

Samen verder ontwikkelen

Patrick werd dankzij zijn unieke prestaties met Broekster Boys zelfs genomineerd voor de prijs: ‘beste trainer van Noord-Nederland’. De prijs ging uiteindelijk naar ACV-trainer Ruud Jalving, maar de nominatie is natuurlijk al een mooie vorm van waardering. “Het is altijd leuk om voor zo’n prijs genomineerd te worden, maar het blijft toch iets wat je met zijn allen doet. We hebben een superstaf, met Jouke als mijn assistent en verlengstuk. We gaan proberen om het team nog verder te ontwikkelen, want teams kijken nu niet langer naar ons als een laagvlieger. Een prachtige uitdaging die we hebben.”

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 53 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00