Afbeelding

Protest boeren LTO: "Alle neuzen moeten dezelfde kant op"

Algemeen

DRACHTEN - Vanaf 12.00 heeft een grote groep boeren zich verzameld bij het kantoor van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) in Drachten. Nadat eerdere actieplannen door de rechter waren verboden besloten de boeren naar LTO te trekken om een signaal af te geven. We spraken met de woordvoerders van de boeren: René Otten en Michiel Kroes.

"Er waren natuurlijk acties gepland voor vandaag, onder andere bij verschillende distributiecentra," vertelt Otten. Kroes vult hem aan: "maar er waren verder geen plannen openbaar. Dat we de centra zouden bezetten of iets dergelijks, dat was nooit ons plan. Dat heeft de media ervan gemaakt." De mannen wilden verder niet uitweiden over wat de plannen dan waren, maar het was de bedoeling dat heel Nederland zou zien dat wat er nu gebeurd met de boeren niet kan. 

Gisteren kwam via de Nieuwe Oogst het nieuws dat er een akkoord was gemaakt tussen de overheid en het Landbouw Collectief. Veel boeren kunnen zich niet vinden in dit akkoord en voelen zich niet gehoord: "We merken dat er geen rechtlijnigheid is. We zijn hier om een signaal af te geven aan het LTO dat alle koppen dezelfde kant op moeten. We moeten achter elkaar staan en als het Landbouw Collectief met zo'n akkoord komt dan voelen we ons niet gesteund door het LTO. Er wordt verteld dat het akkoord collectief is besloten, maar dat is niet waar. Dit akkoord is er om ons gerust te stellen, terwijl het helemaal niet zo makkelijk goed komt."

Van veel boeren horen we dat zij het gevoel hebben niet gesteund te worden door LTO, terwijl ze wel lid zijn van de belangenbehartigers. Daarnaast hebben ze kritiek op de supermarkten, die te weinig betalen voor hun producten. Ook hebben ze het gevoel dat er bepaalde cijfers over stikstofneerslag bewust niet worden gepubliceerd of dat er mee wordt gesjoemeld: "Dat geeft bij ons wel aan dat het geen zuivere koffie is. Je kan wel zeggen dat het vertrouwen in de overheid tot onder het tapijt is gedaald. Daarom is het ook zo belangrijk dat alle neuzen binnen LTO dezelfde kant op staan. We hebben het gevoel dat we vechten tegen iets waar je sowieso al moeilijk van kan winnen."

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 15 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00