Afbeelding
Foto: Unsplash.com

De winterstop is begonnen; hoe staat het ervoor op de Heerenveense velden?

Sport

HEERENVEEN - De winterstop is weer begonnen en dus is het tijd om een kijkje te nemen wat er het afgelopen half jaar gebeurd is op de Heerenveense voetbalvelden. 

Let wel, dit artikel is geschreven in week 50. Sommige clubs hebben op 16 of 17 december nog een (inhaal)wedstrijd gespeeld die wellicht invloed kan hebben op het klassement. Wanneer dit het geval is staat dit vermeld. Voor de meest actuele uitslagen surf je naar www.voetbalnoord.nl. Hier vind je ook regelmatig wedstrijdverslagen van je favoriete club.

VV Heerenveen

Kampioen worden in de Tweede Klasse, dat is de ambitie van VV Heerenveen, lezen we in ons interview met speler Bo Antonissen aan de start van dit seizoen. De jonge ploeg is het afgelopen seizoen helaas gedegradeerd en hoopte dan ook op een sterke start van het seizoen. Het loopt toch net even anders, want tot nu toe doet Heerenveen niet mee in de bovenste regionen. Het team van Niklas Tarvajärvi bekleedt de achtste plek, met zestien punten uit tien gespeelde wedstrijden. Daarbij moet gezegd worden dat VV Heerenveen nog wel een wedstrijd in te halen heeft, namelijk tegen GAVC. Alle clubs in de Tweede Klasse K zijn redelijk aan elkaar gewaagd. 

Heerenveense Boys

Nadat ze een aantal jaren nét niet wisten te promoveren, komt Heerenveense Boys dit seizoen weer uit in de Tweede Klasse. Het is de klasse waar ze thuis horen, vindt trainer Klaas de Jong. Tot nu toe lijkt hij gelijk te hebben. Uit elf gespeelde wedstrijden in de Tweede Klasse K (inderdaad dezelfde klasse als VV Heerenveen), sleepten ze maar liefst 22 punten binnen. Niet slecht voor een club die pas net weer in de Tweede Klasse speelt. Het elftal heeft een vliegende start dit seizoen, met klinkende overwinningen, onder andere thuis tegen Sint Annaparochie (6-0) en uit tegen Zeerobben (1-4).

Gorredijk

Gorredijk doet het zeker niet slecht in de zondagse Derde Klasse. Met 22 punten uit tien gespeelde wedstrijden verzekert Gorredijk zich van een mooie tweede plek. Overigens moeten ze deze plek delen met Akkrum. Daarmee zijn ze goed op weg om het doel van dit seizoen te behalen; meedoen met de top en een prijs pakken. Ze grepen net de periodetitel mis (daar ging Drachten mee aan de haal), maar een volgende periodetitel of wellicht zelfs het kampioenschap zijn niet ondenkbaar. 

SV Langezwaag

SV Langezwaag promoveerde het afgelopen seizoen na iets meer dan dertig jaar naar de Vierde Klasse, maar het team heeft het zwaar op een iets hoger niveau. Langezwaag staat op dit moment laatste. Een mooie opsteker is wel dat ze op 10 december de eerste punten binnenhaalden tegen THOR. In de Vierde Klasse A hebben veel clubs last van het natte weer; waar clubs met kunstgras nu al zeker tien wedstrijden hebben gespeeld, is Langezwaag blijven steken op acht wedstrijden voor ze de winterstop ingaan. Op 17 december nemen ze het op eigen veld op tegen Smilde 94, als de omstandigheden het toelaten tenminste. 

vv Jubbega

Volgens oud-profvoetballer en aanvoerder van VV Jubbega Henrico Drost moest het mogelijk zijn; meedoen met de top vijf in de Eerste Klasse L. Tot nu toe is de top-vijf echter net buiten bereik voor de Jubbegaasters, al gaat het seizoen zeker niet slecht. Ze bekleden momenteel de zevende plek (11 punten uit 9 wedstrijden). Op 17 december kunnen ze nog drie punten verdienen en dat zou mooi meegenomen zijn, omdat ze dan nog maar één puntje onder de nummer zes (Go Ahead Kampen) de winterstop ingaan.  

UDIROS

In de Vijfde Klasse A, waar UDIROS acteert, is dit seizoen een duidelijke tweedeling te zien. De top drie steekt met kop en schouders boven de rest uit, maar de andere teams (waaronder UDIROS) zijn redelijk gelijkwaardig. UDIROS bekleedt plek negen, met negen punten uit negen wedstrijden. In onze Amateurspecial aan de start van het seizoen, gaf UDIROS aan te willen werken aan consistentie. Dat blijft een verbeterpunt, want ook dit seizoen laat het team wisselvallige resultaten zien. 

V.V. Mildam

V.V. Mildam heeft een mooie start gemaakt dit seizoen en bekleedt momenteel de tweede plek in de Vierde Klasse. Het team degradeerde vorig seizoen uit de Derde Klasse en nam zich voor om dit jaar revanche te nemen. Dat lukt goed; het team uit Mildam bekleedt nu de tweede plek, slechts één puntje onder Smilde 94, die overigens wel twee wedstrijden minder speelden dan Mildam. 

v.v. Read Swart

Voorafgaand aan dit seizoen, sprak Hoofdtrainer Hans de Jong in onze krant uit te willen gaan voor een top-vijf klassering. Tot nu toe lijkt dat nog niet helemaal te lukken. Het team uit De Knipe staat momenteel op de tiende plek van de Derde Klasse A, met tien punten uit elf gespeelde wedstrijden. Overigens moet daarbij wel aangetekend worden dat de middenmoot van deze klasse zeer aan elkaar gewaagd is en in puntenaantal niet ver uit elkaar staat. Voor Read Swart zijn er dus nog genoeg mogelijkheden om zich in die top-vijf te spelen.  

VV Aengwirden

Ook in de Vijfde Klasse B zijn er veel afgelastingen geweest vanwege het weer, maar daar heeft Aengwirden geen last van. Zij speelden tot dusver tien wedstrijden en behaalden daarin zeven punten, goed voor de achtste plek. Binnen deze klasse zijn er onderling vele verschillen in het gespeelde aantal wedstrijden, al lijken Blauw Rood ‘20 en vv Lemmer beduidend een maatje te groot voor deze klasse. 

v.v. Oudehaske

Oudehaske degradeerde vorig jaar naar de Vierde Klasse en dus moest het team zich weer opladen voor een nieuw seizoen. Tot nu toe gaat het waarschijnlijk niet zo goed als dat ze gehoopt hadden, hoewel een vijfde plek natuurlijk niets is om je voor te schamen. Het team van Ype Haytema liet wisselvallige resultaten zien; zo pakte het team bijvoorbeeld een punt in een zinderende wedstrijd tegen koploper Steenwijk, maar verloor het weer tegen hekkensluiter Tollebeek, door, wat de correspondent op hun eigen website beschrijft, ‘een collectieve wanprestatie’. Op 16 december strijdt Oudehaske nog tegen Nagele. Hopelijk kan de ploeg hier wél de punten te behouden, zodat Oudehaske met een positief gevoel de winterstop in kan. 

Nieuweschoot

In de Vijfde Klasse zondag gaat het best lekker voor Nieuweschoot. Het team bekleedt momenteel de vijfde positie, met twaalf punten uit slechts zeven wedstrijden. Daarom is het nog niet uitgesloten dat het elftal dit seizoen mee gaat doen om de eerste drie plekken. De top-drie (Blauw Rood ‘20, vv Lemmer en Tijnje) hebben alle drie al meer wedstrijden gespeeld dan Nieuweschoot. Zaterdag 17 september spelen ze, als de weergoden het toelaten, uit tegen AVV. Weten ze die punten te pakken, dan zijn ze alweer een stapje dichterbij

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 11 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:37
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00