Afbeelding
Foto: eigen beeld

Zelf je verse en biologische melk tappen: dat kan in Luinjeberd

Gezondheid

LUINJEBERD – Je hoeft er niet voor in de melkput te staan of zelf een koe te melken. Nee, Joost en Esther van melkveebedrijf Peeters-Lolkema bieden je de mogelijkheid om van hun verse biologische melk te proeven aan de melktap. In hun tuinhuisje aan de Aengwirderweg 142 kun je dagelijks terecht om te proeven hoe ‘echte’ melk werkelijk smaakt.

“Er is niks lekkerder dan melk vers van de koe”, weet Esther Lolkema ons te vertellen. “Het smaakverschil met wat je in de supermarkt – ook biologische - koopt, is enorm, want dat is toch bewerkt. Onze melk is romig en vol van smaak. Het is niet gepasteriseerd, waardoor alle goede voedingsstoffen er nog in zitten. Wij drinken het ook thuis en de kinderen zijn er dol op.”

Bewust biologisch boeren dat is wat Joost en Esther doen. Een weloverwogen besluit nadat ze in 2015 naar Nederland terugkeerden. Daarvoor hadden ze een groot melkveebedrijf met 180 koeien in Duitsland. Terug in Friesland wilden ze kleinschaliger. “We wilden een doorstart maken als gezinsbedrijf. Ook toen keken we al met een schuin oog naar biologisch boeren, maar daar moet je aan toe zijn, want het is een heel andere manier van boeren. Maar met alle fosfaatperikelen zijn we ons toch gaan verdiepen en raakten we al snel enthousiast. Uiteindelijk was dit een heel logische stap. Verdere schaalvergroting paste niet bij ons en niet bij de manier hoe wij met grond en dieren willen omgaan.” Na een omschakeltraject van twee jaar waarbij het land en de koeien in omschakeling zijn, is het melkveebedrijf sinds twee jaar volwaardig biologisch. Daarbij worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, lopen de koeien zoveel mogelijk buiten en krijgen ze voer van eigen bodem.

De Melktap

En die rauwe/verse melk is dus sinds een jaar te verkrijgen via de melktap. Het huisje waar bezoekers de gekoelde melk kunnen tappen staat op het erf en is dagelijks geopend van 07.00 tot 20.00 uur.  De melktap was een langgekoesterde droom van Esther. Ze vindt het bovendien fijn om op deze manier het boeren op een positieve manier onder de aandacht te brengen en ook lokaal iets te betekenen. En ze merkt dat het aanslaat. “We hebben inmiddels een vaste kring aan klanten die regelmatig terugkeren met hun eigen fles, kan of emmer om melk te tappen. Het leuke is dat ze het ook gebruiken om bijvoorbeeld zelf yoghurt, kwark of kefir van te maken. Zo mooi dat ze ermee gaan experimenteren. We vinden het enorm leuk om mensen ermee kennis te laten maken. Om die reden zijn er ook herbruikbare glazen flessen te koop.” Betalen kan naast contant ook via de pin of de QR-code.

Biologische Kaas

Naast melk verkopen ze ook biologische kaas die van hun eigen melk gemaakt wordt. Dat wordt gedaan door de mobiele kaasmakerij Erfkazer, welke de verse, nog warme melk rechtstreeks aftapt. Daarna volgt op het erf de bereiding, welke nog vijf tot zes uur duurt, waarna ze gepekeld en gerijpt worden. Na zes weken zijn ze klaar voor consumptie en zijn de rauwmelkse en fenegriek kazen in het melkhuisje te koop. Naast kaas en melk zijn er aanvullende biologische producten verkrijgbaar, evenals geschenkpakketjes. En natuurlijk verse biologische eieren, van hun andere trots: een mobiele kippenkar waarbij de kippen vrij buiten kunnen lopen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Joost en Esther: Melktap Luinjeberd

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00