Afbeelding
Foto: PSV Media

Nina Nijstad over droomstap naar PSV: “dit is waar je al die jaren zo hard voor hebt gewerkt”

Sport

LEEUWARDEN - Groots prijkt ze op de social media kanalen van de PSV Vrouwen; de twintigjarige voetbalster Nina Nijstad uit Leeuwarden maakt komend seizoen de overstap van de sc Heerenveen Vrouwen naar de Vrouwen van PSV. Daarmee gaat er voor de huidige captain van de sc Heerenveen Vrouwen een langverwachte droom in vervulling. Nijstad tekent een contract voor twee jaar in Eindhoven en kijkt er naar uit om zich te meten op een hoger niveau. RondOm Vandaag spreekt met Nina over haar voetbalcarrière. 

Vol trots en verwondering kijkt Nina om zich heen, wanneer ze gepresenteerd wordt in het Philips Stadion. Per 1 juli 2023 mag zij het prachtige rood en wit gestreepte shirt van PSV Eindhoven dragen. “Dit is waar je al die jaren zo hard voor hebt gewerkt”, reageert ze enthousiast op haar overstap. 


Nina Nijstad (20) tekent haar contract bij PSV. - PSV Media

Liefde voor het voetbal

Nina groeit op in de Leeuwarder wijk Westeinde en het duurt niet lang voordat ze haar liefde voor de bal ontdekt. Samen met haar broer William is ze vaak te vinden op het veldje bij ‘De Touwentoren’ en ook op straat wordt er regelmatig gevoetbald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nina al gauw haar eerste stapjes zet op de voetbalvelden van de plaatselijke voetbalvereniging L.A.C. Frisia 1883. Hier begint ze met voetballen bij de jongens, daarna even bij de meisjes en vervolgens toch weer bij de jongens. Daar blijven Nina’s talenten niet onopgemerkt en na de O16 verdient ze een overstap naar de jeugdopleiding van de sc Heerenveen Vrouwen. Een kans die ze met beide handen aangrijpt. “Ik kan me nog herinneren dat ik een e-mail kreeg. Ik was best verrast, maar ontzettend blij. Het kwam ook precies op het juiste moment, want ik moest dat jaar een keuze maken om bij de jongens te blijven voetballen of bij het eerste van de dames van Frisia. Ik was heel blij dat ik mezelf op een hoger niveau kon laten zien, dus mijn keuze was snel gemaakt”, legt Nina uit.

Veel aan Heerenveen te danken

Vanaf 2018 doorloopt Nina vervolgens de jeugdelftallen van sc Heerenveen en hier leert ze ontzettend veel. Ze wordt op veel verschillende posities ingezet, wat volgens Nina heel veel heeft bijgedragen aan haar ontwikkeling. “Ik stond af en toe voorin, op het middenveld en op de back-positie. Eigenlijk kan ik op meerdere posities wel uit de voeten en ik denk ook dat je daar alleen maar beter van wordt. Op iedere positie wordt namelijk weer iets anders gevraagd. Met name voor mijn techniek en handelingssnelheid is het ontzettend goed geweest om op meerdere posities te spelen”, vertelt ze dankbaar over haar tijd bij Heerenveen. 

Zelf doortrainen

Een extra uitdaging en horde in de ontwikkeling vormde echter corona, wat vanaf 2019 het voetbal voor langere tijd stillegde. Nina liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en besloot om veel op straat te voetballen. “Dat deed ik om extra aan mijn techniek te werken. Het gekke is, dat ik vanwege corona eigenlijk veel specifiekere dingen ben gaan trainen. Op straat heb ik vooral mijn techniek en balvaardigheid verder weten te verbeteren en daardoor heb ik zeker niet stilgestaan in mijn ontwikkeling. Integendeel, ik heb de coronatijd juist heel positief weten te benutten.” Het zegt veel over het ambitieuze karakter van Nina. 

Ik kijk er naar uit om mezelf op een hoger niveau te gaan meten.

Beloning

Op 12 maart 2021 volgt de beloning voor al Nina haar harde werk. Ze maakt haar officiële debuut voor de sc Heerenveen Vrouwen en groeit in de daaropvolgende jaren zelfs uit tot aanvoerster van het eerste team. “Daar ben ik enorm trots op, maar vooral ook op het hele team. Iedereen helpt mij ook erg goed bij het aanvoerderschap”, vertelt Nina bescheiden. Voornamelijk als middenvelder kan Nina het team goed aansturen als aanvoerster. “We wisselen wel eens tussen 4-3-3 en 4-4-2, maar ik speel het liefst als middenvelder in een vrije rol tussen de linies. Ik denk dat mijn kwaliteiten (dribbelen, ballen vasthouden, redelijk snel en duelkracht) daar goed tot uiting komen, maar ik zou ook als zes kunnen spelen.” 

Verder ontwikkelen

Nina hoopt nu bij PSV haarzelf verder te ontwikkelen als speler. “Het is voor mij een hele mooie stap. Ik hoop op zoveel mogelijk minuten en samen met het team mooie successen te gaan behalen. Ik kijk er naar uit om mezelf op een hoger niveau te gaan meten”, besluit ze enthousiast en vastberaden. 

Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 22 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 dec., 10:00
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00