Favela United helpt jonge voetballers aan een betere toekomst.
Favela United helpt jonge voetballers aan een betere toekomst. Foto: Patrick Hoep

Favela United helpt jonge voetballers aan een betere toekomst

Samenleving

HEERENVEEN  -Hij was ooit een groot talent in de jeugdopleiding van sc Heerenveen: de inmiddels 36-jarige Patrick Hoep. Een combinatie van omstandigheden, waaronder een terugkerende knieblessure, zorgen er spijtig genoeg voor dat hij nooit zijn debuut in het eerste elftal heeft mogen maken. Geen schande trouwens, in een lichting met bekende namen als Mika Väyrynen, Petter Hansson, Klaas-Jan Huntelaar en Arkadiusz Radomski. Een periode van bezinning volgt voor de jonge Hoep. Voetbal is immers zijn lust en zijn leven. Hij besluit de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en de wereld te verkennen. Daar komt hij, hoe kan het ook anders, alsnog weer met zijn oude passie in contact. Hoep deelt zijn verhaal met RondOm Vandaag. 

“Het was voor mij echt bevrijdend. Pas nadat je stopt met voetbal, voel je hoeveel druk er op je schouders ligt. Het altijd moeten presteren en de verplichtingen die daarbij horen. Ik kon na mijn voetbalcarrière echt even mijn zinnen verzetten”, legt Hoep uit. Na zijn profcarrière reist Hoep op 25-jarige leeftijd naar Brazilië om daar zijn passie voor het voetbal weer terug te vinden. “Brazilië is natuurlijk een groot voetballand en het was voor mij altijd een droom om eens naar het Maracanã te gaan, een van de grootste voetbalstadions ter wereld. De bedoeling was om het land door te reizen, maar ik ben voornamelijk in Rio de Janeiro geweest. Ik voelde me daar thuis en vond hier de passie voor het voetballen weer terug.”

Drang om anderen te helpen

In een terugblik op zijn carrière, bedenkt hij dat het zonde is om niets met zijn opgedane kennis en ervaring te doen. Dat, in combinatie met de voetbalpassie die hij om zich heen ziet in Brazilië, doet hem besluiten om jongeren uit de favela’s (sloppenwijken) te begeleiden. “Als ik kijk naar mijn leven, dan heeft voetbal en discipline mij altijd op het rechte pad gehouden. Daar ben ik dankbaar voor. Ik wil er voor zorgen dat deze jongeren ook op het rechte pad blijven en uit de wereld van drugsbendes en andere mogelijke verleidingen. Door mijn kennis met deze jongeren te delen, wil ik helpen hun droom waar te maken.” 

“Ik wil mijn kennis delen om jongeren te helpen om hun droom waar te maken.”

Voetbal is meer dan een spelletje

In 2010 richt Hoep de Favela United Foundation op. Daar komt hij er al snel achter dat voetbal veel meer is dan alleen een spelletje. “Het ligt in deze landen niet voor de hand, dat iedereen deel kan nemen aan voetballende activiteiten. Armoede speelt daarin een grote rol. Ik wil er voor zorgen dat iedereen de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen.” 

Tot 2015 werkt Hoep in Rio de Janeiro. Daarna wil hij meer van de wereld zien en ook op andere plaatsen kinderen helpen. Hij besluit naar het Afrikaanse Mozambique te verkassen, waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd met veel liefde en passie aan het werk is. “Mozambique is een Portugeestalig land en ik spreek zelf ook een aardig woordje Portugees. Daarnaast woonde mijn opa hier vroeger ook en vertelde hij altijd prachtige verhalen over het land. Toen ik de mogelijkheid kreeg om Favela United hier op te zetten, ging ik in 2015 over. Toen veranderde Favela United eigenlijk van een voetbalschool in een sociaal voetbalproject. Onze missie: “In de grootste stad van Mozambique (Maputo) een project opzetten, met een goede structuur, waarin jongeren dagelijks sportactiviteiten krijgen met workshops en educatieve programma’s om zo de sociale problemen in het land aan te pakken.”

Van 50 naar 350 kids per dag

Hoep komt hierbij in contact met Mozambikaanse legende ‘Tico-Tico’ (Manuel Becuane), voormalig aanvoerder van het nationale team van Mozambique en topscoorder aller tijden. Becuane introduceert Hoep aan een aantal lokale coaches in de sloppenwijken, waar zij al diverse voetbaltrainingen geven. Samen hebben zij vervolgens een plan gemaakt, waarbij alle jongeren toegang kunnen krijgen tot dagelijkse sportactiviteiten. “Nu, vijf jaar verder, zijn we van 50 kids uitgegroeid naar 350 kinderen per dag, die keer op keer met veel plezier en toewijding samenwerken met de coaches. Zij krijgen dagelijks sportactiviteiten aangeboden met de focus op voetbal, waarbij het hoofddoel is om een betere toekomst te creëren.”  

“Vijf jaar verder, zijn we van 50 kids uitgegroeid naar 350 kinderen per dag, die keer op keer met veel plezier en toewijding samenwerken met de coaches”

Favela United is voor iedereen

Favela United is voor iedereen toegankelijk, dat houdt in dat de community bestaat uit een sociaal gedeelte en een professioneel gedeelte. De community organiseert daarom ook centrale activiteiten voor iedereen, dus ook voor kinderen met een beperking en vaders en moeders bijvoorbeeld. Daarnaast creëert de community echter ook kansen voor de talentvolle jongeren uit de gemeenschap. “In de community hebben we een Academy opgezet, waar de meest talentvolle jongeren in een team spelen en uitkomen in de nationale voetbal league van Mozambique. Van de 350 kids, spelen er 100 in de academy. Die krijgen extra training op een hoger niveau en daarbij zijn we nog meer bezig met persoonlijke ontwikkeling en de houding, zoals ook de resultaten op school. Het plan is om deze jongeren gedurende 6 tot 8 jaar voor te bereiden op een toekomst als profvoetballer, maar nóg belangrijker: de bagage mee te geven om betere toegang te krijgen tot een baan.”

Deze ontwikkeling heeft er nu toe geleid dat een speler van Favela United de afgelopen maand mee mocht trainen bij de O18 selectie van sc Heerenveen. Een onvergetelijk moment en een droom die uitgekomen is voor de 17-jarige Elias Cossa. “Elias is een van de grootste talenten uit onze opleiding. Dit was eigenlijk een eerste kennismaking tussen Favela United en sc Heerenveen”, legt Hoep uit. “Dat een jongen uit onze academy de kans krijgt zich te laten zien in Nederland is natuurlijk geweldig en daarnaast deed hij het ook nog eens super. Hij is snel, sterk en technisch. Hij liet mij zien dat hij goed mee kon komen met zijn leeftijdsgenootjes uit Nederland. Zelfs al besluit Heerenveen hem in de toekomst niet op te halen, dan nog is het voor deze jongen een onvergetelijke ervaring geweest. Voor de eerste keer met een vliegtuig, ergens anders slapen en trainen onder geweldige omstandigheden. Deze ervaring deelt hij natuurlijk ook met zijn vriendjes in Mozambique, waardoor de ontwikkeling van Favela United alleen maar kan toenemen.” 

Een nieuw trainingscentrum

De volgende stap is nu om een mooi trainingscentrum te bouwen met kleedruimtes en een educatieruimte, plus een vertrek waar de trainers de activiteiten kunnen voorbereiden. Daar kan Favela United alle hulp bij gebruiken! Steun jij ze? Dat kan via: www.bit.ly/RVDonatieFavela. Daarnaast wil Hoep het veld een ‘field upgrade’ geven om het helemaal perfect te maken. Tot slot wil Hoep nog meer vrijwilligers werven voor Favela United, ook van buiten Mozambique. Bijvoorbeeld jonge coaches vanuit de KNVB, of oud-profvoetballers die willen helpen. In ieder geval is het prachtig om te zien hoe voetbal verbinding en kracht brengt in de wereld.

Een droom die uitkomt voor de 17-jarige Elias Cossa uit Mozambique.
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen sc Heerenveen: AZ blijkt te sterk in play-offs om Europees voetbal Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Pikeur Robin Bakker, eerste Nederlandse rijder na 22 jaar in Wereldkampioenschap sprint Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Na twee jaar corona, is het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi weer georganiseerd:“De beleving is echt fantastisch” Sport 22 mei, 14:30
Afbeelding
Mensen zijn bewuster gaan kijken naar de uitvaart Zakelijk 22 mei, 12:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
In gesprek met een bewindvoerder “Je hoort maar een kant van het verhaal” Financieel 21 mei, 14:30