Afbeelding
Foto: Astrid Kuiper

Doneer nu je gebruikte borstprothese of pruik aan Stichting Kinderen in Nood: “U maakt vrouwen er heel gelukkig mee!”

Gezondheid

GOUTUM - Heeft u nog een gebruikte borstprothese of pruik – die in een goede staat verkeert - in de kast liggen? Gooi deze niet weg; u maakt vrouwen die er zelf niet een kunnen betalen namelijk heel gelukkig mee! De Stichting Kinderen in Nood in Bussum zorgt voor een herbestemming van onder andere borstprothesen en pruiken. De gebruikte prothesen en haarwerken worden door de Stichting afgeleverd bij ziekenhuizen in Hongarije, Roemenië en binnenkort ook in Oekraïne. In deze ziekenhuizen worden de middelen geschonken aan dames die chemotherapie en/of een borstamputatie (hebben) ondergaan.

Afgelopen jaar heeft de Stichting Kinderen in Nood maar liefst 50 transporten – waaronder twee megatransporten in mei en september met 13 vrachtwagens vol goederen - gerealiseerd naar eerdergenoemde landen. Dat is ontzettend waardevol, want het aanschaffen van een pruik of borstprothese is in deze landen voor veel vrouwen meestal onbetaalbaar. 

Inzamelpunt Friesland

Astrid Kuiper uit Goutum beheert het inzamelpunt voor de provincie Friesland. Astrid heeft zelf een hele persoonlijke reden waarom ze meewerkt aan dit bijzondere project. “Ik had ooit zelf een haarwerk over na een chemotherapie en daar deed ik niets meer mee. Het haarwerk was nog in goede staat en ik vond het zonde om het weg te gooien. Samen met twee andere vriendinnen heb ik toen een stichting opgezet, genaamd: Stichting Haar voor Elkaar! Daar werkte ook een kapper aan mee die de haarwerken in model knipte en gereed maakte voor dames in Friesland, Groningen en Drenthe. Deze haarwerken schonken we aan vrouwen die zelf niet in staat waren om haarwerken te kopen. Dat hebben we jarenlang gedaan, tot de stichting vorig jaar is opgeheven. Onze haarwerkspecialist stopte ermee en het aantal aanvragen in Friesland, Groningen en Drenthe nam af. We hadden nog enkele haarwerken over, toen we in contact kwamen met de Stichting Kinderen in Nood. We besloten de haarwerken vervolgens te schenken aan de stichting.”


Foto: Yme Kuiper

Ik merk dat mensen het zelf heel fijn vinden om te geven.

Sindsdien werkt Astrid nauw samen met de stichting en vormt ze het inzamelpunt voor de provincie Friesland. “Wanneer u uw gebruikte borstprothese of pruik ook wilt afstaan aan de Stichting Kinderen in Nood, kunt u uw in goede staat verkerende pruik of borstprothese sturen aan Astrid Kuiper, Haven 41, 9084BX Goutum. De pruik of borstprothese deponeren in de daarvoor bestemde bak – bij de voordeur - op dit adres is ook mogelijk.”

Wat is in goede staat?

In principe zijn alle haarwerken en borstprotheses welkom, mits ze in goede staat zijn. “Het moet schoon zijn en niet kapot. Als je chemo ondergaat, is dat over het algemeen zo’n half jaar. Als je het haarwerk regelmatig wast en de volgende keer weer opdoet, dan kan het haarwerk wel een tweede leven en misschien zelfs een derde leven krijgen.”

Directe contactpersonen

Astrid gaat regelmatig met goederen richting Bussum en geniet van het werk wat Stichting Kinderen in Nood verzet. “Ze werken met directe contactpersonen, zodat ze precies weten waar de spullen terechtkomen. Dan zie je ook de andere zaken die zij doen. Fantastisch werk, zoals het realiseren van bedden voor kindertehuizen, mensen die de boot gemist hebben, weer op gang te helpen, schoolspullen inzamelen, ziekenhuis materialen leveren en ga zo maar door. Toen ze mij vroegen om goederen vanuit Friesland in te zamelen, wilde ik daar natuurlijk graag aan mee werken.” 

Goed voor mens en milieu

Er zijn al diverse mensen die een haarwerk gedoneerd hebben, maar Astrid hoopt op nog veel meer donaties. “Ik merk dat mensen het zelf heel fijn vinden om te geven. Het gevoel van: ik heb het niet meer nodig, maar ik kan iemand anders er nu blij mee maken. Maar ook voor het milieu is dit prachtig. We leven in zo’n ‘weggooi’ maatschappij en komen er nu achter wat dit voor onze planeet betekent. Het helpen van een ander en het tegengaan van kapitaalvernietiging, maakt het echt tot een win-win situatie.”

Het helpen van een ander en kapitaalvernietiging tegengaan, maakt het echt tot een win-win situatie.

Doneer nu!

Wil jij ook doneren? Stuur of breng je haarwerk of borstprothese naar het volgende adres:

Astrid Kuiper
Haven 41
9084BX Goutum

Kijk ook op: www.kindereninnood.nl voor meer informatie.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00