Thirza in actie met haar compound boog bij een 3D wedstrijd.
Thirza in actie met haar compound boog bij een 3D wedstrijd. Foto: eigen beeld.

Thirza Postma is verknocht aan handboogschieten

Sport

HEERENVEEN - Robin Hood, Hawkeye, Legolas en Oliver Queen van Arrow. Echte superhelden zijn regelmatig uitgerust met een boog. Doordat dit wapen in films en series vaak te zien is groeit ook de populariteit van de boogschietsport. Handboogvereniging Heerenveen plukt daarvan de vruchten. De halfjaar jonge vereniging heeft inmiddels al twintig leden en hun ledental groeit nog elke maand. Thirza Postma (20 jaar) is een talentvol lid van de handboogvereniging. In januari wist ze nog de eerste prijs in de wacht te slepen in de Compound Unlimited Klasse.

Thirza is nog maar acht jaar als ze voor het eerst een boog oppakt. Op de camping maakt ze kennis met de sport: “We waren op een camping in België en daar kon je boogschieten. Mijn vader vond het zo leuk dat hij zelf een boog kocht.” Op hun erf begint vader met haar dochter met de boogschietsport. Ze worden allemaal verliefd op de sport, ook de kleine Thirza: “Mensen denken al snel dat boogschieten niets voor kinderen is, maar voor kinderen vanaf een jaar of negen is de sport heel geschikt. Als je genoeg kracht hebt om de boog uit te trekken, dan kun je meedoen. De sport is echt voor bijna alle leeftijden.”

Een leuke vereniging

De handboogsport is in Noord-Nederland groeiende, in het zuiden van het land is de sport al veel groter. De populariteit heeft volgens Thirza deels te maken met beroemde boogschutters zoals Hawkeye uit de Marvel films, Legolas uit Lord of The Rings, superheld Oliver Queen uit Arrow en natuurlijk de beruchte Robin Hood. Toch denkt ze niet dat alles te danken is aan die bekende schutters: “Je ziet vaak dat mensen de sport gaan proberen omdat ze geïnspireerd worden op tv of op Netflix, maar ze blijven vanwege het unieke sfeer. Je hoeft het maar één keer te proberen en je bent verliefd.”

‘We staan voor elkaar klaar’

In Heerenveen sluit het gezin zich aan bij Handboogvereniging Heerenveen: “De sfeer is hier heel goed. Iedereen helpt elkaar en we staan voor elkaar klaar. Als je pijl bijvoorbeeld breekt, dan is er altijd wel iemand die aanbiedt dat je een pijl mag lenen of ze helpen je om je boog te repareren. Uiteraard maken we ook graag een praatje met elkaar. Langzaam leer je iedereen kennen, dat vind ik heel leuk.” De Handboogvereniging in Heerenveen groeit hard. Ze bestaan nog maar een half jaar maar hebben nu al zo’n twintig leden.

Je hoofd leegmaken

Thirza kan haar ei kwijt in de sport: “Ik heb ook altijd teamsporten gedaan, maar boogschieten doe je echt voor jezelf. Je bent constant op zoek naar manieren om jezelf weer uit te dagen. Dat maakt het leuk. Tijdens het boogschieten denk ik aan niets anders dan het doel wat ik moet raken. Alle andere zaken die door mijn hoofd spoken vergeet ik even. Je maakt echt even je hoofd leeg.”

De jonge boogschutster schiet met een compound boog, een hypermoderne boog die je kan uitrusten met verschillende hulpmiddelen, zoals een vizier of een stabilisator. “Je hebt verschillende bogen,” legt Thirza uit. “Je hebt houten bogen, recurve bogen en compound bogen. Elke boogschutter kiest een boog die bij haar of hem past. Je hebt bijvoorbeeld mensen die het leuk vinden om de boogschietsport te betrekken in hun cosplay. Zij kleden zich dan alsof ze in de middeleeuwen zijn.” De compound boog komt eigenlijk per toeval op het pad van Thirza: “Ik ben de jongste van ons gezin en kreeg daarom altijd de boog van mijn zus. Mijn zus schoot al met een compound boog, dus toen zij een nieuwe kreeg, kreeg ik haar oude.”

De compound boog ligt Thirza goed. Ze heeft al een aantal wedstrijden gewonnen. Meestal doet ze mee met de 3D wedstrijden. Thirza: “Je schiet dan in een bosrijke omgeving op levensechte modellen van dieren. Je vertrekt meestal in groepjes van vier of vijf personen en loopt van target naar target. Bij het target staan drie blokjes op verschillende afstanden. De blokjes zijn voor de verschillende niveaus. Omdat ik schiet met een compoundboog sta ik het verste weg. Kinderen en mensen die schieten met een houten of recurve boog staan dichterbij.” De deelnemers schieten om de beurt een pijl op het model. Door te raken, kun je punten verdienen: “Op het doel staat een rondje, dit noemen we de kill. Raak je de kill, dan heb je meer punten dan als je het dier op een andere plek raakt. Je krijgt ook meer punten als je het doel raakt met je eerste pijl, dan met je tweede of derde pijl.” 

De 3D wedstrijden vindt Thirza het leukst: “Je bent lekker in de natuur en loopt een mooie route, vaak door het bos. Vaak begin je al om een uur of tien en gaan we door tot vijf uur. De routes zijn ongeveer tien of vijftien kilometer en je schiet op zo’n dertig doelen. Het is uitdagend en spannend.” 

Jagen met een compound boog

In landen als Canada en de Verenigde Staten jaagt men regelmatig met een compound boog. Dat lijkt Thirza ook prachtig: “Ik zou dat zo graag willen beleven met mijn vader, alleen mag je in Nederland niet met een boog jagen. Dan moeten we dus naar de VS, maar daar mag je natuurlijk ook niet zomaar magen.” Voor nu houdt Thirza het dus maar bij 3D jagen. In de toekomst hoopt ze nog een keer mee te mogen doen met een EK of een WK.

Probeer het ook!

Wil je ook een keer boogschieten, net zoals Thirza? Bij Handboogverenging Heerenveen ben je altijd welkom voor een proefles.

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 2 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 8 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 10 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 12 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00