Jaring Brunia op de foto voor Kamp van Koningsbrugge.
Jaring Brunia op de foto voor Kamp van Koningsbrugge. Foto: Elvin Boer

Jaring Brunia: “Ik probeer altijd zoveel mogelijk te genieten, ook al zijn de omstandigheden zwaar”

Persoonlijke verhalen

RAERD -  In het razend populaire AVROTROS programma Kamp van Koningsbrugge valt de Fries Jaring Brunia misschien niet enorm op, maar deze biodynamische boer uit Raerd laat aan de meer dan een miljoen (terug)kijkers toch mooi even zien dat je met gezond boerenverstand heel ver kunt komen. Naast dat hij in het programma zijn mannetje staat, heeft hij zijn strepen ook al ruimschoots verdiend in zijn dagelijkse werk als biologisch biodynamische boer. Hij runt zijn bedrijf met verve, helpt andere ondernemers als coach én is een echte familieman. Brunia vertelt over zijn jeugd in Friesland, het boerenleven en zijn deelname aan Kamp van Koningsbrugge. 

Jaring Brunia groeit op op het platteland. Zijn ouders hebben een melkveebedrijf en zijn jeugd op de boerderij is zorgeloos. “Ik vond het fantastisch om lekker rond te sjouwen op het erf,” vertelt hij. Op die manier opgroeien heeft hem veel gebracht en dat wil hij ook graag aan zijn eigen kinderen meegeven. “Wij moesten kilometers naar school fietsen, door weer en wind. Daar word je hard van. Als je buiten speelt, leer je ook dat het niet uitmaakt als je vies of nat wordt, als je maar plezier hebt.” 

‘Ik kwam erachter wat ik écht wil’

Ondanks zijn fijne opvoeding heeft Jaring in eerste instantie geen behoefte om boer te worden. “Ik zag hoe hard mijn vader moest werken als boer. Je bent 24/7 hard aan het werk. Ik stond er ook niet echt voor open: ik was geen jongetje die al jong van alles deed op de boerderij.” Jaring kiest na de middelbare school voor de opleiding tot rentmeester en komt zo in aanraking met een beroep dat totaal anders is dan het werk van een boer. “Opeens zat ik hele dagen achter een bureau. De tijd ging tergend langzaam en aan het einde van de dag zat ik nog vol energie.” Jaring gaat tijdens zijn afstudeerperiode weer bij zijn ouders wonen en om zijn energie kwijt te raken helpt hij zijn vader in de avond op de boerderij. “Toen kwam ik erachter dat dit werk eigenlijk is wat ik écht wil.”

Ik ben met niets begonnen en kreeg daarom de kans om na te denken hoe ik het zelf wil doen.

Jaring begint in 2014 zijn eigen bedrijf. Zijn vader heeft zijn koeien dan al verkocht, dus een overname zit er niet in. Heeft hij geen spijt dat hij pas op latere leeftijd beseft dat hij tóch boer wil worden? “Nee, helemaal niet. Als ik eerder was begonnen was mijn bedrijf niet zoals het nu is. Ik ben met niets begonnen en kreeg daarom de kans om na te denken hoe ik het zelf wil doen.” Jaring is een biologisch biodynamische boer, wat inhoudt dat de natuur leidend is bij alles wat hij onderneemt.

Is boeren moeilijk?

Als biologisch biodynamische boer is Jaring al redelijk vaak in de media verschenen, ook toen een deel van zijn collega’s meededen met de boerenprotesten en hij, bewust, thuis bleef. “Ik heb het geluk dat mensen mijn manier van werken erg waarderen en dat het goed aansluit bij de huidige wetgeving. Daarom word ik minder beperkt in mijn werk. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je op een andere manier boert, het je dan wel erg moeilijk wordt gemaakt. Het is ook maar net hoe je er tegen aankijkt. Zie je alleen de moeilijke kanten of kijk je ook naar de mooie kanten van het vak? Natuurlijk is het hard werken en zijn de dagen lang, maar het is ook prachtig werk. Ik zie elke dag mijn bedrijf groeien, ben altijd buiten en ben 100% verantwoordelijk voor mijn eigen bedrijf.” 

Kamp van Koningsbrugge

Vorig jaar ziet Jaring het programma Kamp van Koningsbrugge langskomen op televisie. In dat programma gaan gewone burgers de uitdaging aan om een deel van de zware opleiding van de Nederlandse Special Forces te volgen. Hij wordt fan van het programma, ook al kijkt hij zelf weinig tv. “Ik wist gelijk: ik ga mij opgeven als er een tweede seizoen komt. Ik vind het leuk om een uitdaging aan te gaan, waardeer de eerlijke communicatie in het programma en zie het programma als een kans om erachter te komen wie ik nu echt ben. Op de boerderij ben ik natuurlijk de koning van mijn eigen koninkrijkje, maar wie word ik als dat wegvalt?”

Het werk op zijn boerderij is voor Jaring al deels een voorbereiding op de opleiding. “Als boer ben ik gewend om hard te werken. Net als een commando maak je als boer lange dagen, weet je soms niet wanneer je kan eten of wanneer je kan slapen. Als een koe in de nacht gaat kalven moet je gelijk scherp zijn en kunnen presteren. In die zin lijkt het leven van een commando wel een beetje op het leven van een boer.” Ondanks dat Jaring dus al een prima basisconditie heeft, begint hij om zich goed voor te bereiden ook met crossfit. “Ik trainde twee of drie keer in de week om fysiek klaar te zijn voor de uitdaging.” 

Misschien niet de breedste

In het programma valt Jaring in eerst instantie niet erg op bij de kijkers. Vergeleken met de andere mannen, die vaak een carrière in de sport hebben, lijkt hij fysiek in ieder geval niet de sterkste. “Ik ben misschien niet de breedste, maar ik ben wel krachtig. Als boer gebruik je je lichaam elke dag. Ik ben wel wat gewend.” 

We spreken met Jaring wanneer de eerste zes afleveringen van Kamp van Koningsbrugge zijn uitgezonden. Hij mag dus niets zeggen over de afleveringen die nog niet op tv zijn geweest. Over de eerste afleveringen vertelt Jaring het volgende. “De eerste dagen waren fysiek erg zwaar. De belasting van aflevering 1 was moeilijk, vooral omdat je je gaat afvragen hoe lang het nog gaat duren. Een echte tegenvaller was dat mijn schouder uit de kom ging aan het begin van de klimdag. Daar baalde ik flink van, want ik kon die hele dag niet mee doen met de oefeningen en ik had daar toch graag bij willen zijn.” 

‘Ik was aan het genieten’

Ondanks de uitdagende trainingen en lichamelijke ongemakken heeft Jaring in die eerste dagen niet nagedacht over stoppen. “Fysiek kon ik het wel aan en ik was echt aan genieten.” Op één van die eerste dagen leert Jaring ook een belangrijke les van instructeur en ex-commando Ray Klaassens. “Hij vertelde dat in zijn werk details heel belangrijk zijn. ‘The devil is in the details’. Ik hoor het hem nog zeggen. Ook op de boerderij draait alles om de details, daar moet je altijd oog voor houden.”

Met zijn deelname aan Kamp van Koningsbrugge, zijn werk als biologisch biodynamische boer en coach wil hij mensen op het hart drukken om zoveel mogelijk te genieten van het leven, ook als het zwaar is. “Ik heb het citaat van Marcus Aurelius altijd onthouden: Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken”

Kamp van Koningsbrugge is elke donderdag om 20.35 uur te zien op NPO 1.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 10 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00