Picnic: Friezen bestelden afgelopen jaar de meeste frisdrank

Samenleving

LEEUWARDEN – Picnic-klanten in Leeuwarden lesten afgelopen jaar de dorst met (lactosevrije) melk, chocolademelk en cola zero. In Heerenveen, waar Picnic vorig jaar februari begon met bezorgen, drinken klanten voornamelijk frisdrank. Cola en sinas zijn de snelste stijgers. Picnic analyseerde de boodschappenmandjes van zijn één miljoen klanten in Nederland en zag wat het afgelopen jaar de snelste stijgers waren, de producten waar ten opzichte van vorig jaar ineens veel meer vraag naar was. 

Leeuwarden was de eerste plek in Noord-Nederland waar Picnic in 2021 begon met bezorgen. De inwoners van de Friese hoofdstad houden blijkbaar van paprikachips, die op de tweede plek staan achter mozzarella. De top vijf van Heerenveen wordt gecompleteerd met volle melk, chocolademelk en mandarijnen.

200.000 retourpakketjes

Met de DHL-service haalde Picnic afgelopen jaar bijna 200.000 retourpakketjes op. In de steden Heerlen, Venlo en Alphen aan den Rijn besloten vorig jaar relatief gezien de meeste mensen om hun gekochte pakketjes te retourneren via de online supermarkt. In de dorpen waren dat Ureterp, Volendam en Rosmalen. In absolute getallen haalden de bezorgers van Picnic de meeste pakketjes op in Utrecht, Rotterdam en Leiden.

Het in 2021 gelanceerde eigen merk van Picnic maakte eveneens een forse groei door. De snelste stijgers zijn witte Picnic-baguettes en pistoletjes, hazelnootpasta en maar liefst drie varianten Picnic-pindakaas. Klanten van Picnic hebben de mogelijkheid om aan een reeds geplaatste bestelling achteraf nog producten toe te voegen die ze in eerste instantie vergeten waren. De top vijf van de meest vergeten producten is zeer gezond: komkommer, courgette, rode paprika, broccoli en bananen werden nog gauw aan het reeds afgerekende mandje toegevoegd.

Drankjes toegevoegd aan assortiment

Ook kunnen klanten aangeven welke producten ze missen in het assortiment. Als er genoeg vraag naar is voegt Picnic deze producten alsnog toe. In 2022 ging het met name om populaire drankjes: twee varianten havermelk en gemberbier maken op veler verzoek nu onderdeel uit van het assortiment. Ook de winterse kost hoeven Picnic-klanten vanaf nu niet meer te missen: verse boerenkool en kaasfondue kunnen naar believen aan het boodschappenmandje worden toegevoegd.

Ook dit jaar was het speciale kerstassortiment van Picnic populair. De kerststollen voor bij het ontbijt en het breekbrood voor bij de borrel waren populair, net als kerstkransjes en andere kerstkoekjes. Gourmetten was dit jaar een populaire bezigheid tijdens het kerstdiner. Mini-hamburgers, mini-biefstukjes en mini-slavinken waren de hardlopers in de categorie vlees. Bloemkool, knolselderij en pompoen waren dit jaar populaire bijgerechten. Als nagerecht waren tiramisu, cheesecake en moeulleux populair. De trends op drankgebied? Meer rood, minder bubbels. Italiaanse wijnen deden het ook goed, vooral de Pinot Grigio.

Afgelopen jaar zette Picnic de landelijke uitrol onverminderd voort. De websuper ging van start in maar liefst 15 nieuwe gebieden: van Zeeland (Goes, Middelburg) tot Drenthe (Meppel, Assen, Emmen) en van het noorden (Groningen, Heerenveen, Drachten, Veendam) tot het zuiden (Kaatsheuvel, Roermond). Daarnaast werden veel bestaande bezorggebieden uitgebreid. Hoogtepunt was het bezoek van Koning Willem-Alexander die op vrijdag 1 april het nieuwe, gerobotiseerde distributiecentrum van Picnic in Utrecht opende. De online supermarkt werkte de afgelopen twee jaar aan het ontwikkelen van de technologie en de software voor het centrum, van waaruit wekelijks 150.000 klanten van boodschappen worden voorzien.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 50 minuten geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 8 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 10 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie gisteren
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00