Jessica (links) en Guusje (midden) doen mee aan Alpe d'HuZes voor hun vriendin en moeder Ingrid (rechts).
Jessica (links) en Guusje (midden) doen mee aan Alpe d'HuZes voor hun vriendin en moeder Ingrid (rechts). Foto: eigen beeld.

Team Ingrid doet mee met Alpe d’HuZes

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Strijdlust, felheid en soms zelfs een beetje vijandigheid; wie weleens naar een derby is geweest van twee amateurclubs uit hetzelfde dorp, die weet dat het er hard aan toe kan gaan. In principe is de derby tussen VV Heerenveen en de Heerenveense Boys niet anders. De derby op vrijdag 24 november was alleen net even anders, op het veld knokten twee elftallen voor de winst, maar langs de zijlijn kwamen beide clubs samen. Ze zamelden geld in voor Team Ingrid, dat volgend jaar de uitdaging van Alpe d’Huzes aangaat om geld in te zamelen voor KWF. 

In 2019 kreeg Ingrid Jasper, moeder van Daan (VV Heerenveen 2) en Guusje (Heerenveense Boys Vrouwen 1), slecht nieuws: ze heeft borstkanker. Een intensieve periode breekt aan voor het gezin terwijl Ingrid wordt behandeld: “Ik werd geopereerd en kreeg preventieve chemotherapie, bestraling en hormoontherapie. Best pittig, maar waar ik het meest mee zat, was dat mijn kinderen nog zo jong waren. Guusje was destijds dertien jaar en Daan was veertien. Op die leeftijd moet je onbezorgd puber kunnen zijn.” Gelukkig slaat de behandeling goed aan en heeft Ingrid na een jaar alweer haar leven op de rit: “Toen kwam corona, dat vond ik erg, vooral voor de jeugd. Ik keek uit naar de tijd dat we weer gewoon een normaal en zorgeloos gezin konden zijn en corona gooide roet door het eten.”

Net als de coronapandemie weer wat gaat liggen, krijgt Ingrid nieuwe klachten. Ze gaat weer naar de dokter en er wordt opnieuw kanker geconstateerd: “Ik bleek toch uitzaaiingen te hebben van de kanker uit 2019, eerst in mijn botten en lymfen, maar later ook in mijn lever.” Opnieuw start Ingrid een behandeltraject met onder andere een nieuwe ronde hormoontherapie en chemo’s: “De eerste chemo sloeg niet voldoende aan. Tussendoor ontdekte mijn zoon ook twee plekjes bij mij die melanomen bleken te zijn.” Ingrid blijkt ongeneeslijk ziek te zijn: “Gelukkig is de laatste ronde chemo wel goed aangeslagen, dat geeft hoop voor de toekomst. Ik voel me nu goed, ik ben aan het werk, sport regelmatig en ga ook nog weleens naar een feestje. Natuurlijk ben ik ook weleens vermoeid door de behandelingen, maar over het algemeen gaat het goed met mij.”

‘Ik wil wat doen’

Jessica Braaksma is een goede vriendin van Ingrid. Op 2 juni zit ze in de auto op weg naar een vergadering en luistert ze naar de radio: “Het was een prachtige, zonnige dag en op de radio werd er gepraat over Alpe d’HuZes. Daarna speelde het liedje ‘Fields of Gold’ van Sting. Dat raakte me zo en opeens wist ik; ik ga volgend jaar meedoen met Alpe d’HuZes, voor Ingrid. Ik krijg er nog kippenvel van als ik er zo over vertel.” Jessica heeft de afgelopen jaren vol bewondering het gezin van Ingrid mogen meemaken: “Ze zijn zo positief, er is zoveel vechtlust. Ik vind het heel bijzonder om te zien dat alles gewoon ook doorgaat, ondanks het verdriet. Soms vraag ik mij af waar die knop zit bij hen, dat ze zo positief blijven. Ik doe mee aan de Alpe d’HuZes omdat ik wat wil doen voor ze.” Jessica schrijft daarna een kaart voor Ingrid waarin ze haar vriendin vertelt over haar plan: “Ik had eigenlijk nog helemaal niet bedacht wat er allemaal nodig was om hieraan mee te doen. Ik dacht alleen, dit ga ik gewoon doen.”

Ingrid is zo geraakt door het voorstel dat ze de kaart van Jessica deelt op haar Instagrampagina: “Daar kwamen zoveel positieve reacties op. Andere vrienden wilden ook meedoen en ook Guusje, Daan en mijn man Eric melden zich aan. Echt overweldigend,” herinnert Ingrid zich. Inmiddels bestaat het team uit negen deelnemers: Jessica, Daan, Guusje en Eric, vriendinnen Anja, Sandra en Janet, vriend Sander en zijn zwager Henk. Ingrid: “In het begin dachten we nog wel; gaat het ons wel lukken? Je moet best een groot bedrag ophalen, maar het ging zo snel. Daan had zelfs al binnen 24 uur zijn streefbedrag van €2500,- opgehaald. Echt abnormaal. We werden er helemaal hyper van.” 

Dochter Guusje vindt het idee ook fantastisch: “Ik zag wat het deed met mijn moeder en dat vond ik heel mooi.” Eerst had ze nog niet door dat ook zij mee kon doen, maar toen ze hoorde dat dat wél kon twijfelde ze geen moment: “Mijn moeder stelde voor om als gezin Jessica aan te moedigen, maar dat vond ik niet genoeg! Uiteindelijk hebben mijn vader, broer en ik besloten om mee te gaan doen.” Dat de actie zo goed ging, had Guusje niet verwacht: “Ik was erg verrast door alle lieve reacties en donaties, ook van mensen waarvan ik het niet verwachtte, zoals familie van vriendinnen of kennissen van mijn opa en oma. Dat vond ik heel bijzonder.”

Genieten

Ingrid vindt het bijzonder dat zoveel mensen de actie steunen en dat ze een mooi team om zich heen heeft staan, al had ze zelf ook wel graag meegedaan aan Alpe d’HuZes: “Zoals ik me nu voel denk ik dat ik die berg ook wel op kan gaan, maar dat is niet realistisch. Ik weet niet hoe ik mij dan voel en heb al mijn energie nodig om fit te blijven. Bovendien denk ik dat de dag emotioneel gezien al zwaar en indrukwekkend genoeg is.” Uiteraard gaat ze wel mee om Jessica, Guusje en de rest van het team aan te moedigen: “Ik kijk er erg naar uit, vooral naar de ontlading als ze samen de finish overgaan. Dat lijkt me heel bijzonder.” Ook haar dochter kijkt uit naar de uitdaging: “Ik denk dat het wel pittig wordt, maar ook een hele mooie en bijzondere ervaring. Ik ben ook nog nooit in dat gebied geweest, dus ben daar ook nieuwsgierig naar.”

Inmiddels zijn er een aantal weken verstreken sinds de start van de actie. “Het is nu wat rustiger en dat vind ik ook wel fijn. Ik heb het gevoel dat we er nu meer van kunnen genieten,” vertelt Ingrid. Jessica vult aan: “Ons eerste streefbedrag is binnen, de reis kan doorgaan, de accommodatie is geboekt. We zijn er klaar voor!”

De derby

Om geld op te halen tijdens de derby was het idee van Jessica: “We hebben met beide clubs goede contacten omdat onze kinderen bij hen voetballen. Het leek ons een mooie mogelijkheid, omdat derby’s altijd veel mensen op de been brengt.” Guusje vindt het heel bijzonder dat beide clubs mee wilden werken: “Zelf heb ik acht jaar bij VV Heerenveen gevoetbalt en speel vanaf dit seizoen bij Heerenveense Boys. Mijn broer voetbalt nog wel bij VV Heerenveen en hierdoor hebben we verbondenheid met beide clubs.”

Tijdens de wedstrijd, waar overigens de Heerenveense Boys met de winst aan de haal gingen, werd € 2222 euro opgehaald. Bij de return op 20 april is Team Ingrid weer van de partij. Ook dan gaat de opbrengst van de ticketverkoop naar hun actie. 

Steun Team Ingrid

Tot Alpe d’HuZes op 6 juni 2024 kun je Team Ingrid nog steunen. Het opgehaalde bedrag gaat naar KWF, dat van dat geld onderzoek naar behandelingen tegen kanker financiert. Ingrid: “Ik doe nu mee aan een screening voor een onderzoek dat wordt gefinancierd met geld dat tijdens voorgaande edities van Alpe d’HuZes is opgehaald. We ervaren dus ook echt wat voor impact de actie heeft.” Wil je Team Ingrid steunen, ga dan naar www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/TeamIngrid.

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 4 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 9 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 11 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur gisteren
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 26 apr, 12:00
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 26 apr, 10:00