Hans Telgen met de getelde DE-punten van vorig jaar.
Hans Telgen met de getelde DE-punten van vorig jaar. Foto: Foto's: Lionclub Heerenveen e.o.

Lionsclub Heerenveen e.o. zamelt in december DE-punten in voor Voedselbank Heerenveen

Samenleving

HEERENVEEN -  Voor het derde jaar op rij organiseert Lionsclub Heerenveen e.o. een inzameling van Douwe Egberts’ thee- en koffiepunten. Met de punten worden pakketten koffie gekocht, die de Voedselbank vervolgens uitdeelt aan hun bezoekers. Vanaf 1 december staan inzamelingsbakken bij diverse supermarkten in de gemeente Heerenveen.

De inzamelingsactie van DE-punten wordt al een aantal jaar georganiseerd door Lions Nederland, de overkoepelende organisatie waaronder alle lokale Lionsclubs vallen. Tot drie jaar geleden deed Lionsclub Heerenveen e.o. niet mee, ze hadden hun eigen projecten met de lokale Voedselbank lopen. Hans Telgen, lid van Lionsclub Heerenveen e.o. vertelt: “We hebben de Voedselbank altijd een warm hart toegedragen. Voor we begonnen met de puntenactie hebben we bijvoorbeeld weleens vlees, kaas of groenten gratis bij hen afgeleverd, mede dankzij ondernemende leden. Drie jaar geleden zijn we deze actie gestart.”

Lions Nederland neemt voor een deel de organisatie op zich: “Al in de zomer worden we gebeld of we nog extra inzamelingsboxen nodig hebben, omdat nieuwe supermarkten meedoen of omdat er boxen kapot zijn gegaan. Daarna gaan we zelf aan de slag.” De Lionsclub in Heerenveen zorgt ervoor dat de boxen op de juiste plek komen te staan en dat zoveel mogelijk mensen weten van de actie: “Hoe meer mensen meedoen, hoe meer punten we kunnen tellen.” Aan het einde van de actie telt de club alle punten op. In het eerste jaar zamelden ze maar liefst bijna een miljoen punten in: “Dat was natuurlijk een prachtige opbrengst, maar ook uitzonderlijk hoog. Veel mensen hadden destijds nog hele potten vol liggen in de kast en hebben ze toen ingeleverd. Het jaar daarna lag de opbrengst rond de 850.000 punten. Iets minder, maar daarmee konden we alsnog 1700 pakken koffie afleveren bij de Voedselbank.” 

Ook dit jaar hoopt de organisatie weer op een soortgelijke opbrengst: “Hoe mooi zou het zijn als mensen ons gaan helpen, door ook hun eigen vrienden en familie te motiveren hun punten in de boxen te doen? Het is echt een actie die we met z’n allen doen.” De boxen vind je dit jaar bij Poiesz Akkrum, Poiesz de Greiden, Jumbo de Greiden, Jumbo Heerenveen Centrum, Albert Heijn Heerenveen, Buurtsuper Oudeschoot, Coop Nieuwehorne en By de toer, dorpswinkel van Aldeboarn en Plus Jubbega. Eventuele andere locaties worden nog bekendgemaakt. 


Hans Telgen met de getelde DE-punten van vorig jaar. Foto: Lionclub Heerenveen e.o.

De Lions 

Lionsclub Heerenveen e.o. is onderdeel van een grote, internationale organisatie. Over de hele wereld zijn er meer dan een miljoen mensen aangesloten bij deze clubs. Zij willen zich inzetten voor een betere samenleving. “Mensen die zich aansluiten bij een Lionsclub zijn vaak mensen die zich realiseren dat ze zelf heel veel hebben mogen ontvangen van de samenleving en die nu wat terug willen doen,” legt Hans uit. Zelf is hij ook al jaren actief. Hij sloot zich jaren geleden aan bij de Lionsclub in zijn toenmalige woonplaats Weert: “Ik had het zelf goed en wilde wat goeds doen voor de maatschappij. Ik geloofde ook dat ik dat, met mijn netwerk en mijn talenten, goed kon doen.” Wanneer Hans naar Heerenveen verhuist sluit hij zich eerst niet aan bij de club in Heerenveen: “Na mijn pensioen heb ik mij toch weer aangesloten. Ik had behoefte om in Heerenveen mensen te leren kennen.” Het mes snijdt aan twee kanten, weet Hans: “Aan de ene kant kun je je inzetten voor een heel goed doel en je krijgt de kans je eigen omgeving een beetje beter te maken, aan de andere kant is het een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden.”

Je krijgt de kans
je eigen omgeving
een beetje beter te maken’
Het helpen van de lokale Voedselbank past goed bij Lionsclub Heerenveen e.o.: “We willen vooral dat alle kinderen in Heerenveen en omstreken dezelfde kansen krijgen. Niet alle voorzieningen zijn voor alle kinderen toegankelijk, denk bijvoorbeeld aan sporten. Sommige gezinnen kunnen zo’n lidmaatschap voor hun kind niet betalen.” De Lions van Heerenveen organiseren diverse activiteiten, zoals een jaarlijks terugkerend tennistournooi in maart, in juni een golftoernooi en een speakerscorner, om geld in te zamelen. Met dat geld ondersteunen ze lokale goede doelen, zoals ook de Voedselbank: “Eten is natuurlijk de basis, iedereen moet in Heerenveen genoeg te eten hebben.” De Lions steunen overigens niet alleen goede doelen gericht op kinderen: “Goede doelen kunnen altijd bij ons aankloppen als ze steun nodig hebben, dan kijken wij hoe we ze kunnen helpen.”


Lionsclubs heb je in veel verschillende vormen en maten; gemengd, enkel heren of enkel dames. Lionsclub Heerenveen e.o. is een gemengde groep met alleen maar heren, bij Lionsclub Heerenveen 2.0, ook een club in Heerenveen zijn er ook dames: “Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel voor ogen. Er gebeuren nare dingen in de wereld, maar er gebeuren ook zoveel goeds! Daar willen we graag aan bijdragen.”

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Naar een betekenisvolle Matthäus Passion Cultuur 26 feb, 15:00