Afbeelding

‘Ik vind het belangrijk dat anderen het vak goed leren’

Algemeen

HEERENVEEN - Op 14 december is het de Dag van de Vrachtwagenchauffeur,een moment in het leven geroepen door Sectorinstituut Transport en Logistiek om aandacht te vragen voor het belangrijke werk dat een vrachtwagenchauffeur doet. Sjoerd de Vries is vrachtwagenchauffeur en chauffeurscoach bij Bakker Transport & Warehousing in Heerenveen: “Ik hou van alles waar een stuur op zit.”

Als kleine jongen werkt Sjoerd de Vries bij een loonbedrijf waar hij af en toe wel eens op de tractor mag rijden. Hij vindt zijn grote passie: “Op één of andere manier heb ik aanleg om te rijden. Als er een stuur op zit, dan kan ik ermee uit de voeten.” Het is dan ook niet gek dat hij al op zijn negentiende zijn rijbewijs haalt en voor een groot deel van zijn leven in de agrarische en transportsector werkt. Inmiddels werk hij al meer dan vijf jaar al chauffeur bij Bakker Transport & Warehousing: “Ik rij nachtdiensten voor een grote supermarkt. Mijn werkdag, of eigenlijk werknacht, begint om tien uur in de avond, maar meestal sta ik al om half tien naast mijn wagen. Ik controleer alles goed, zodat ik veilig de weg op kan.” Sjoerd brengt vers voedsel, zoals groente, fruit en vlees, naar verschillende supermarkten in Noord en Midden Nederland. “Rond een uur of tien in de ochtend ben ik weer terug in Heerenveen. Ik drink nog een kopje koffie met mijn collega’s, ga naar huis en kruip op bed.” Sjoerd is er al de kinderen van school komen en zijn vrouw van het werk: “Dan drinken we samen koffie, we eten samen en kijken tv en dan ga ik weer aan het werk. Ik denk dat er weinig kinderen zijn die hun vader zoveel thuis zien.”

Een hecht team

Sjoerd werkt ook niet elke dag, hij draait vier diensten achter elkaar en heeft dan een paar nachten rust: “We werken met verschillende ploegen waardoor dit mogelijk is. Doordat we een vast rooster hebben, kan ik mijn sociale leven goed plannen.” Bovendien is het fijn om het werk als team te doen: “We hebben veel contact onderling. Dat moet ook wel, want in de nacht kun je niet zomaar je planner uit z’n bed bellen. Als we aan het werk zijn helpen we elkaar.” Sjoerd geniet elke dag van zijn baan: “Dat vind ik ook heel belangrijk. Als jongen werkte ik in een bakkerij waar de baas mij op het hart drukte om altijd te doen wat je leuk vindt. Anders worden de dagen zo lang, zei hij. Dat heb ik altijd onthouden.” Echt negatieve dingen van zijn baan kan hij dan ook niet echt opnoemen: “Zomers is het vaak warm overdag, dan kom je wat minder goed in slaap, maar verder weet ik het niet. Ik doe gewoon elke dag waar mijn hartje ligt. Dit is wat ik mooi vind.”

Als chauffeurscoach staat Sjoerd mensen bij die ook vrachtwagenchauffeur willen worden: “Daar geniet ik echt van, om iemand te zien groeien van beginner tot een volleerde bestuurder. De één heeft er gelijk aanleg voor, de andere worstelt in het begin nog met onderdelen als achteruit parkeren of het behandelen van vracht, maar als je er plezier in hebt en je bent gemotiveerd, dan is het zeker een beroep dat je kan leren.”

Een beroep voor jou?

Volgens Sjoerd is er altijd werk in de transportsector: “Als je denkt dat dit werk bij je past, dan mag je altijd contact opnemen met het bedrijf. Zij regelen dat je eens mee mag rijden, met mij of met één van mijn collega’s. Pas als je een keer hebt meegereden, weet je echt wat dit werk inhoudt.” Neem eens een kijkje op www.werkenbijbakkerheerenveen.nl.

Trots

Hoewel De Dag van de Vrachtwagenchauffeur vooral de chauffeurs in het zonnetje zetten, is het belangrijk dat er aandacht is voor de gehele keten; van planners en warehouse medewerkers tot IT’er, HR en administratie. Nic Bakker, eigenaar van Bakker Transport: “Wij als totaal logistiek dienstverlener zijn elke dag trots op al onze medewerkers en niet alleen op 14 december.”

Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Herontwikkeling centrum Heerenveen start met werkzaamheden aan Molenplein Zuid Politiek 12 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 15 uur geleden
Hielkema Verkeersschool beschikt over een compleet lesaanbod.
Dorien Brouwer-Hielkema van Hielkema Verkeersschool: 'We willen groot worden en klein blijven' Algemeen 17 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 8 mei, 18:00
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 8 mei, 12:00