Een bruggetje in het park van Kensoor.
Een bruggetje in het park van Kensoor. Foto: RondOm Vandaag.

Esther Roosnek neemt stokje over van Martin Roosnek

Algemeen

NIEUWEBRUG - Bijna zeventien jaar geleden richt Martin Roosnek Kensoor Wonen en Dagbesteding op vanuit zijn overtuiging dat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek anders kan. Vanaf nul bouwt hij zijn bedrijf op tot wat het nu is; een fijne woonplek met voor iedere bewoner en een passende en nuttige dagbesteding, vaak op hun eigen terrein waar je onder andere alpaca’s, een haven en een vijver vol koikarpers vindt. Vanaf begin vorig  jaar neemt Esther Roosnek langzaam maar zeker het stokje over van haar vader Martin: “Ik volg de rode draad waar mijn vader ooit mee is begonnen en wil verder bouwen aan deze plek waar geluk en gelijkwaardigheid centraal staan.”

Esther is erbij wanneer haar vader Kensoor Wonen en Dagbesteding opricht. Ze heeft net haar eigen opleiding afgerond (Sociaal Pedagogisch Werk) en helpt haar vader om zijn bedrijf vanaf de grond op te bouwen: “Na een jaar ben ik verhuisd naar Antwerpen, maar we zijn alweer acht jaar terug in Friesland. Ik werk sindsdien ook weer hier.” Ze gelooft in de visie die haar vader op zorg heeft: “We werken hier vanuit de gedachte dat iedereen gelijk is. Wij als begeleiders staan niet boven onze bewoners. Elke dag onderhandel ik met ze en sparren we samen hoe ze hun eigen doelen kunnen bereiken. Het is misschien een ouderwetse gedachte, maar ik vind dat je een ander moet behandelen zoals je zelf ook behandeld wil worden. Dat is de visie achter onze manier van werken.”

Elkaar versterken

Bij Kensoor wonen en werken mensen van verschillende leeftijden en met verschillende ‘labels’. Dat is uniek in de branche: “We kijken niet zozeer wat iemand heeft, maar meer of ze passen binnen onze huidige groep en bij onze manier van werken. Mijn vader noemt het altijd een potje bouillon,” lacht Esther vrolijk. “De bewoners, maar ook de begeleiders, versterken elkaar. Misschien juist wel omdat ze verschillend zijn. Ik leer ook nog dagelijks van onze bewoners, dat komt natuurlijk ook voort uit gelijkwaardigheid. Ik ben niet te min om wat te leren van hen.” Bewoners hebben uiteraard hun eigen leerdoelen, maar werken niet altijd toe naar zelfstandig(er) wonen: “Geluk staat bij ons centraal. Als je hier op je plek bent en het werkt, mag je voor altijd bij ons blijven wonen. Sommigen willen wel graag op zichzelf en dan helpen we ze daarmee.”

“Het allerbelangrijkste is dat mensen zich gezien en gehoord voelen bij ons,” zegt Esther beslist. “Daarom doen we hier ook nuttig werk. We voeren de beesten, maaien het gras, kloven hout of werken in de haven. We werken veel in hun eigen leefomgeving en zijn ook gemotiveerd om ervoor te zorgen dat alles netjes is verzorgd.” Toch is Kensoor juist geen kleine maatschappij dat vooral naar binnen is gericht. Bewoners werken regelmatig ook in het dorp, bijvoorbeeld door tuinen op te knappen van dorpsgenoten bij wie dat even niet meer lukt of een stoep opnieuw straten, een boom omzagen etc. 

Zijn levenswerk doorzetten

Martin Roosnek, de man die deze plek aan de rand van Heerenveen heeft opgebouwd gaat met pensioen en zijn dochter Esther neemt het stokje over. Toch gaat er weinig veranderen, zegt ze: “Ik heb een nieuwe keuken gekocht en er staan wat meer planten binnen. Kleine dingen doe ik op mijn manier, maar ik blijf de visie van mijn vader volgen.” Ze is trots op wat haar vader hier heeft bereikt: “Ik wil graag zijn levenswerk voortzetten, want ik geloof heilig in wat we hier doen. Ik werk hier nu acht jaar mee en ik word echt gelukkig van dit werk, van deze mensen en de dingen die we hier doen.”
Benieuwd wat er bij Kensoor Wonen en Dagbesteding allemaal gebeurt of wil je meer weten kijk dan op www.kensoor.nl

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 48 minuten geleden
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 6 uur geleden
De opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum is altijd een groot succes.
Kom naar de Opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum Zakelijk nieuws 10 uur geleden
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur gisteren
Afbeelding
Herontwikkeling centrum Heerenveen start met werkzaamheden aan Molenplein Zuid Politiek 9 mei, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 mei, 12:00
Hielkema Verkeersschool beschikt over een compleet lesaanbod.
Dorien Brouwer-Hielkema van Hielkema Verkeersschool: 'We willen groot worden en klein blijven' Algemeen 9 mei, 10:00
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 9 mei, 08:00