"Door het plaatsen van deze steel lookalike schuifdeuren is het alsof we in een nieuw huis wonen" Foto's: Linda van der Heide

“Een rustig huis is voor mij het allerbelangrijkste”

Persoonlijke verhalen

Het is oktober woonmaand, dé maand waarin interieurinrichting centraal staat. Maar wat is er nou belangrijk om een fijn thuis te creëren. Voor de één is dat het bezitten van die hippe designstoel die trending is op Instagram, voor Lotte van der Meij (44) uit Joure is dat vooral rust.

En dat is ook het eerste dat opvalt. De twee-onder-één-kap-woning is ordelijk, netjes en oogt sereen. Zwart, wit en grijs voeren de boventoon, net als het groen van de talrijke planten die woonkamer sieren. Waar Lotte’s illustraties bekend staan om haar kleurgebruik, is kleur juist de grote afwezige in haar woning. De enige kleur in de woonkamer is het lichtblauw op het wandje achter de televisie. Gezien bij een uitzending van ‘Weer verliefd op je huis’, waarna echtgenoot Patrick dezelfde dag nog aan het werk werd gezet.

Rustmomenten

Het rustige kleurenpallet is met zorg uitgekozen. In 2015 raakte de Friezin burn-out. En nu jaren later, leeft ze nog steeds met de gevolgen hiervan. Als oprichter van lifestyle blog LIF, over leven in Friesland, en als illustrator, probeert ze elke dag een paar uur te werken. Maar alles staat en valt bij vaste rituelen en rust. “Ik ben opgegroeid als enig kind en heb het altijd al heerlijk gevonden alleen thuis te zijn. Maar voor mij zijn de rustmomenten nu echt nodig, om de dag goed door te komen.”

Best een uitdaging met twee pubers (Martijn 17 en Timo 14) in huis. “Het is al snel te druk in mijn hoofd. Ik kan weinig prikkels verdragen, maar de jongens doen enorm hun best. Mijn huis is echt mijn veilige haven, waar ik helemaal mezelf kan zijn en me terug kan trekken. We wonen hier al twintig jaar en hebben in de loop van de tijd veel veranderd. We hebben een aanbouw geplaatst en dit voorjaar hebben we steel lookalike schuifdeuren laten plaatsen.” De tussenruimte tussen de woonkamer en de achterkamer waar gekookt en gegeten wordt, werd hiervoor nauwelijks benut. Door de tussendeuren te plaatsen heeft het een functie gekregen. De illustratrice had de deuren al jaren op haar verlanglijstje staan, maar het duurde even voor manlief ook overtuigd was. “Het is alsof we in een nieuw huis wonen. En dat door een kleine aanpassing. De deuren dempen het geluid een beetje en als je ze sluit tijdens het koken, trekt de geur ook minder snel de woonkamer in. Het is fijn nu twee aparte kamers te hebben beneden. Maar het is vooral heel erg mooi.”

Persoonlijke elementen

De sfeer in huis wordt daarnaast gecreëerd doordat Lotte allerlei persoonlijke elementen heeft opgehangen en neergezet. We zien veel creativiteit terug: van gevonden strandschatten gelijmd op een houten plank, tot zelfgemaakte slingers of hangers met gejutte houtjes. “Ik vind het leuk persoonlijkheid terug te brengen met dergelijke zelf geknutselde elementen. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld en duur te zijn. En wat is er nou leuker dan zelf iets creëren?”

Ook nemen foto’s van haar gezin een prominente plek in. Evenals accessoires met een verhaal. Zoals de rieten reiskoffer die de tante van haar oma bij zich had toen ze vanuit Indonesië naar Nederland gerepatrieerd werd. De vijzel, die haar oma mee nam op de boot, neemt ook een prominente plek in. Evenals het servies van haar inmiddels overleden grootouders. Maar haar grote trots moet wel de tekentafel van haar opa zijn in haar eigen tekenstudio. “Ik ben pas tijdens mijn burn-out gaan tekenen. Mijn opa leefde al niet meer. Het was mooi geweest als hij me zo had kunnen zien. Tekenend en schilderend achter zijn oude tafel.”

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Suppen: perfect als work-out en uitje Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe college Heerenveen bekend Politiek 22 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00
Afbeelding
Bij atelier Nynke & Blom doen ze alleen dingen die ze leuk vinden Persoonlijke verhalen 30 jun, 15:00
Afbeelding
Nieuwe coalitie Heerenveen zet eerste stap in hoofdlijnenakkoord Politiek 30 jun, 12:00
Afbeelding
RUG aan de slag met Fries praten tegen computer Samenleving 29 jun, 18:00