Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Draag bij aan het voortbestaan van de bij

Natuur

FRIESLAND - Van 15 t/m 24 april is het weer tijd voor de Nationale Bijentelling. De Nationale Bijentelling is in het leven geroepen door de organisaties Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Ieder jaar wordt heel Nederland opgeroepen om een half uur bijen te tellen. Dat kan overal; vanaf je balkon, in de tuin of een andere plek met bloemen en planten bij jou in de buurt. Anders dan andere jaren, beperkt de Nationale Bijentelling zich niet tot een weekend, maar kan er maar liefst tien dagen geteld worden. Meedoen is erg eenvoudig, zelfs als je niet niet heel veel van bijen weet. RondOm Vandaag helpt je graag een handje op weg en zo draag jij letterlijk en figuurlijk bij aan het voortbestaan van de bij. 

Waarom tellen we überhaupt bijen? 

Zoals eigenlijk bijna iedereen wel weet, zijn bijen onmisbaar in ons ecosysteem. De diertjes zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Hoe meer we te weten komen over wilde bijen, hoe beter we bij kunnen dragen aan het welzijn van het dier. Daarom wordt heel Nederland jaarlijks opgeroepen om mee te doen aan het landelijke bijenonderzoek. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland bijna 360 soorten bijen voorkomen? Meer dan de helft daarvan is bedreigd, waardoor de Nationale Bijentelling belangrijker is dan ooit. 

“Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten
is bedreigd.”

Het belang van de bijentelling

De Nationale Bijentelling is zoals gezegd een jaarlijks terugkerend evenement. Dat is belangrijk, want door jaarlijks een telling te organiseren, krijg je duidelijk in kaart hoe de wilde bijen in Nederland er voor staan. Daarnaast geeft het heel mooi de verschillen weer tussen bijvoorbeeld de stedelijke omgeving en het platteland. Volgens Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, is er zo’n 5 jaar nodig om trends in bijenpopulaties van tuinen te kunnen ontdekken en bepaalde invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten. Hoe meer mensen er dus tellen, hoe gedetailleerder het onderzoek. Het afgelopen jaar deden er meer dan 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In dat jaar werden er ruim 75.000 bijen en zweefvliegen geteld. 

Wil jij bijdragen? 

Wil jij graag bijdragen aan het voortbestaan van de bij? Tel dan mee! Via de website www.nationalebijentelling.nl kun je jezelf opgeven om mee te tellen. Tevens vind je hier meer informatie over de bijentelling en kun je een telformulier en/of bijengids opvragen. Je hoeft dus niet veel kennis te hebben van bijen om toch een handje te kunnen helpen. Via de bijengids leer jij de zestien verschillende soorten hommels, wilde bijen en zweefvliegen herkennen. Ga dus gauw naar de website van de Nationale Bijentelling en geef jezelf op! 

Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 17 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 29 apr, 08:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00