Koos Nederhoed (61) uit IJlst in actie als Challenge Referee bij het volleybal.
Koos Nederhoed (61) uit IJlst in actie als Challenge Referee bij het volleybal. Foto: eigen beeld

Bestuurslid en (internationaal) scheidsrechter Koos Nederhoed van VC Sneek ademt volleybal

Sport

SNEEK - Hij is inmiddels 61 jaar jong en nog altijd onverminderd gepassioneerd; we hebben het natuurlijk over bestuurslid en internationaal scheidsrechter Koos Nederhoed van VC Sneek. De IJlster begint zijn glansrijke carrière in 1978, waar hij jarenlang volleybalwedstrijden in de regio begeleidt. Zijn kwaliteiten blijven hier niet lang onopgemerkt. Vanaf het jaar 1998 mag Koos zijn kunsten laten zien in de Eredivisie, het hoogste niveau van Nederland. Twee jaar later fluit de Fries Europees en weer iets later is hij over heel de wereld actief. “Vanaf dat moment heb ik bijna achttien jaar alles op wereld niveau gefloten”, vertelt Koos enthousiast. Hij blikt terug op zijn bijzondere momenten in het volleybal.

Bijna achttien jaar reist Koos Nederhoed de hele wereld over om volleybalwedstrijden te begeleiden. Of het nu gaat om Wereldkampioenschappen, de World League, (finales) van clubteams of de Champions League; Koos heeft het allemaal gezien en meegemaakt. “En dan zit je daar als nuchtere Fries op het hoogste niveau te vertellen dat iets niet mag, geweldig toch?”, lacht hij vrolijk.  


Friese nuchterheid

Koos heeft er nooit echt bij stilgestaan, maar toch is het natuurlijk best bijzonder dat je als Fries zoveel belangrijke wedstrijden mag fluiten. Het kenmerkt het bescheiden karakter van de scheidsrechter. “Ik ben goed gebekt, maar niet iemand die vooraan staat”, legt hij uit. “Misschien is het heel naïef, maar ik heb altijd gedacht: als ze vinden dat je goed genoeg bent, dan komt het vanzelf wel. Ik ben dan ook nooit naar commissies gestapt om mijn gezicht te laten zien. Of het nu gaat om wedstrijden in de regio of op nationaal- en internationaal niveau, ik ben altijd dicht bij mezelf gebleven. Daar ben ik vooral enorm trots op.”

Humor als kracht

Die authenticiteit is misschien wel Koos zijn grootste kracht. Niet alleen buiten het veld, maar ook tijdens wedstrijden lost hij graag dingen op met humor en een grapje tussendoor. “Dat is wel echt mijn kenmerk”, stelt hij. “Ik heb 36 jaar lang in het onderwijs gezeten en ben altijd iemand geweest die het leuk vindt om dingen te regelen en mensen iets te leren. Ik was zelf bijvoorbeeld jarenlang aanvoerder van het volleybalteam. Als er dan iets geregeld moest worden, zeiden ze al: ‘Laat Koos het maar doen, dan komt het wel goed’. Op mijn vijftiende begon ik dan ook al als scheidsrechter, gewoon omdat ik het gevoel had van: ik kan blijkbaar iets goed. Ik weet nog heel goed dat ik daar stond als een broekje van 1,75 meter, met mijn witte haar en brilletje op, mensen te vertellen dat iets niet mocht; dat vond ik wel heel mooi.”


Genieten van de jongere generatie

In 2018 komt er voor Koos een einde aan zijn prachtige carrière als scheidsrechter op het hoogste niveau. Niet omdat hij er zelf klaar mee is, maar vanwege zijn leeftijd. “Ik was toen 55 en vanwege de regelgeving die op dat moment gold, mocht ik geen internationale wedstrijden meer fluiten”, legt hij uit. “Op zich jammer, maar aan de andere kant had ik ook geen uitdaging meer om verder nog iets te bereiken. Nu geniet ik van de jongere generatie; laat maar zien dat ze het goed kunnen.”

Challenge Referee

Toch betekent dat nog lang niet het einde van Koos zijn carrière, want zoals gezegd ademt Koos volleybal. Inmiddels is de IJlster alweer zo’n vier jaar betrokken als bestuurslid bij VC Sneek en bovendien kreeg zijn carrière als scheidsrechter een aantal jaren geleden een vervolg, namelijk als Challenge Referee. De Challenge Referee staat ook wel bekend als de VAR (Video Assistant Referee). Hiermee ondersteunt Koos middels camerabeelden de beslissingen van de scheidsrechter. “Ik beleef de sport dus nog altijd ‘acht’ dagen in de week”, lacht hij. Als Challenge Referee mocht Koos kortgeleden nog naar Polen, voor het Champions League-duel tussen de heren van Jastrzeski Wegiel en Gas Sales Daiko Piacenza. Dat vond hij een mooie ervaring. “Polen is een schitterend volleyballand en het is daar altijd mudvol qua publiek.”


De VAR in Nederland

Op 1 april wordt tijdens de finales van het nationale bekertoernooi in Den Bosch het Challenge systeem voor het eerst gebruikt in Nederland. Daar is Koos erg content mee. “Het geeft een stukje rechtvaardigheid. Elke wedstrijd wordt beslist op de juiste waarnemingen en hiermee wordt het toch een stuk eerlijker. Met name in de top is dat heel belangrijk, want het gaat dan om gigantische bedragen”, licht hij toe. Om een beeld te schetsen hoe waardevol dat is, geeft Koos een voorbeeld. “Ik was in Polen en daar konden we met onze apparatuur een split-screen maken. Zo kon ik heel duidelijk zien: is er een netfout gemaakt of heeft de bal de grond al geraakt? Dat geeft de bank en de coaches van beide partijen ook een stuk rust, want ze hebben een escape om de beslissing te checken.”

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 16 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00