Nog even en we kunnen weer heerlijk van onze tuin genieten.
Nog even en we kunnen weer heerlijk van onze tuin genieten.

Is jouw tuin al klaar voor de lente?

Natuur

FRIESLAND - Als je het aan ons zou vragen, zijn we allang klaar voor het voorjaar. Weg met die koude, winterse, donkere dagen en welkom stralende zon, tjilpende vogeltjes en schattige jonge diertjes! De natuur is echter niet zo ongeduldig als wij en neemt het tempo aan van de omstandigheden. In jouw tuin kun je in ieder geval de natuur, en jouw woongeluk, een handje helpen. RondOm Vandaag zet een aantal handige tips op een rij.

Verwijder onkruid

Dit is dé tijd om je handen goed vies te maken en het onkruid uit je tuin te halen. Onkruid groeit namelijk goed in de lentezon en gaat dan bloeien. Bloeit een plant, dan weet je, die kan zich gaan vermenigvuldigen. Wil je niet te veel onkruid in de tuin, dan is het goed om nu te wieden. Weet echter ook dat onkruid niet altijd slecht is. Sterker nog, het is juist goed voor de biodiversiteit en voor lokale bestuivers, die je ook nodig hebt om jouw eigen bloemen en planten gezond te houden. 

Opruimen

Als het goed is heb je deze winter de blaadjes mooi laten liggen in de tuin. Dit is namelijk goed voor de diertjes en insecten, die de bladeren gebruiken als schuilplaats. Bovendien beschermen de bladeren de grond tegen vorst en zorgen ze voor belangrijke voedingsstoffen. In de lente kun je ervoor kiezen om de bladeren weg te halen, omdat dit er netter uit ziet en omdat een dik bladerdek de zon ontneemt van jouw ontluikende bloemen. 

Snoeien

Vorstgevoelige planten kun je het beste in maart snoeien. Dit zijn onder andere rozen, bloemheesters zoals hortensia’s en vaste planten. Niet helemaal zeker hoe je de plant moet snoeien? Op YouTube vindt je handige video’s die je stap voor stap meenemen in het proces. 

Zaaien

Wil je bloemen in het voorjaar, dan plant je de bollen in het najaar. Voorbeelden van voorjaarsbollen zijn natuurlijk tulpen, narcissen en viooltjes. Heb je in het najaar niets gepland, dan kun je beter nu het schepje uit de schuur halen. Zomerbloemen kun je namelijk juist nu goed planten, zoals dahlia’s, gladiolen, anemonen en lelies. Zo heb je in de zomer een kleurrijke tuin. 

Maak je terras klaar

In de zomer, en hopelijk ook een beetje in de lente, wil je weer op je gemak buiten zitten. Maak dus nu alvast je terras klaar. Gooi de hoezen van de zitkussens in de was en gebruik een sopje om je tuinstoelen schoon te maken. Verwijder groene aanslag van de tegels en check hoe je parasol eruit ziet. Een mooie klus voor de BBQ-liefhebber, ook jouw barbecue kan wel wat liefde gebruiken na de koude winter. Geef het een goede onderhoudsbeurt!

Denk vooruit

Wil je dit jaar lekker onder een overkapping vertoeven, heb je behoefte aan meer schaduw in de tuin of denk je na over een zwembad in de tuin? Dit is de tijd om dergelijke zaken aan te schaffen en contact op te nemen met vaklieden die jouw dromen waar kunnen maken. In de zomermaanden hebben zij het flink druk, maar misschien heb je nu geluk!
Fijne lente!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 10 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 13 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 16 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 18 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Spectaculaire 3x3 Street League in Heerenveen gratis toegankelijk Sport 15 mei, 15:00