Wat doe jij voor de maatschappij?
Wat doe jij voor de maatschappij? Foto: NLdoet

Steek ook de handen uit de mouwen op NLdoet

Samenleving

FRIESLAND - Op 15 en 16 maart organiseert het Oranje Fonds in heel Nederland weer NLdoet. Dit is een landelijke actiedag waarbij verenigingen, initiatieven en clubs eenmalig om hulp vragen bij verschillende taken die anders blijven liggen. Vrijwilligers zijn het kloppende hart van veel sociale initiatieven en tijdens NLdoet kom je erachter hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Je kunt tijdens dit weekend eenmalig een steentje bijdragen, maar veel mensen vinden het zo leuk, dat ze vaker vrijwilligerswerk gaan doen!

Tegenwoordig doet 41% van de mensen in Nederland vrijwilligerswerk. Best een mooi aantal, maar helaas veel lager dan het aantal vrijwilligers waarop clubs, verenigingen en sociale initiatieven konden bouwen voor de coronacrisis. Sinds deze crisis hebben veel van hen moeite met het vinden van vrijwilligers. Hierdoor kunnen zij mooie initiatieven die écht een steentje bijdragen in de samenleving niet meer uitvoeren. Zonde!

Om meer mensen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk en sociale initiatieven te verbinden met welwillende, potentiële vrijwilligers organiseert het Oranje Fonds nu al een aantal jaar NLdoet. Op 15 en 16 maart wordt in heel Nederland de handen uit de mouwen gestoken. Doe ook mee! Je helpt niet alleen een belangrijk speler op de maatschappelijke markt, of het nou bij een zorginstelling, sportclub of publiek project is, maar het is vaak ook nog eens berengezellig. 

Op www.nldoet.nl staat een mooi overzicht van alle activiteiten die je in de buurt kan vinden, maar we lichten er ook een paar voor je uit. Bij Fier in Leeuwarden kun je bijvoorbeeld helpen om de tuin van hun interne kinderopvang groener, knusser en spannender maken, of help Wender in Leeuwarden met het maken van moestuinbakken bij het Huis voor Jongeren. Ideaal als je groene vingers hebt! 

Ben je ook zo geschrokken van die grote brand bij Scouting Polaris in Heerenveen? Help dan mee om hun tijdelijk onderkomen aan de Neptunes wat op te fleuren! Voor mensen die graag buiten zitten is er bij de Alliade locatie aan de Pfeifferstraat 2 een mooie activiteit: “Er wonen in onze groep 2 dames die in een rolstoel zitten. Deze dames genieten er van om buiten te zitten, maar het is voor hen helaas snel te koud . Daarom zouden wij graag uittrekbare windschermen willen plaatsen op het terras.”
Ben je een god in de keuken? Kom dan gezellig pannenkoeken bakken bij Zuidoostzorg locatie Marrewijk of sluit daar aan bij een High Tea. In Wolvega kan Bijenvereniging Wolvega en omstreken jouw hulp goed gebruiken bij het onderhoud van de bijenstal, het herstellenen schilden van bijenkasten en het onderhoud van de bijenstal. In Oosterwolde kun je deelnemen aan leuke workshops op het nieuwe Ontmoetingsplein (Schapekamp 1).

Let op, wil je je inzetten tijdens NLdoet, meld je dan aan bij één van de activiteiten op hun website. Zo weten de organisators op wie ze kunnen rekenen.

Vele handen maken licht werk!

Afbeelding
Afbeelding
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 15 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 18 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:37
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00