Dankzij het Fietslabyrint raken bewoners in gesprek met elkaar.
Dankzij het Fietslabyrint raken bewoners in gesprek met elkaar. Foto: Fidesta Skoatterhuys.

Het Skoatterhuys in Heerenveen zamelt geld in om Fietslabyrint aan te schaffen

Gezondheid

HEERENVEEN - Fietsen speelt een grote rol in het leven van veel Nederlanders. De fiets brengt je naar waar je naartoe wil, zorgt voor wat lichamelijke beweging en is ook een stukje onafhankelijkheid voor mensen. Helaas is fietsen voor veel ouderen niet meer vanzelfsprekend. Ze krijgen moeite met motoriek en balans of verdwalen makkelijker. Bij het Skoatterhuys, een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met een lichte tot matige zorgvraag, merkten ze dat ook de bewoners daar het jammer vonden niet meer (veilig) op de fiets te kunnen stappen. Ze mochten een Fietslabyrint proberen en dat was een groot succes. Nu zamelt de woonvoorziening geld in via GoFundMe om zelf zo’n apparaat aan te schaffen: “Door te fietsen komen allemaal herinneringen naar boven. Het brengt een gesprek op gang en dat is heel waardevol.” 

Al fietsend komen de herinneringen naar boven

Donkere wolken pakken samen boven het Schoterplein, een multifunctioneel centrum middenin de Heerenveense wijk Skoaterwâld. Het is warm en plakkerig, maar het lijkt alsof elk moment een buitje kan beginnen. We bellen aan bij het Skoatterhuys, een kleinschalig wonen voorziening voor mensen met een lichte of matige zorgvraag, en worden warm ontvangen door zorgondernemer Pim Bilder. Hij heeft, samen met zijn partner André, 2,5 jaar geleden het Skoatterhuys (onderdeel van Fidesta) geopend en weet dus alles over het reilen en zijlen in dit woonhuis. We nemen plaats in de gezellige woonkamer. Aan de muur prijken foto’s van het oude Heerenveen. We herkennen Thialf, sc Heerenveen en meer.

“We zijn geen verpleegtehuis,” legt Pim ons uit, waarmee hij gelijk één van de vooroordelen van het Skoatterhuys wegneemt. “We bieden een plek waar mensen beschut kunnen wonen. Mensen die behoefte hebben aan zorg, maar ook aan structuur en gezelligheid. Dat zijn niet alleen mensen met een vorm van dementie, maar ook mensen die bijvoorbeeld parkinson of niet-aangeboren hersenletsel hebben.” In het Skoatterhuys zijn achttien appartementen, begrijpen we, waar ruimte is voor één- of tweepersoons huishoudens. “Iedereen heeft een eigen appartement en er zijn een aantal gezamenlijke ruimtes, zoals een woonkamer en een keuken. We koken hier zelf en bewoners mogen, als ze dat willen, ons helpen met de voorbereidingen.”

Niets moet, alles mag

Bij het Skoatterhuys werken ze met het principe dat niets moet en alles mag. Pim: “We organiseren regelmatig activiteiten, maar het is niet verplicht om hieraan mee te doen. De één doet liever zijn eigen ding en is redelijk op zichzelf, de andere bewoner vindt het samenzijn juist fijn.” De zorgondernemer geeft een aantal voorbeelden van de activiteiten die ze doen: “Op maandag en donderdag is er sport & spel, georganiseerd door Henryke van Samen Fit en Vitaal. Dit doen we buiten, op het binnenplein. We beginnen vaak met een wandeling en daarna doen we spelletjes. Spontaan ontstaat er dan ook interactie met de kinderen van de buitenschoolse opvang en de scholen. Dat is één van de voordelen van deze locatie. De spontane wisselwerking tussen onze bewoners, de kinderen, de mensen van Alliade en de buurtgenoten, dat is zo belangrijk.” 

Op dinsdag, woensdag en vrijdag is activiteitenbegeleidster Janke er, begrijpen we van Pim: “Zij organiseert vooral creatieve activiteiten, zoals schilderen, maar net zo belangrijk is het dat er tijdens die activiteiten gezellig wordt gekletst.”

Het Fietslabyrint

Janke is altijd aan het zoeken naar geschikte activiteiten die aansluiten bij de behoeftes van de bewoners. Op die manier kwamen ze in aanraking met de Fietslabyrint, vertelt Pim: “Dankzij de fabrikant kregen we de kans om te experimenten met een proefopstelling, om te kijken of het Fietslabyrint past bij onze bewoners.” Het Fietslabyrint is, kort door de bocht, een hometrainer met een tv-scherm. In plaats dat de gebruiker op een zadel moet klimmen, kunnen ze gewoon in hun eigen (rol)stoel blijven zitten: “Dat maakt het uitstekend geschikt voor mensen die minder mobiel zijn. Dankzij de trapondersteuning kunnen ook mensen die moeite hebben met hun motoriek fietsen.”

Tijdens het fietsen verschijnen op het beeldscherm beelden van een stad naar keuze: “Bewoners kiezen waar ze willen fietsen: Heerenveen, Amersfoort of New York, alles is mogelijk. Tijdens het trappen lijkt het net alsof je echt door de stad fietst en op verschillende kruispunten kun je zelf kiezen of je rechts, links of rechtdoor gaat.”

Het Fietslabyrint blijkt een daverend succes in het Skoatterhuys, vertelt Pim: “Mensen fietsten de routes die ze normaal ook fietsen, naar het station, het centrum of naar hun oude huis. Ondertussen kwamen de verhalen op gang. Over hun jeugd, vakanties, hoe hun wereld er vroeger uit zag. Al snel gingen andere bewoners naast het Fietslabyrint zitten om mee te kijken en te praten.”

Help mee!

Helaas kon het Skoatterhuys slechts een paar weken gebruikmaken van de proefopstelling: “Al na een paar dagen wisten we; dit willen wij continu kunnen aanbieden. Maar zo’n fiets kost al snel 10.000 euro.” De fabrikant raadt aan om een inzamelingsactie te organiseren. Pim zet een GoFundMe-actie op: “Die hebben we gedeeld met onze medewerkers, familie van bewoners en ook Fidesta heeft het gedeeld. Inmiddels hebben we iets meer dan 2000 euro binnengehaald. Hoe mooi zou het zijn als we echt daadwerkelijk de fiets kunnen aanschaffen? 

U kunt ook helpen om de bewoners van het Skoatterhuys nog veel langer van het Fietslabyrint te laten genieten. Op www.gofundme.com/f/fiets-labyrint kunt u geld overmaken. Elk bedrag, klein of groot, gaat rechtstreeks naar een geldpotje om deze droom realiteit te maken.

Wilt u een keer langs komen bij het Skoatterhuys? U kunt altijd bellen voor een rondleiding. Op 9 september vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur is er een open dag. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00