Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Moet er minder geld uitgegeven worden aan de promotie van Sportgemeente Heerenveen, en alles wat ermee is verbonden?

Verkiezingen

HEERENVEEN - Heerenveen staat bekend als de sportgemeente van het Noorden. Dat kan ook niet anders, want Heerenveen is het centrum van topsport, onder andere dankzij Thialf, het Epke Zonderland Turncentrum en het Abe Lenstra Stadion. De gemeente heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in sport in de regio, maar is dit nodig en komt het geld wel op de goede plek?

Op www.openspending.nl kun je de begroting en de realisatie vinden van elke gemeente in Nederland, ook die van Heerenveen. Hier zien we dat er voor sport, cultuur en recreatie in 2020 bijna 18 miljoen euro is begroot. Uiteindelijk gaf de gemeente hier bijna 11 miljoen euro daadwerkelijk aan uit. Het grootste gedeelte van dat geld gaat naar openbaar groen en (openlucht) recreatie, maar er gaan ook miljoenen naar sportaccommodaties en sportbeleid en activering. In 2022 is iets meer dan vijftien miljoen euro begroot voor sport, cultuur en recreatie.

Van dit geld werd onder andere een financieel impuls betaald voor Thialf, toen eind 2021 bleek dat ze financieel in de put zaten, en in 2003 betaalde de gemeente negen miljoen euro mee aan de bouw van het Abe Lenstra Stadion. Er is in Heerenveen altijd een mooi bedrag voor sport, cultuur en recreatie, maar waar moet dit heen en komt het wel op de goede plek terecht? Moet er meer topsport gefaciliteerd worden, bijvoorbeeld door het blijven investeren in Sportstad Heerenveen, moet de gemeente zich juist meer richten op verenigingen om hen financieel gezond te houden of moet er juist meer aandacht zijn voor cultuur en sport in de wijken, bijvoorbeeld in de vorm van buurtsportcoaches?

We vroegen het de politieke partijen van Heerenveen.

Heerenveen Lokaal: “Wij vinden dat topsportaccommodaties bedrijfsmatiger gerund moeten worden en minder afhankelijk van lokaal geld.”

GroenLinks: “Sporten is gezond en belangrijk voor iedereen, jong en oud, als uitlaatklep, voor de competitie en spelen in teamverband. De promotie van Heerenveen als sportgemeente draagt hieraan bij, en laat zien dat Heerenveen aantrekkelijk is om te wonen. Gezien de personeelstekorten in de zorg en voor de klas, kan de promotie van Heerenveen als sportstad, maar ook als plaats met een theater, musea en bibliotheken mensen aan Heerenveen binden en helpen besluiten zich in Heerenveen te vestigen.”

GemeenteBelangen Heerenveen: “Sportstad Heerenveen promoten is leuk, maar meer mensen aan het sporten krijgen en houden is beter. Daarom lage tarieven en extra geld voor wie dat nodig heeft. Zodat iedereen kan meedoen.”

ChristenUnie: “De ChristenUnie vindt dat er voor de promotie van sport niet veel wordt uitgegeven. Heerenveen ‘n Gouden plak zet met weinig middelen Heerenveen als gemeente goed op de kaart.”

PvdA: “Nee, we willen dat zoveel mogelijk inwoners kunnen sporten en bewegen. Daarom investeren we in goede sportaccommodaties, ook voor topsporters.”

FNP: “It bedrach dat hjirfoar op it momint útjûn wurdt foldocht. Minder hoecht net mar mear ek net.”

CDA: “Sport is belangrijk voor alle Heerenveners. De combinatie van top en breedte-sport geeft Heerenveen een positieve uitstraling zodat mensen er graag willen wonen en bedrijven zich graag willen vestigen en zich verbinden aan het sportieve karakter van de gemeente. Minder geld uitgeven aan sport is voor het CDA niet aan de orde.”

SP: “Er moet geld naar de breedtesport in plaats van de promotie. Alle inwoners moeten kunnen sporten. Geld mag hiervoor geen belemmering zijn.”

D66: “Sportgemeente Heerenveen is een van de kernkwaliteiten van onze gemeente. Investeringen in het behouden van die kwaliteit juichen wij toe. Extra investeringen doen wij echter liever in het ontwikkelen van cultuur als kernkwaliteit waardoor een rijker en evenwichtiger gemeente Heerenveen ontstaat voor al onze inwoners.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 21 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 dec., 10:00
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00