Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht?

Column

Natuurlijk is dat een recht. Als we niet meer mogen demonstreren, betekent dit gewoon dat we in een dictatuur leven. Demonstreren is een recht welke is vastgelegd in onze grondwet. Er staat ook in deze grondwet dat bij demonstreren “de wet” regels kan stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Nu weten demonstranten heel goed dat ze mogen betogen, maar accepteren ze vaak niet dat er ook regels zijn.

Het blijkt dus dat wij met z’n allen demonstranten moeten respecteren, maar dat er omgekeerd weinig respect is voor de overheid en zijn burgers. Ik pleit er dan ook voor om hard op te treden tegen demonstranten die de wet en andere mensen niet respecteren en denken dat ze alles maar kunnen maken zonder dat er een sanctie aan gekoppeld is.

Wegen blokkeren, orde verstoren bij plechtigheden, het intimideren van mensen, en nog veel meer wanordelijkheden, zeer respectloos en het wordt allemaal maar gedoogd. Burgemeesters konden wel angst hebben voor demonstranten en/of dat ze er op aangesproken worden als ze “de wet” toepassen. Stel duidelijke regels en als blijkt dat de regeltjes overtreden worden dan moet er worden opgetreden. Oppakken en niet meteen vrijlaten, daarbij een forse boete voor het overtreden van de wet. Als we fout parkeren krijgen we die ook en dat is toch een minder ernstig vergrijp.

Ik hoop dan ook dat onze dodenherdenking en Bevrijdingsdag zonder demonstraties (zijn) verlopen. Dit zijn dagen dat er respect moet worden getoond aan alle mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten. Zonder deze strijders was er nu geen recht op demonstreren. Ik hoop dat dit een keer wordt begrepen en dat gemeenten dus ook een keer nee durven te zeggen als er een demonstratie voor deze dagen wordt aangemeld.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00