Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

Dit kun je doen tegen klachten

Gezondheid

FRIESLAND - Niesbuien, een verstopte neus en jeukende ogen: voor veel patiënten is het hooikoortsseizoen weer begonnen. Het helemaal ontwijken is onmogelijk, maar je kunt wel wat doen om het leed te verzachten. RondOm Vandaag bespreekt vijf behandelmethodes die de hooikoorts milder maken. 

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, bomen en planten die in de bloei staan. Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Als deze pollen door de lucht zweven kan dit bij aanraking zorgen voor een irritatie bij de neus, ogen, mond en luchtwegen. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. 

Medical taping 

Gelukkig zijn er methodes om het hooikoortsseizoen iets draaglijker te maken. De eerste methode die we gaan behandelen, is medical taping. “Door kinesiotape op de huid te brengen, worden huidsensoren gestimuleerd. Die sensoren prikkelen vervolgens het neurogene stelsel in het lichaam”, legt Björn Bakker, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Noordwolde, uit. “Dit heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor de klachten van hooikoorts milder worden.” De kinesiotape wordt aangebracht op de rug en borst.  

Bakker werkt inmiddels drie jaar met de tape voor hooikoortspatiënten. “Bijna iedereen die wij behandeld hebben, hebben er baat bij gehad. Er komen door de jaren heen steeds meer mensen die de tape willen aanbrengen. Voor mensen die terughoudend zijn voor de medicijnen, is dit een mooi alternatief.” Volgens Bakker zijn de meeste patiënten klaar na een of twee behandelingen. De tape blijft ongeveer vijf dagen op de huid zitten. De klachten zijn dus niet helemaal weg, maar ze zijn wel minder. Dat herkent hooikoortspatiënt Anneke Dijkstra uit Heerenveen ook. Al houdt ze nog wel een slag om de arm. “Het is lastig om te zeggen of het werkt, omdat ik niet weet wat mijn klachten zouden zijn als ik de tape niet zou aanbrengen.” Feit is wel dat ze zich een stuk beter voelt na de behandeling. “Ik doe het nu vijf jaar. Tot nu toe werkt het iedere keer na een aantal dagen en ben ik na eén behandeling klaar. Je hebt geen last van de tape op je huid. Ik raad iedereen die hooikoortsklachten ervaart aan om zo’n behandeling in ieder geval te proberen”, besluit Dijkstra. 

Voeding 

Een andere manier om de hooikoorts te verlichten, is door middel van voeding. “Een dieet en speciale voeding is echter niet wetenschappelijk behulpzaam tegen hooikoorts”, weet huisarts Tineke Heijstra. “Al zijn er wel histamine-arme diëten en dieetadviezen te vinden op internet. Onduidelijk dus of dit daadwerkelijk gaat helpen”, benadrukt Heijstra. 

Mensen met hooikoorts wordt door meerdere voedingsdeskundigen aangeraden om suiker (snoep, frisdrank, chocolade), witmeelproducten, alcohol, koffie, azijn, cacao en charcuterie zoveel mogelijk te vermijden. Verder worden sterke kazen, conserven, ingemaakte voeding, slechte voeding en koemelkproducten evenzeer afgeraden. Ook met peper, zout, mosterd en kerrie moet je niet overdrijven.  

Ook niet onbelangrijk: voldoende water drinken. Nu is dat sowieso essentieel, maar bij hooikoortspatiënten kan het de klachten verminderen. Water houdt de slijmvliezen vochtig waardoor het moeilijk is voor stuifmeel om vast te blijven zitten.  

Antihistaminica  

Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts. Deze tabletten bevatten werkzame stoffen, ook wel antihistaminica, die de symptomen van hooikorts verminderen. “Tabletten, oogdruppels of neusspray kan iemand zelf kopen bij de drogist. Als dit onvoldoende helpt, kan het via de huisarts voorgeschreven worden”, legt huisarts Heijstra uit.  

Anti-allergiemedicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine. Dat is een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Ze worden vooral aangeraden bij lichte allergieklachten waar je af en toe last van hebt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine of desloratadine. 

De tabletten werken meestal binnen een uur en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende hooikoortsklachten. De werking houdt ongeveer een dag aan, één tablet per dag is dus voldoende om de klachten te verminderen. 

Immunotherapie 

Immunotherapie is het toedienen van allergenen via kleine injecties in toenemende concentraties. Het doel hiervan is om je minder gevoelig te maken voor de stof waarvoor je allergisch bent. De behandelingen bestaan uit meerdere sessies over langere tijd zodat je lichaam de tijd krijgt om te wennen aan de stof waarvoor je allergisch bent. Het gevolg is dat je immuunsysteem steeds minder of zelfs niet meer reageert op de allergenen en hierdoor nemen de hooikoortsklachten af. Een immunotherapie voor hooikoorts is geschikt voor mensen met ernstige allergische klachten en bij wie medicijnen niet of onvoldoende werken. 

De therapie kan drie tot vijf jaar duren en bestaat uit twee fases, de instel- en onderhoudsfase. De instelfase voor hooikoorts duurt normaal gesproken zes tot elf weken en wordt gevolgd door de onderhoudsfase.
De precieze resultaten van de therapie zijn per persoon verschillend en daarom vooraf onvoorspelbaar, valt te lezen op hooikoorts.com. Mocht de immunotherapie goed aanslaan, dan kan je lichaam immuun raken voor hooikoorts. Maar dit is niet altijd het geval. Vrijwel altijd verminderen de hooikoortsklachten en hoef je minder gebruik te maken van medicijnen. Belangrijk is om de mogelijkheden van immunotherapie altijd eerst met een specialist te bespreken.

Acupunctuur 

Hooikoortspatiënten zijn mogelijk ook gebaat bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig. Een acupunctuurbehandeling zet je vooral in acute gevallen in. Dat maakt het ook een aangewezen behandeling. De allergische reactie heeft te maken met een verkeerd werkend afweersysteem van het lichaam. Dus wordt bij een acupunctuurbehandeling vooral daar aandacht aan besteed. 

In een acupunctuurbehandeling worden eerst dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aangebracht, zodat op die plaatsen de energiestroom in orde wordt gebracht. Geadviseerd wordt om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt je afweersysteem optimaal en zal je geen of minder klachten hebben. In het seizoen zelf kun je kiezen voor een nabehandeling. 

Afbeelding
Het is de week tegen de eenzaamheid! Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 29 sep., 20:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Ereburgerschap voor vertrekkende burgemeester Tjeerd van der Zwan Politiek 29 sep., 10:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00