Afbeelding
Foto: Unsplash

Inflatie raakt ons allemaal, maar hoe werkt het?

Financieel

De economie is een van de belangrijkste factoren van een land, zeker voor Nederland. Maar de laatste tijd is er veel te zeggen over onze economische toestand. Met alles wat er in de wereld gebeurt, de oorlog in Oekraïne, de nasleep van een pandemie, wordt alles alleen maar duurder, maar waardoor komt dat en wat kan er tegen gedaan worden? Rondom vandaag heeft alle feiten op een rijtje gezet. 

Inflatie is kort gezegd een algemene prijsstijging. Dat betekent dat alles, maar vooral de belangrijkere producten en diensten, duurder worden. Denk dan bijvoorbeeld aan elektriciteit, brood en kleding. Als dat allemaal duurder wordt dan heet dat inflatie. 

Hoe ontstaat inflatie? 

Inflatie ontstaat op verschillende manieren.  Eén daarvan is dat een product duurder wordt om te maken of te leveren.  Denk aan onze huidige situatie. De energieprijzen worden hoger door de Russische oorlog in Oekraïne, waardoor het maken van producten of het leveren van diensten automatisch ook duurder wordt . Dit kost namelijk ook gewoon brandstof, of het nu de verwarming in het pakhuis is, of de elektriciteit in een fabriek. Dit geldt ook voor transport. Als de brandstof van een containerschip duurder wordt, zal de prijs van wat er vervoert wordt ook gaan stijgen. Stijgende lonen kunnen ook zorgen voor inflatie. Als de kosten voor arbeid omhoog gaan, maar de arbeidsproductiviteit gaat niet omhoog (er worden geen extra producten gemaakt) zal dat worden gecompenseerd in de prijs voor de consument.

De vraag naar producten kan ook bijdragen aan een toename van de prijspeil. Als veel mensen een bepaalde auto willen kopen, maar er is maar een bepaalde beschikbare oplage, dan zal de prijs van die auto stijgen. Dus als de vraag naar alle, of veel producten in een land meer wordt, zal de prijs van deze producten ook hoger worden.

Is inflatie slecht?

Inflatie is, net als veel dingen, niet per definitie slecht. Net als suiker, vet of alcohol, moet je er alleen niet teveel van hebben. Als er geen inflatie zou zijn, of deflatie (waardevermeerdering, het tegenovergestelde van inflatie) zou ontstaan, zou de economie stagneren. Dat betekent dat die niet vooruit gaat, terwijl dat wel gebeurt in andere landen. Teveel inflatie zorgt ervoor dat geld minder waard wordt. Even een kort voorbeeld; waar je eerst een brood kon kopen voor één euro, daar betaal je nu twee euro voor. Jouw euro is dus minder waard geworden, je krijgt er immers minder brood voor.  Inflatie is slecht voor de economie omdat mensen door de prijsstijging minder producten kunnen of willen kopen of omdat het voor bedrijven niet meer winstgevend is om die producten of diensten te blijven leveren. 

Groei

Inflatie van rond de 2% is het beste voor de economie. Dat houdt alles goed in balans, zo wordt er niet teveel uitgegeven, maar ook niet te weinig. Het zorgt ervoor dat de toekomst van de economie stabiel en groeiende is, wat consumenten en bedrijven het vertrouwen geven om te investeren en geld in de economie te pompen en hem zo draaiende te houden. 

Huidige stand van zaken

De inflatie rijst vandaag de dag de pan uit. In maart 2021 bedroeg de inflatie 1,90%. In maart 2022 is het al opgelopen tot 9,7%. De grootste oorzaak hiervan zijn de energieprijzen die explosief zijn gegroeid. Binnen een maand is de prijs voor water, huisvesting en energie bijna verdubbeld. Vervoer is ook een stuk duurder geworden. Brandstof is in een maand tijd 36,5% duurder geworden. Dit komt natuurlijk door corona, de oorlog in Oekraïne, maar economen wijzen ook naar de Europese Centrale Bank. Ze verwijten de bank dat ze teveel geld in de economie hebben gepompt tijdens de coronacrisis.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 10 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:37
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00