Afbeelding
Foto: Unsplash

De lange wachttijden in de meubelindustrie

Algemeen

HEERENVEEN - Tijdens de afgelopen coronaperiode hebben veel mensen hun huis een make-over gegeven. Nieuwe inrichting, nieuwe meubels en misschien wat nieuwe planten. Maar nu ruim een dik jaar is dat iets lastiger geworden. De levertijden van meubels is omhoog geschoten. Rondom Heerenveen sprak met meerdere meubelwinkels over deze ontwikkelingen.

Voor Leen Bakker zijn er meerdere redenen waarom bepaalde producten een langere levertijd hebben. Zo is het transport uit landen zoals China enorm duur geworden en kunnen verschillende bankenseries van Leen Bakker die uit Oekraïne moeten komen natuurlijk niet worden geleverd door de woedende oorlog. “Er komen daarnaast veel producten van de tuinserie uit China, waar de schepen gewoon niet te betalen zijn. Dat betekent dat onze tuincollectie op het moment nogal karig is. Het komt gewoon niet binnen”, zegt Klaas van der Veen, bedrijfsleider bij Leen Bakker Heerenveen. Er zitten wel verschillen in de levertijden. Bepaalde producten, met bijvoorbeeld Chinees plastic, hebben een dramatische levertijd vergeleken met producten die uit Europese fabrieken komen of geen plastic bevatten. 

Hoe mensen reageren op de lange levertijden van meubels verschilt. Klaas zegt dat de eerste periode, na de eerste lockdown, ongeveer 70% van de klanten begrip had. Maar naarmate de pandemie voortduurde werd dat percentage lager. En nu we “eraf” zijn is dat percentage volgens Klaas gezakt tot ongeveer 50/50. “Nu ze denken dat alles voorbij is, gaan klanten hogere eisen stellen.” Wat ook een rol speelt zijn de werknemers perikelen. Zo zijn er in het hoofdkantoor veel coronagevallen en zijn er personeelstekorten, waardoor de werkdruk hoger komt te liggen en de wachttijden toenemen. “Medewerkers stappen vanwege financiële redenen eventueel over naar concullega’s.”
Ook Wooncentrum de Knipe heeft last van de vertragingen, vooral als klanten commissiegewijs bestellen, een bank in een bepaalde kleur bijvoorbeeld. En ondanks dat er zeker voorraden zijn, lopen de levertijden soms nog gigantisch op. Oane Kooistra, bedrijfsleider van Wooncentrum de Knipe, zegt hier het volgende over: “Normaal kunnen bepaalde meubels tussen de acht en twaalf weken duren voordat ze worden afgeleverd, maar daar komen nu soms zes tot tien weken bij.”

Pandemie en oorlog 

De levertijden begonnen rond maart en april van 2020 op te lopen, het begin van de pandemie. De handel met China lag stil, wat problemen opleverde. Er was echter wel verbetering, toen de wereld weer langzaamaan openging. Tot halverwege vorig jaar, toen de levertijd wederom opliep. Nu zorgt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook voor vertragingen. Meubels uit Oost-Europa komen vaak met vertraging binnen en uit Oekraïne komt op dit moment niets. Naast de extra lange levertijden gingen ook de kosten omhoog, vaak met terugwerkende kracht. “Als we iets hadden ingekocht met een levertijd van tien weken, werd er in de vijfde week gemeld dat het tweehonderd euro duurder zou worden.” 

Reacties van klanten

Ook hier tonen de klanten wel begrip, maar als producten onverwachts tussen de twee en drie maanden extra moeten wachten, kan het er pittig aan toegaan. “We bellen de klant dan altijd, maar soms word je verrot gescholden. Dan zeggen ze dat we het op de oorlog afschuiven. Meestal zeg ik terug dat er gelukkig geen doden vallen als het wat langer duurt. We sturen dan ook leenmeubels zodat ze niet zo lang zonder hoeven.” Vaak willen klanten na het horen van zo’n bericht ook korting. “Maar we betalen dan al zoveel extra, dat kan dan niet. Dat soort gesprekken met klanten zijn meestal niet heel fijn.”

Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 19 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00