Afbeelding
Foto: Unsplash

In gesprek met een bewindvoerder “Je hoort maar een kant van het verhaal”

Financieel

WOLVEGA - Vaak als er iets over bewindvoering in het nieuws verschijnt, is het iets negatiefs. Logisch ook, zulke verhalen genereren meer clicks dan positieve verhalen. Hierdoor is het imago van bewindvoering niet al te best, maar is dat wel terecht? Rondom Heerenveen gaat in gesprek met Romke Soorsma van Integra Bewindvoering uit Wolvega over zijn bijzondere vak. 

Een bewindvoerder is verantwoordelijk voor de financiën van iemand die, om wat voor reden dan ook, niet in staat is dit zelf te doen of grote schulden heeft. Deze bewindvoerder is dan verantwoordelijk voor waar het geld naar toe gaat. Alle post komt binnen bij de bewindvoerder, hij of zij regelt de vaste lasten, het aanvragen van voorzieningen en probeert controle te krijgen over de financiële situatie van een persoon. De cliënt krijgt op een aparte rekening een eigen budget, waar zij wel zelf over kunnen beslissen. Soorsma is bewindvoerder: “We willen ervoor zorgen dat mensen een eerste stap kunnen zetten naar een verbetering van hun huidige situatie.” Hij gaat verder en vertelt over het boek ‘Schaarste’, geschreven door economen. Hierin wordt beschreven hoe mensen met chronisch geldgebrek in een overlevingsstand gaan en daardoor verkeerde keuzes maken: “Als hun kinderen bijvoorbeeld nieuwe schoenen willen omdat een vriendje of vriendinnetje ook nieuwe schoenen heeft en een ouder moet kiezen tussen hun kind, of het betalen van de huur, kan dat een lastige keuze zijn waarbij niet altijd de goede beslissing gemaakt wordt.”. 

Slecht imago

Een bewindvoerder is er om zulke moeilijke beslissingen te nemen. Soms zijn deze beslissingen niet populair bij de cliënt. “Als je werkt met bijvoorbeeld mensen met een beperking en je zegt dat iets niet kan, dan begrijpen ze dat soms niet. Het is vervolgens ook heel makkelijk om iets negatiefs te plaatsen op Facebook, een bewindvoerder mag daar namelijk niet inhoudelijk op reageren. Je hoort dan maar een kant van het verhaal,” zegt Soorsma. “Maar verreweg de meeste klanten zijn heel blij met ons.” Naast klanttevredenheid worden bewindvoerders ook goed in de gaten gehouden door de juiste instanties. Zo checkt een accountant elk jaar willekeurig 10% van de dossiers en buigt de kantonrechter zich jaarlijks over de beslissingen van de bewindvoerder. 

Breed

Als bewindvoerder moet je veel dingen kunnen. Zo moet je veel weten over de sociale wetgeving zoals de participatiewet, maar je moet ook ‘hele goede sociale voelsprieten hebben’. Als je de financiën op orde hebt gebracht, betekent dat niet dat de problemen zijn opgelost. Zo zal iemand met een verslaving of beperking zo weer in de problemen raken omdat ze dan nog steeds niet snappen hoe ze alles zelf moeten regelen. Daarom moet je als bewindvoerder ook goed kunnen samenwerken met bijvoorbeeld de gemeente, maatschappelijke werkers, zorgverleners maar soms ook met de GGZ. Zo kan er gezamenlijk een sociaal vangnet voor iemand worden gecreëerd. 

Corona

Tijdens corona ging het werk voor de bewindvoerders gewoon door, maar het werd wel een stuk lastiger. Zo konden ze niet zomaar op bezoek gaan bij een cliënt en moesten lastige beslissingen via de telefoon of mail worden verteld. “We merkten dat die manier van werken niet ideaal was. Persoonlijk contact is in ons vak gewoon heel belangrijk. Gelukkig mag alles nu weer.”  

“Ik ben trots op hoe wij ons werk mogen uitvoeren. Hoewel ons vak regelmatig negatief in het nieuws komt doen wij ook veel goede dingen. We mogen blij zijn dat er in Nederland zoveel goede bewindvoerders zijn. Het is het mooiste beroep in Nederland.”

Afbeelding
Zandsculpturen Festijn Garderen op donderdag14 juli Lezersreis 11 uur geleden
Afbeelding
Zo verbeter jij je fotografie-skills Algemeen 24 jun, 18:00
Afbeelding
Samengestelde gezinnen moeten zich verdiepen in erfenis Financieel 24 jun, 10:00
Afbeelding
Verslavingskliniek Bolsterburen Heerenveen ontvangt award Gezondheid 23 jun, 15:00
Afbeelding
‘Ik kijk met een trots gevoel terug’ Sport 23 jun, 12:00
Afbeelding
Wandeling voor ouders van een kind met een beperking Recreatie & Ontspanning 23 jun, 08:00
Afbeelding
Promotiecampagne TopDutch zet Noord-Nederland op de kaart Samenleving 22 jun, 20:00
Afbeelding
OM vervolgt een man en een vrouw voor dood door schuld in GHB-drama Heerenveen Politie 22 jun, 18:00