Afbeelding

Kijktip – FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel

Cultuur

FRIESLAND - Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker werd in 2023 benoemd tot UNESCO werelderfgoed. Maar hoe is het eigenlijk met het hemelse erfgoed zelf? Zien we nog dezelfde sterrennacht als Eise Eisinga ooit zag? In nachtelijke ontmoetingen onderzoekt Karen Bies de waarde van de sterrenhemel. 

Door lichtvervuiling gaat veel van de sterrennacht voor ons verloren. Daarmee verliezen we ook het zicht op onze oorsprong, wij, gemaakt van sterrenstof. Wat betekent dat voor onze kijk op de rest van de wereld, op de geschiedenis en onze toekomst? Maar je kunt je ook afvragen hoezeer we die sterrenhemel eigenlijk missen. Kijken we nog wel omhoog? De moderne mens is erg gefocust op zichzelf en zijn naaste omgeving en bewaakt die omgeving met lichten en schermen. Hoe meer licht, hoe veiliger denken we. Angst voor de duisternis maakt ons ook bang voor het onbekende.

Documentairemaker Karen Bies gaat ’s nachts op pad en ontmoet mensen die op zoek zijn naar de sterren, onder wie Arjen Dijkstra, de biograaf van Eise Eisinga en Marjolijn van Heemstra, die nachtwandelingen organiseert in het Amsterdamse bos. Bij Moddergat heeft ze een ontmoeting met nachtfotograaf Marcel Renou terwijl hij foto’s maakt. Ook volgt Bies Adrie Warmenhoven en Govert Schilling, die altijd mensen enthousiast willen maken voor de sterrenhemel.

Kijken naar de sterren geeft verbinding met anderen, op deze planeet, maar misschien ook verderop in het heelal. In ieder geval leert het je verder te kijken dan je neus lang is. 

De FryslânDOK ‘Sterrennacht’ valt in een bijzondere week: Het is op 8 mei 2024 precies 250 jaar na de planeetsamenstand van 1774. Dat was destijds de aanleiding voor Eise Eisinga om in zijn huis een planetarium te bouwen. Om dit te vieren worden er in mei een aantal bijzondere activiteiten georganiseerd: een lezing, een concert en een nieuw boek over Eise Eisinga, getiteld ‘Planeten aan het Plafond’. 

FryslânDOK ‘Sterrennacht’ te zien:

Zaterdag 11 mei 15.30 uur NPO2 (herhaling zondag 12 mei 13.15 uur en maandag 13 mei 14.30 uur) Zondag 12 mei Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur) 

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00