Afbeelding

Open Monumentendag in Heerenveen

Evenement

HEERENVEEN - Op 9 en 10 september is het Open Monumentendag. Tientallen monumentale gebouwen en locaties in de gemeente openen dan hun deuren om geïnteresseerden gratis binnen te laten en hun verhaal te vertellen. Open Monumentendag is dé kans om kennis te maken met de geschiedenis van de omgeving en iets nieuws te leren over de woonplaats waar je misschien al jaren leeft. 

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. 

In Heerenveen kun je naar 23 monumenten. Al de monumenten die hun deuren openen op zaterdag en/of op zondag staan op de website van Open Monumentendag. Deze monumenten openen hun deuren: (voormalige) MR.J.B.Kanschool Jubbega, Brandweerkazerne Heerenveen, Coopersburg Akkrum, Crackstate, Doelhôftsjerke Âldeboarn, Doopsgezinde Kerk De Knipe, Heilige Geestkerk (Heerenveen), Hervormde Pastorie Jubbega, Schurenga, Het ‘Groote Huys’, Huize Heremastate, Kerk van Nieuwehorne, Kerkje 1621, Landgoed Oranjewoud (het landhuis en het park), Le Roy Tuin, Memorial Museum ‘40-’45 in Âldeboarn, Molen Welgelegen, Onderwijzerswoning J.B.Kanschool, Uitkijktoren Belvédère, Voormalige Heerensociëteit, Voormalig Tolhuisje Heerenveen en Voormalige Hervormde Kerk van Nijehaske. We lichten er een paar je uit.

Heilige Geestkerk

De bouw van de kerk (architect C. van Beers uit Huis ter Heide) werd begonnen in 1932, voltooid en ingewijd in 1933. De stijl zou men kunnen rekenen onder die van de “Amsterdamse school”, neogotiek van de dertiger jaren, gekenmerkt door de ruime opzet met voor iedereen zicht op de plaats waar de H. Liturgie werd gevierd. De vier marmeren zuilen die de lichtkoepel boven het koor dragen symboliseren de vier evangelisten. De bijzondere preekstoel is een kunstwerk uit de ateliers van Mengelberg. Het orgel is in 1867 gebouwd door de gebroeders Adema uit Leeuwarden en komt uit de oude R.K. kerk aan het Gemeenteplein; het is een rijksmonument. Geopend op zaterdag 9 september vanaf 11.00 uur.

Brandweerkazerne Heerenveen

In de huidige brandweerkazerne is een ruimte ingericht met een grote verscheidenheid aan archiefstukken vanaf 1800 tot 2014 over de historie van de Heerenveense brandweer, Daarnaast ook een interessante verzameling aan brandweermateriaal en voertuigen. Geopend op zaterdag 9 september vanaf 10.00 uur.

Molen Welgelegen

Welgelegen of Tjepkema’s molen is een windmolen in Heerenveen uit 1849. De stellingmolen is een achtkante bovenkruier. De functie is korenmolen. Eigenaar is Stichting Molen Welgelegen. Vanwege windbelemmering door omliggende bebouwing werd de molen in 1898 met bijna zes meter verhoogd. In 2017/2018 werden de kap, de fokken (dat is het wieksysteem van de molen) en het bovenwiel vernieuwd. Op 21 april 2018 werd de molen feestelijk heropend. Eind 2021, begin 2022 werden de fokken van de molen vervangen. Deze zijn onbeschilderd gebleven. Geopend op zaterdag 9 september vanaf 10.00 uur. (Bron: Open Monumentendag)

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00