Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Beetje laat

Column

Ondanks dat de beleving bij het WK voetbal een stuk minder lijkt dan normaal is het toch van start gegaan. In plaats van de laatste tijd naar de sportieve kant te kijken is de aandacht voornamelijk gericht geweest op het land Qatar en hun verschrikkelijke conservatieve kijk op de wereld en hun slechte werkgeverschap voor arbeidsmigranten. Er valt zeker wat van te zeggen en dan vooral als je er naar kijkt door een westerse bril. Toch vind ik dat we eerst maar even naar ons zelf moeten kijken.

In 2010 is er al besloten om in Qatar te gaan voetballen. Deze dubieuze stemming waarin zowel Rusland als Qatar werden aangewezen als organisatoren van een WK vond plaats in Zwitserland. Qatar, een land zonder voetbalhistorie, waar geen WK-waardig stadion stond, midden in de woestijn, kreeg hierbij de voorkeur boven echte voetballanden. De corruptie vierde hoogtij bij de FIFA en achteraf zijn ook 75% van de stemmers hiervoor veroordeeld. 

Als je een statement had willen maken dan had je als UEFA (Europa) in 2010 direct moeten zeggen, wij doen niet mee! Qatar nu is niet anders dan Qatar in 2010. Naast steekpenningen hebben andere belangen zoals olie en gas ervoor gezorgd dat we het maar accepteren zoals het is. 

Even over de arbeidsmigranten. Deze zijn er niet alleen voor het bouwen van voetbalstadions. Alle Arabische oliestaten maken hier ruimschoots gebruik van en er worden prachtige steden de grond uitgestampt waarbij deze werknemers heus niet beter worden behandeld. Vervolgens worden er racecircuits aangelegd en zijn we dolenthousiast als Max hier een overwinning op pakt. Bahrein, Saoedi-Arabie en Abu Dhabi (VAR) zijn niet anders als Qatar. Ik hoor niemand hierover klagen en iedereen mag er naar toe. 

Laten we nu gewoon genieten van het voetbal en steun ons Oranje. Hup Holland hup!

Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 2 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen onderuit in eigen huis tegen Vitesse Sport 30 jan, 11:30
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00
Afbeelding
Heerenveen vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester Politiek 27 jan, 18:00
Afbeelding
Evensong viering in Trinitas Cultuur 27 jan, 15:00
Afbeelding
Nog veel te winnen op het gebied van databescherming Zakelijk 27 jan, 12:00
Afbeelding
4 februari: de allereerste 'Dag van de Natuurijsmeester' Sport 27 jan, 10:00
Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 26 jan, 18:00