Afbeelding
Foto: Pixabay

Betaal jij te veel huur voor jouw woning?

Algemeen

HEERENVEEN - Wanneer je een woning wilt gaan huren, wil je natuurlijk niet teveel huur betalen. Lees in dit artikel waar je op moet letten en kom zo tot een juiste huurprijs.   

Denk je dat je teveel huur betaalt en ben je benieuwd wat je in dat geval kunt doen? Zorg allereerst dat je zeker bent dat je teveel huur betaalt. Bereken eerst de maximale prijs van je huurwoning met de huurprijscheck op de website van de Huurcommissie. Lees de hele pagina zorgvuldig door, zodat je niet een berekening maakt voor een verkeerd type ruimte. 

Verzoek tot verhuurverlaging

Blijkt het dat de huurprijs die je betaalt te hoog is, dan kun je je verhuurder verzoeken tot een verhuurverlaging. Het verzoek moet je minimaal twee maanden voordat de huurverlaging ingaat sturen. 

In het verzoek om een huurverlaging moeten een aantal dingen staan. Allereerst de oude en de nieuwe huurprijs. Verder het percentage of bedrag waarmee de huur wordt verlaagd, de datum waarop de huurverlaging ingaat en de hoeveelheid punten van de woning. Hier kun je ook op de website van de Huurcommissie kijken voor informatie: www.huurcommissie.nl

Als je er niet uitkomt met de verhuurder, dan kan je mogelijk de Huurcommissie inschakelen. Mocht de Huurcommissie de huurverlaging terecht vinden, dan geeft de Huurcommissie aan per welke datum de huurverlaging van start gaat. Het is in dat geval ook aan te raden om de verhuurder een aangetekende brief te sturen, waarin je hem verzoekt het te veel betaalde bedrag terug te betalen binnen een redelijke termijn. In de brief kan je verwijzen naar de uitspraak van de Huurcommissie en je recht op terugbetaling van het bedrag. Als dit niet werkt, is het verstandig om juridisch advies te verkrijgen.  

Voor een juiste beoordeling van je juridische situatie en mogelijkheden is het altijd noodzakelijk om de details van je individuele kwestie te kennen. Alleen dan kan het geven van de juiste informatie een garantie zijn. Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen, voordat je besluit om je te richten op een rechter. 

Andere regels

Voor tijdelijke huur en geliberaliseerde woningen kunnen andere regels gelden. Wees hier dus waakzaam voor. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de ‘geliberaliseerde huurwoning’.  

Wanneer je een laag inkomen hebt, kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit geldt zowel voor corporatie- als particuliere huurwoningen. Informatie over huurtoeslag vindt u op de website van de Belastingdienst. Hier kun je ook een proefberekening maken zodat je weet op hoeveel huurtoeslag je recht hebt en wat je per maand zelf moet betalen.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 6 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 12 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 14 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 16 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00