Een screenshot van de stemwijzer van Smallingerland
Een screenshot van de stemwijzer van Smallingerland Foto: RondOm Vandaag

Vul de stemwijzer voor Smallingerland in!

Algemeen

DRACHTEN - Woensdag 16 maart mag er weer gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Vul dan deze stemwijzer van Smallingerland in! Dit is een betrouwbare en onafhankelijke stemwijzer, gemaakt door ProDemos.

Hoe werkt een stemwijzer?

Een stemwijzer kan je helpen om erachter te komen welke partij het dichtst bij jouw mening en voorkeuren ligt. In een stemwijzer krijg je verschillende vragen en stellingen voorgelegd waar jij je mening over mag geven. Dit zijn onderwerpen die spelen in jouw gemeente en waarover de gemeenteraad beslissingen over mag nemen. Door jouw antwoorden te vergelijken met de antwoorden van de verschillende partijen kun je zien welke partij(en) het beste bij jou past. 

Wat is de gemeenteraad?

De gemeenteraad maakt belangrijke beslissingen over wat er in een gemeente gebeurt. De raad bestaat uit raadsleden die door de gemeente zelf zijn gekozen. Soms horen die leden bij een landelijke partij (zoals PvdA, VVD, PVV), soms zijn ze lid van een lokale partij. De gemeenteraad heeft drie taken: volksvertegenwoordiging, het stellen van kaders en het controleren van het college (de burgemeester en de wethouders samen). 

Volksvertegenwoordiging betekent dat de gemeenteraad ervoor zorgt dat de inwoners van de gemeente worden gehoord en dat zij een rol kunnen spelen in wat er wordt besloten. Door elke vier jaar te stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen zorg je ervoor dat ook jou stem gehoord kan worden. 

Het stellen van kaders houdt in dat de gemeenteraad in hoofdlijnen bepaalt wat er nodig is in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een nieuw sportcomplex, het regelen van de jeugdzorg of het verbeteren van de bereikbaarheid van het centrum. De wethouders en de burgemeester kunnen hiermee dan aan de slag. 

Ten slotte is een belangrijke taak van de gemeenteraad dat zij het college, de burgemeesters en wethouders dus, controleren. Ze checken of de wethouders en de burgemeesters hun afspraken wel nakomen en of de plannen die de raad heeft aangenomen ook wel degelijk uitvoert (binnen het budget). 

Bron: www.raadsleden.nl 

Welke partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Smallingerland?

De volgende partijen doen mee: ELP, CristenUnie, CDA, PvdA, Smallingerlands Belang, VVD, SP, D66, GroenLinks, FNP en Jezus Leeft

Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 2 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen gisteren
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00