seizoen 2022 - 2023, vv Drachten - Oldeholtpade , aan de bal Marin Knezovic (DR) in de duel met Mark de Vries (OL)
seizoen 2022 - 2023, vv Drachten - Oldeholtpade , aan de bal Marin Knezovic (DR) in de duel met Mark de Vries (OL) Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Een voorbeschouwing op het aankomende voetbalseizoen in Drachten

Sport

DRACHTEN - Het nieuwe voetbalseizoen is weer begonnen! Eindelijk mogen de Drachtster clubs hun kunsten weer vertonen op de velden. Hoe staan de teams er eigenlijk voor en wat kunnen we verwachten van het aankomende seizoen? Tijd om eens te kijken hoe het de clubs het afgelopen seizoen is vergaan, wat voor mutaties er geweest zijn en hoe de aanloop is naar het nieuwe seizoen. RondOm Drachten neemt je mee in een vooruitblik. 

Drachtster Boys (Eerste Klasse I)

Het hoogst spelende team uit Drachten is Drachtster Boys. De zwart-witte formatie onder leiding van trainer Willem Lanjouw komt dit seizoen uit in de Eerste Klasse I. Lanjouw begint aan zijn tweede seizoen bij de Drachtsters en zal er ongetwijfeld naar streven om iets ontspannender langs de lijn te kunnen staan aan het eind van het seizoen. Drachtster Boys ontliep het afgelopen seizoen namelijk ternauwernood de nacompetitie, door op de slotdag met 2-1 te winnen van Leeuwarder Zwaluwen. Een veilige negende plek was de beloning en daarmee was het feest groot in het Drachtster kamp. 

Het zal een bijzonder seizoen worden voor Drachtster Boys, aangezien dit seizoen voor het eerst het weekendvoetbal geïntroduceerd is door de KNVB. Hierdoor treft Drachtster Boys een aantal clubs die voorheen op zondag speelden. Een mooie opsteker voor de equipe van Lanjouw, is dat oude bekende Said Hassan de gelederen weer is komen versterken. Daarnaast is ook Rik Koelewijn overgekomen van ONS Sneek. Verder is positief dat de ervaren Sicco Bouwer alweer enige tijd hersteld is van een langdurige knieblessure. Er zijn al een aantal beker- en oefenwedstrijden gespeeld, waarin Drachtster Boys heeft laten zien over de nodige kwaliteiten te beschikken. Een mooie uitdaging in deze hernieuwde klasse. 

Hoe vergaat het de Drachtster clubs in de competitie?

VV Drachten (Derde Klasse A - ZO)

Voor VV Drachten eindigde het afgelopen seizoen in mineur. Nadat de ploeg van Joey Witte op slechts drie punten van handhaving in de nacompetitie belandde, viel op de slotdag tegen Musselkanaal toch het doek. Ontzettend jammer, want de wit-zwarte formatie uit Drachten kwam in de 69e minuut zelfs op een 2-1 voorsprong. In de 86e minuut maakte Musselkanaal echter gelijk en gingen er tot overmaat van ramp ook nog met de winst vandoor. 

Opnieuw bouwen dus, voor hoofdtrainer Witte, die aan zijn tweede seizoen begint bij de Drachtsters. Wat dat betreft kan hij terugvallen op een hecht en betrouwbaar team, want VV Drachten bestaat hoofdzakelijk uit ‘eigen’ jongens. Jongens die voor elkaar door het vuur willen gaan. Uiteindelijk zullen de Drachtsters er vast en zeker naar streven om zo snel mogelijk terug te keren naar de Tweede Klasse. 

vv ONB (Vijfde Klasse C)

Voor vv ONB (Op Nij Bigoun) stond het afgelopen seizoen letterlijk en figuurlijk een beetje voor ‘opnieuw beginnen’. De ploeg kwam voor het eerst namelijk weer uit op zaterdag, in plaats van de traditionele zondag. De blauw-witte formatie van Theo Donker besloot echter om onderaan de ladder te beginnen om zich vervolgens naar boven te werken. Het eerste resultaat was verdienstelijk, namelijk een stevige zesde plek. Het gat naar de nummer vier bedroeg slechts vier punten, dus er liggen zeker mogelijkheden voor de ploeg van Donker. 

Kijken dus, of vv ONB dit seizoen een gooi kan doen naar de top. Het heeft met Ardian Kuci (vorig seizoen 19 goals) en Mike Veenstra (vorig seizoen 7 goals) in ieder geval twee topschutters in huis. Ook dit seizoen zijn zij weer in de Vijfde Klasse te bewonderen. We houden de prestaties van ONB in de gaten! 

VIVA ‘23 

De gloednieuwe Samenwerkende Vrouwen Opleiding VIVA ‘23 (Vrouwen In Voetbal Actief) van Drachtster Boys, VV Drachten en SC Boornbergum ‘80 maakte dit seizoen een debuut in de Vierde klasse. Omdat de dames van VIVA ‘23 net naast promotie grepen, komen ze dit seizoen nog steeds uit in diezelfde klasse. Volgens coach Wigmans geeft dat kansen om ook dit jaar weer mooie stappen te maken: “Ik denk dat ons team uiteindelijk wel in de derde klasse hoort, maar binnen de vierde klasse kunnen we ons ook nog genoeg ontwikkelen. We hebben jonge teams met speelsters die heel leergierig zijn. Hun instelling is echt ongekend.” Dit jaar heeft het team dan ook maar één doel: promotie.

Afbeelding
Swingin' Christmas: jazz & chansons centraal in kerstvoorstelling The Legends Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Kerstconcert 'Ljocht' in Grote Kerk Drachten Cultuur 3 dec., 08:00
Afbeelding
Disco Tropicana, DeWolff en Living Colour in Iduna Cultuur 2 dec., 18:00
Afbeelding
Bibliotheken blijven helpen bij toeslagen en belastingen Samenleving 2 dec., 15:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00