Drachtster boys heeft het lastig in de 1ste klasse en verloor onder andere deze wedstrijd tegen FVC
Drachtster boys heeft het lastig in de 1ste klasse en verloor onder andere deze wedstrijd tegen FVC Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Wisselende resultaten op de sportvelden; sommige ploegen al angstig voor degradatie

Sport

DRACHTEN - Eindelijk weer eens een onafgebroken seizoen voetballen. Corona is weliswaar nog niet helemaal verdreven, maar gelukkig kunnen de amateurs weer wekelijks tegen elkaar strijden. Halverwege het seizoen is het tijd om de balans op te maken in het amateurvoetbal. Hoe presteren de Drachtster clubs en ploegen uit de regio in de competitie? RondOm Vandaag zet de standen even voor je op een rijtje.

SC Boornbergum ‘80 (5C)

Het vlaggenschip van SC Boornbergum ‘80 is het seizoen goed begonnen. Het team, dat opereert in de vijfde klasse, staat nu met 25 punten uit tien gespeelde wedstrijden overtuigend op de tweede plek in de competitie. Met klinkende cijfers wonnen zij onder andere de derby tegen VV TFS (1-5) en wisten tegen Donkerbroek maar liefst 7 keer het doel te vinden. Verrassend was dan ook de uitslag tegen Eastermar. Dit team wist op 3 december namelijk overtuigend tegen SC Boornbergum ‘80 te winnen, met zes tegen nul. Met één punt verschil gaat dus nu niet Boornbergum, maar Eastermar de winterstop in als leider van competitie 5C.

VV Drachten (2J)

Waar het iets minder goed gaat, is het in de tweede klasse opererende eerste team van VV Drachten. De ploeg bekleedt nu de elfde plek en laten slechts Beilen onder hen. Uit elf wedstrijden wisten ze maar tien punten te behalen. Hoewel het er op papier niet goed uit ziet voor het team uit Drachten, zien we wel dat er redelijk wat teams gelijkwaardig aan elkaar zijn. De strijd is dus nog niet gestreden en er zijn kansen genoeg voor VV Drachten om zich te herpakken na de winterstop. Echt vrezen voor degradatie hoeft nu dus nog niet, maar Drachten zal zeker een tandje erbij moeten zetten. 

VV ONT (3B)

In de derde klasse staat ONT er goed voor. De club uit Opeinde wist 21 punten uit elf wedstrijden veilig te stellen en staat daarmee op de vierde plek van de ranglijst. In competitie 3B is de top erg gelijkwaardig aan elkaar. Rijperkerk staat met 29 punten op nummer één, SC Kootstertille en SC Berlikum wisten beide 25 punten binnen te slepen. Op doelpuntensaldo staat de ploeg uit Kootstertille nu op de tweede plek, maar zoals je kan zien is er weinig onderling verschil. Er kan dus nog heel wat gebeuren in competitie 3B. ONT wist helaas dit jaar niet heel positief af te sluiten, hun laatste winst was al op 19 november tegen SC Twijzel, waarna ze twee keer verloren en &eacut e;én keer 1-1 speelden. Ruimte voor verbetering dus voor het elftal onder leiding van Tjerk Koops, maar zorgen hoeven ze zich zeker niet te maken.

Drachtster Boys (1F)

In de zware competitie van 1F worstelt ook het vlaggenschip van Drachtster Boys. De afgelopen periode hebben ze een aantal zware nederlagen te verduren gekregen. Broekster Boys wist met vijf tegen één te winnen in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Geen fijn gegeven voor de ploeg onder leiding van Willem Lanjouw. Met zeven punten uit elf wedstrijden zullen ze na de winterstop keihard moeten knokken om degradatie naar de tweede klasse te voorkomen. Wel had de vereniging een positieve opsteker begin december, toen ze door De Voetbaltrainer werden uitgeroepen als beste amateurclub van Friesland. Het blad baseert zich op het competitieniveau van de jeugdselecties en het eerste team. De vereniging uit Drachten laat onder andere ONS Sneek en Blauw Wit’34 uit Leeuwarden achter zich. 

SV Houtigehage (5A)

In competitie 5A bekleedt SV Houtigehage momenteel de negende plek. Met negen punten uit tien gespeelde wedstrijden staat de ploeg er niet heel goed voor, maar het angstzweet voor eventuele degradatie zal ook nog niet uitbreken bij de ploeg van Andries Woudstra. Er moeten immers nog heel wat wedstrijden gespeeld worden en Houtigehage heeft al eerder bewezen goed te kunnen voetballen. Zo wonnen ze onder andere van Langweer en Kuinre én speelden ze op 11 december overtuigend Blauw Rood ‘20 van de mat. Dat is nog eens lekker de winterstop in gaan. Hopelijk kan het team van SV Houtigehage dit ook na de winterstop volhouden. 

VV ONB (5C)

Op de velden van VV ONB gaat het niet slecht. Het team, dat in dezelfde klasse speelt als gemeentegenoten SC Boornbergum ‘80 en VV TFS, staat momenteel op de vierde plek van de ranglijst. Ze bewijzen in de competitie dat het team goed kan scoren en winnen regelmatig met mooie cijfers. Helaas moest het team van Theo Donker de laatste wedstrijd spelen tegen herbstmeister Eastermar, die met drie tegen nul het team uit Drachten afdroogden. Geen lekker einde aan dit jaar, maar je hoeft je ook niet te schamen voor het verliezen tegen de koploper.

VV Rottevalle (3E)

In competitie 3E heeft VV Rottevalle het zwaar. Op dit moment is het elftal de hekkensluiter van de ranglijst. Nog geen één keer wisten ze een punt te behalen. Toch is het niet zo dat VV Rottevalle er niets van bakt. Volgens Pieter Witteveen, correspondent van Voetbal Noord, speelt de ploeg bij vlagen zeer goed, maar laat de verdediging te vaak wat steken vallen. Ze moeten dus vol aan de bak om degradatie naar de vierde klasse te voorkomen. 

VV TFS (5C)

VV TFS is de derde Smallingerlandse ploeg die uitkomt in de vijfde klasse C. In tegenstelling tot ONB en Boornbergum hebben zij wat meer moeite in de competitie, maar echt dramatisch verloopt het seizoen ook niet. Met acht punten uit tien gespeelde wedstrijden staan zij nu op de elfde plek op de ranglijst. Enkel Suameer en Jistrum staan nog onder hen. 

Andere sporten

Uiteraard wordt er in Smallingerland niet alleen gevoetbald. Ook andere sportploegen werken hard om het best mogelijke resultaat te behalen in hun eigen competitie. In de Overgangsklasse B doen de korfballers van KV Drachten/van der Wiel het goed. In de zaal hebben ze tot nu toe alles gewonnen. De basketballers van BV Penta doen het fantastisch in de eerste klasse en staan bovenaan de ranglijst. De dames, die in de tweede klasse optreden, doen het ook zeker niet verkeerd. Zij bekleden de tweede plek in hun competitie.

RECTIFICATIE: In het originele bericht, wat ook in onze krant geplaatst was, stonden onjuistheden over DMHC De Graspiepers. In het artikel werden de prestatie van diverse teams besproken, alszijnde prestaties van het eerste heren- en damesteam. Dit jaar heeft de vereniging echter geen eerste heren- en damesteam dat speelt in de landelijke klasse. Het eerste damesteam dat wordt besproken is een jong seniorenteam wat regionale competitie speelt. Ook worden de teams Seven 1 en 2 besproken. Zij spelen, in tegenstelling wat in het artikel wordt beschreven, een tweewekelijkse regionale avondcompetitie. De teams die in het artikel worden besproken zijn geen standaardteams die spelen in een landelijke competitie. De fouten die zijn gemaakt worden betreurd. Er zal in de toekomst door de redactie nauwkeuriger om worden gegaan met dit soort teksten.

HOUTIGEHAGE, 11-9-2022, Houtigehage - Geel Wit, trainer Andries Woudstra, Foto Dijks Media / Sietse de Boer
LANGEZWAAG , 19-06-2022 , sportveld Paradyske , finale ,  Drachten - Dronryp , Dronryp baalt, Drachten is blij É vreugde bij VV Drachten na het laatste fluitsignaal . Aanvoerder Jan Dominicus van der Wal (?) baalt 

foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00